🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът Morningside Hill влага 500 хил. евро в търговеца на хранителни добавки Vital Concept

Фирмата продава продукти, произведени в германска фабрика, предимно на европейския пазар чрез Amazon

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Фондът за рисков капитал Morningside Hill е инвестирал в компанията за хранителни добавки Vital Concept. От дружеството - партньор на Фонда на фондовете, обичайно не обявяват конкретната сума на инвестициите си, но дават ориентировъчна такава - в този случай тя е около 500 хил. евро. От документите в Търговския регистър се вижда, че преведената сума е 978 хил. лв., което съответства точно на обявеното число.

Срещу това Morningside Hill придобива дял малко под 24% в създадената в края на 2020 г. "Витал концепт трейд". Останалите 76% остават владение на основателя Владимир Нешев. "Витал концепт трейд" осъществява доставките на хранителни добавки Vital Concept, които явно доскоро са дистрибутирани чрез дружеството "Витал концепт" - неговият управител до март 2021 г. Васил Живков се премества в новата компания. Основните дялове във "Витал концепт" се държат от "Сиесайеф" (36%), фонд на Цветелина Бориславова, който е мажоритарен акционер в БАКБ, и фондът Ай Ди Ес (44%), където тя е съсобственик с миноритарния инвеститор банката - Gramercy. Останалите 20% са притежание на Камелия Жечева-Макавеева, която има предишни участия в ръководството на фирми на Бориславовал

Според отчета в Търговския регистър през 2019 г. "Витал концепт" има 721 хил. лв. приходи и загуба 274 хил. лв. За 2020 г. оборотът се свива на 488 хил. лв., а загубата на 123 хил. лв. "Витал концепт трейд" все още няма публикуван годишен финансов отчет.

Кои са Vital Concept

Добавките под марката Vital Concept се произвеждат от BHI-Biohealth International GmbH в сертифицирана фабрика в Германия, която предлага white label продукти, които клиентите й могат да брандират. Основните канали на продажба са чрез Amazon и по-конкретно германската версия, Amazon.de, която обслужва Западна Европа. "Харесахме екипа и продуктите, които правят и за които няма ограничения. Считаме, че продуктите са по-добри от средното на европейския пазар", коментира пред "Капитал" Павел Велков, управляващ партньор в Morningside Hill.

На сайта си компанията отбелязва, че е един от лидерите на пазара в България и продуктите й са достъпни в 500 аптеки и в супермаркети. Според изследователската компания IQVIA компанията присъства като продажби на българския пазар от 2018 г. и преди две години е достигнала продажби над 500 хил. лв. За периода от август 2000 до август тази година компания е била представена с 21 продукта в аптеките, като продажбите й за този период са общо за 290 хил. лв., като спадът е 39% в стойност спрямо предходната година.

"В момента те оптимизират каналите си и затова има колебания във финансовите резултати, но това не ни притеснява, казва още Велков. Нашата инвестиция е основно за развитие на продажбите и маркетинга."

През миналата година продажбите на лекарства и хранителни добавки в аптеките отбелязаха двуцифрен ръст в стойност от 11% и достигнаха 4.48 млрд. лв. по данни на IQVIA. От тях на хранителните добавки се падат продажби за 326 млн. евро и ръст с 14% в стойност през 2020 г. Добавки обаче се продават и онлайн, както и в дрогерии, супермаркети, магазини и бензиностанции и затова числото над 638 млн. лв. продажби е условно и се отнася само до аптеките. Отделно в данните не влизат продажбите онлайн и в супермаркетите.

Най-продаваният бранд на Vital Concept в България е Papa (за простата), който отбелязва 69 хил. лв. от продажби, което е ръст с 13% в стойност. Други основни продукти са Calcium VL+, Curcuma VL+, Balance VL+ (пробиотик).

Все още няма коментари
Нов коментар