🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//генетика

Ключът към прецизната медицина

Генетичните данни се разглеждат като ключа към разкриването на потенциала на т.нар. прецизна медицина, която обещава персонализирано лечение спрямо генетиката и начина на живот на отделните пациенти. Според някои изчисления до 2025 г. ще има над 500 млн. секвенирани човешки генома, но само малка част от тях ще могат да се използват за създаването на нови лекарства и развитието на прецизна медицина. Lifebit, стартъп, който позволява по-широк достъп до биомедицински данни от целия свят, наскоро набра 60 млн. долара. Според компанията нейната пантентована технология събира генетични данни от целия свят и по този начин позволява на изследователите да я използват, докато тя стои на сигурно място. От Lifebit казват, че чрез използването на генетични данни хората с редки диагнози имат неколкократно по-висок шанс за точна диагноза.
//дронове

Живот след пожара

Горските пожари са проблем в целия свят. Не само заради самите пожари, но и заради това, което следва след тях. За да бъде засадена наново една изгоряла гора, са нужни хиляди хора, които често не са добре платени. DroneSeed, компания, която разработва дронове, които сканират терена и засаждат дървета, наскоро набра 36 млн. долара. Компанията се цели в това да промени целия процес по презасаждане на гори и да вкара в него модерни технологии, изкуствен интелект и добре организирана логистика. Накратко, компанията иска да замени човешкия труд по презасаждането, като основателите твърдят, че той е тежък и зле платен, но същевременно все по-търсен. Вместо от хора засаждането става със специално екипирани (и доста големи) дронове, които летят ниско и избират най-добрите места за всяко дърво от бъдещата гора. Дроновете могат да носят със себе си десетки пакети със семена, а в някои случаи се използва и да премахват инвазивни растения, които се появяват след пожар.
Все още няма коментари
Нов коментар