🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Силата на зелените технологии

Технологичната индустрия играе ключова роля в битката с климатичните промени

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google и Alphabet    ©  The Economist
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След десетилетия на постепенно придвижване напред 2021 ще бъде най-значимата година дотук в битката с климатичните промени. Две скорошни развития правят това възможно.

Първо, както науката ни казва, имаме едно десетилетие да намалим драстично емисиите или да се изправим пред най-лошите последици от изменението на климата, много от които вече са пред вратата ни. От историческите и смъртоносни горски пожари в Австралия и Калифорния до тежките наводнения по света, не може да се отрече, че климатичните промени вече нарушават всекидневието ни.

В същото време подкрепата за действия в областта на климата никога не е била по-силна - от ориентираното към смислени решения поколение Z, през политическата ангажираност, която все повече прескача партийните линии, до широкомащабната амбиция на Европа да стане първият въглеродно неутрален континент, обществото е все по-обединено срещу заплахата от изменението на климата.

Второ, виждаме обещаващи технологии и политики, които ще донесат свободна от въглерод енергия. Не много отдавна беше трудно да си представим 24/7 осигуряване на енергия без въглерод. На най-базово ниво все пак вятърът не духа винаги и слънцето не грее през нощта. Но новите технологии - включително по-доброто съхраняване на енергия и намаляването на разходите, свързани с вятърната и слънчева енергия съответно със 70% и 89% през последните 10 години - доближават 24/7 безвъглеродната енергия до реалността.

Друга от тези технологии е изкуственият интелект (AI). В Google ние работим по начини за прилагане на AI за оптимизиране на потреблението на електроенергия в нашите центрове за данни. В сътрудничество с нашето дъщерно дружество DeepMind разработваме решения, които ще намалят количеството енергия, използвана за охлаждане на нашите центрове за данни, с 30%. Този подход може да се използва от търговски сгради, включително летища и молове, които да направят същото. AI може да се използва също да се направи вятърната енергия по-предвидима, което ще увеличи стойността, използването и прилагането на възобновяемата енергия.

В същото време сензорите на сателитите могат да локализират големи производители на въглеродни емисии на много базово ниво. Това може драматично да подобри ефективността на Парижкото климатично споразумение. Технологиите също помагат на градовете на намалят своите въглеродни емисии. Според Глобалния договор на кметовете, международен съюз на над 10 хил. града и местни власти, ангажирани да се борят с климатичните промени, по-малко от 20% от градовете извън Западна Европа разполагат с време, ресурси и данни, за да изпълнят своите климатични ангажименти.

С платформи като нашата Environmental Insights Explorer градовете могат да използват анонимизирани, обобщени картографски данни, за да оценят въглеродния отпечатък на своите сгради и транспорт и да реализират своя потенциал за слънчева енергия - критична стъпка, защото градовете продължават да допринасят за над 70% от емисиите на парникови газове в света.

Технологиите също така помагат на общностите да се адаптират към ефектите от изменението на климата, които вече са очевидни. Например можем да използваме сателитни данни за картографиране на горски пожари в реално време и по-точно да предположим как могат да се разпространят. В Индия моделите за прогнозиране на наводнения използват AI, за да предскажат кога ще настъпят наводнения и колко дълбока ще бъде водата, и помагат за спасяване на човешки живот.

Машинното обучение се прилага и за предсказване на валежите по-бързо и по-точно от традиционните методи за прогнозиране, помагайки на хората да вземат по-безопасни и по-информирани решения. Водени от тези обещаващи тенденции и инструменти, компаниите поемат по-устойчиви ангажименти за по-кратко време.

В Google елиминирахме нашето въглеродно наследство, използвайки висококачествени офсетни сделки, и си поставихме за цел да работим с 24/7 безвъглеродна енергия във всички наши центрове за данни и кампуси по целия свят до 2030 г. Нашата цел е да покажем, че 100% безвъглеродна електрическа мрежа е не просто възможна, но и икономически жизнеспособна. Надяваме се, че компаниите от нашия мащаб ще се присъединят към усилията ни. В допълнение към конкретните и амбициозни ангажименти на компанията светът също се нуждае от активни политики и глобални рамки, за да гарантира, че работим за изпълнение на същите цели.

Знаем, че това е възможно: видяхме такова сътрудничество по време на пандемията, като частният сектор работи с правителствата за доставки на лично предпазно оборудване, медицински устройства и приложения за проследяване на контактите, нужни за борба с вируса.

По-силните публично-частни партньорства ще са също толкова важни в битката с климатичните изменения. Всяко поколение се сблъсква с големи предизвикателства. Изменението на климата ще бъде най-сериозното предизвикателство на нашето поколение - и през 2021 г. светът ще предприеме най-големите си стъпки, за да се справи с него.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Винаги новата дъвка е по сладка ...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал