Sequoia Capital се преструктурира във фонд на фондовете

Централизираното звено ще управлява по-малки финансиращи дружества и ще търси по-късeн изход от инвестициите си в стартъпи

Sequoia Capital    ©  Sequoia Capital
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-старите и най-големи компании за рисков капитал в Силициевата долина - Sequoia Capital, започва процес по преструктуриране, според който тя ще се превърне в Sequoia Fund - централизирано звено, което да преразпределя ресурс към по-малки фондове, пише Financial Times.

Фондът ще е и собственик на акциите, които Sequoia Capital е закупил в различни компании. Структурата на фонда ще е "постоянна", а инвестираните пари "ще бъдат върнати обратно в Sequoia, като част от непрекъснат цикъл на обратна връзка", пише в публикация на сайта на компанията Ройлоф Бота, партньор в Sequoia Capital.

Един от партньорите в Sequoia, отговарящ за сийд инвестиции (инвестиции в компании на ниво идея или прототип - бел. авт.), е българинът Богомил Балкански. Преди това той бе вицепрезидент в Google, след като през 2015 г. технологичният гигант закупи съоснованата от него компания Bebop за 380 млн. долара. Балкански е партньор в Sequoia от януари 2020 г. и оттогава насам е бил водещ партньор в девет инвестиции: Bigeye, Cortex, Infracost, Mutiny, ReleaseHub, StackRox, Stemma, Temporal и Wiz.

Инвестиции без срок на годност

Целта на промените е компаниите, в които фондът инвестира, да могат да се възползват от отпусканите средства по-дълго време. Външните инвеститори ще имат възможността да избират конкретен рисков фонд, в който да поставят парите си. Промяната в структурата ще даде възможност и за по-късна възвръщаемост за инвеститорите, което за момента се случва около десетата година. "Инвестициите вече няма да имат "срок на годност", пише още Бота. "Единственият ни фокус ще бъде да увеличим стойността за нашите компании и ограничени партньори в дългосрочен план", добавя той.

Индийското подразделение Sequoia India, както и китайското Sequoia Capital China няма да бъдат част от промените.

Фондът също така ще внесе документи в американската Комисия за ценни книжа (SEC), за да получи разрешение да работи и като финансов консултант. Това би позволило закупуването на криптовалути и акции, които не се придобиват директно от компанията. Sequoia се надява, че промените в структурата й ще помогнат за продължаването на силния период, който целият сектор в момента преживява. Средният размер на портфолиото на фондовете за рисков капитал в САЩ е нараснал с 88% между юни 2020 и юни 2021 г., сочат данни на Cambridge Associates. Много от тези фондове обаче за момента се придържат към позициите си, с надеждата, че са възможни и по-големи печалби.

Sequoia инвестира предимно в европейски и американски технологични стартъп компании. Сред имената, в които фондът е подкрепил в ранна фаза, са Apple, Google, Oracle, YouTube, Instagram, Zoom, WhatsApp, LinkedIn, PayPal и Airbnb. През тази година фондът е инвестирал в различни компании, като впечатление правят BitCloud, Novotech и Robinhood. Общо Sequoia е инвестирала в компании с пазарна стойност от над 3.3 трлн. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар