🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скот Робъртс: Пандемията и отдалечената работа отвори вратата за ръст на киберпрестъпленията

Директорът по киберустойчивост в Dell Technologies пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Скот Робъртс е директор по киберустойчивост за региона на Европа, Близкия изток и Африка в Dell Technologies. Завършил е Swansea University. Робъртс ще бъде един от лекторите по време на конференцията Cybersecurity and Data Protection Forum, организирана от "Капитал". Тя ще се проведе в хибриден формат на 4 ноември 2021 г. Повече информация за нея можете да откриете тук.

Вече дълбоко в промените след настъпването на пандемията, коя е основната промяна, която забелязвате в ретроспекция по отношение на пазара?

Основната промяна в постковид ситуацията са засилващите се тенденции на "работа от вкъщи" или "работа отвсякъде", което беше и продължава да бъде голямо предизвикателство за компаниите от гледна точка на сигурността. Дори в корпоративна среда вътре в компанията е трудно е да се защитят крайните устройства, а в момента задачата е дори по-трудна. На практика, когато се внедряват облачни приложения, отдалечени работни места, мобилни устройства, "интернет на нещата", то защитата на периметъра почти не съществува. Това отваря вратата за ръст на киберпрестъпленията, които в момента са дори по-печеливши от световната търговия с наркотици.

Търсенето на кои продукти и решения се покачи най-много през това време?

Новите тенденции повишават вниманието към сигурността до изцяло ново ниво, създавайки нови концепции като киберсигурност, киберустойчивост и кибервъзстановяване (cybersecurity, cyber resilience и cyber recovery - бел. ред.). Решенията на Dell Technologies за издръжливост и особено за възстановяване бяха най-търсените от страна на нашите клиенти. Когато работната среда е изложена на риск от атаки, бизнесът логично търси начини как да гарантира възстановяване на данните. Това доведе до създаването на допълнителен компонент - така наречения кибертрезор (cyber vault - бел. ред.). Това е сигурен, изолиран сайт, отделен от мрежата, който предпазва данните от външни и вътрешни атаки, т.е. това е последната линия на защита в случай на разрушителна кибератака.

Забелязвате ли вече навлизането на нови тенденции? Какво очаквате в бъдеще време в сферата на киберсигурността и конкретно във вашата компания?

Както вече споменах, решенията за издръжливост и възстановяване стават съществена част от IT системите на всяка компания, независимо от размера. Дали ще изградите свой собствен кибертрезор или ще го използвате като услуга е въпрос на индивидуален избор. Това, което не подлежи на съмнение, е нуждата от него. В противен случай сте изправени пред голям риск и загуби от киберпрестъпления.

Смятате ли, че пандемията ускори приемането на киберсигурността като основна задача за бизнесите?

Пандемията ускори както дигиталната трансформация като цяло, така и внедряването на решения за киберсигурност. Сега за компаниите е необходимо да гледат на сигурността от съвсем различен ъгъл.

На 4 ноември 2021 г. ще се проведе Cybersecurity and Data Protection Forum 2021, организиран от "Капитал". Събитието ще бъде в хибриден формат, а сред основните теми на него са киберсигурността след ковид, цифровите заплахи за веригите за доставки, защита на бизнеса от мутации и варианти на рансъмуер и др. Във форума ще участват лектори и гости от компании за киберсигурност, държавни организации, експерти в областта и др. Билети за Cybersecurity and Data Protection Forum 2021 може да закупите от тук.