🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нина Благоева: Атаките през публичните облачни услуги ще се превърнат в предпочитана стратегия

Главният мениджър на NDB пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Нина Благоева е главен мениджър в компанията за софтуерни решения NDB и ще бъде един от лекторите по време на конференцията Cybersecurity and Data Protection Forum, организирана от "Капитал". Тя ще се проведе в хибриден формат на 4 ноември 2021 г. Повече информация за нея можете да откриете тук.

Вече дълбоко в промените след настъпването на пандемията, коя е основната промяна, която забелязвате в ретроспекция по отношение на пазара?

Пандемията предизвика криза в световен мащаб със здравни, социални, психологически, икономически и политически последици. Наложената социална изолация доведе до изключително интензивна употреба на интернет и ускорена дигитализация в нашето общество. Това от своя страна доведе и до промяна в начина на работа както на хората, така и на организациите. Повишиха се и рисковете от киберпрестъпления, което постави нови предизвикателства пред компаниите. Все още не е ясно кога ще приключи тази криза, но едно е неоспоримо: пандемията ще има значително влияние върху повечето бизнеси за години напред.

Търсенето на кои продукти и решения се покачи най-много през това време?

Пандемията от коронавирус доведе до внезапно и мащабно преминаване към онлайн услуги. Хората започнаха да прекарват повече време онлайн и в по-голяма степен станаха зависими от цифровите комуникации. Съвсем логично този тренд се разви и в България, което насърчи въвеждането на дигитални технологии от страна на бизнеса в нашата страна. Въпреки всичко дигиталното пространство се отличава по своя характер и изисква своята специфична защита. Компаниите започнаха активно да обръщат внимание на няколко неща - продукти, които защитават базите им с данни, SIEM системи (Security information and event management; защита на информация и управление на събития - бел. ред.), които дават пълна прозрачност на текущото състояние, и такива, които им помагат да подредят стратегията си за отговор при съществуващи атаки.

Забелязвате ли вече навлизането на нови тенденции? Какво очаквате в бъдеще време в сферата на киберсигурността и конкретно във вашата компания?

Атаките през публичните облачни услуги ще се превърнат в предпочитана стратегия за прескачане на съществуващите киберзащити от киберпрестъпниците, тъй като възможностите продължават да се появяват вследствие на повишеното използване на публичните облачни услуги от новата отдалечена работна сила. Тази година системите за киберзащита бяха изложени на голям стрес и те се приспособиха. Като цяло инструментите и процесите за сигурност функционират успешно.

Смятате ли, че пандемията ускори приемането на киберсигурността като основна задача за бизнесите?

Определено. През последните две години ясно се видя колко лесно киберпрестъпленията могат да блокират дейността на всяка организация. Обикновено инцидентите изненадват бизнеса неподготвен и внасят хаос в нормалния начин на работа. Следват огромни финансови загуби за всички засегнати - бизнес, клиенти, доставчици и т.н. Опитът показа, че мениджърите, подценили важността на киберсигурността, в някакъв етап плащат многократно по-висока цена за справяне с инциденти или дори губят бизнеса си. Това, което наблюдаваме, е, че компаниите стават все по-осъзнати относно позицията си за киберсигурност. Те започнаха да оценяват стойността на данните си все повече и, разбира се, да полагат и допълнителни усилия тези данни да бъдат защитени.

На 4 ноември 2021 г. ще се проведе Cybersecurity and Data Protection Forum 2021, организиран от "Капитал". Събитието ще бъде в хибриден формат, а сред основните теми на него са киберсигурността след ковид, цифровите заплахи за веригите за доставки, защита на бизнеса от мутации и варианти на рансъмуер и др. Във форума ще участват лектори и гости от компании за киберсигурност, държавни организации, експерти в областта и др. Билети за Cybersecurity and Data Protection Forum 2021 може да закупите от тук.