🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компаниите за чипове ще се изправят пред двегодишен недостиг на оборудване

Предупреждението идва от производителя на единствените литографски машини, на които могат да се правят най-новите процесори

ASML проучва със своите доставчици как да увеличи производството, но все още не е известен мащабът на необходимата инвестиция.
ASML проучва със своите доставчици как да увеличи производството, но все още не е известен мащабът на необходимата инвестиция.
ASML проучва със своите доставчици как да увеличи производството, но все още не е известен мащабът на необходимата инвестиция.    ©  Reuters
ASML проучва със своите доставчици как да увеличи производството, но все още не е известен мащабът на необходимата инвестиция.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Плановете за разрастване на производителите на чипове ще бъдат ограничени от недостиг на важно оборудване през следващите две години, тъй като веригите за доставки не са в състояние да увеличат производството. Това предупреждава Петер Венинк, изпълнителен директор на ASML, компанията, производител на литографски машини, които се използват за производство на полупроводници.

Венинк заяви, че ASML проучва със своите доставчици как да увеличи производството, но все още не е известен мащабът на необходимата инвестиция. Неговият коментар идва, докато индустрията ускорява инвестициите в увеличаване на производството, за да може да се справи със световния недостиг на чипове и повишеното търсене. Според анализатори пазарът ще се удвои до 1 трлн. долара до 2030 г., съобщава Financial Times.

"Това е най-важната компания във веригата за доставки на полупроводници", казва Ричард Уиндзор, технически анализатор в Radio Free Mobile.

Повишаване на инвестициите

Миналата седмица Intel обяви, че ще инвестира около 33 млрд. евро в производство и научна дейност в Европа, които могат да се повишат до 80 млрд. до края на десетилетието, в зависимост от търсенето. Компанията също така планира да вложи 40 млрд. долара, за да разшири производството в САЩ. Лидерът в производството на полупроводници, тайванската компания TSMC, ще инвестира над 100 млрд. долара през следващите три години. Samsung е обявил, че ще задели 150 млрд. долара до края на десетилетието, за да увеличи производството, като част от близо 510 трлн. вона (421 млрд. долара) правителствени инвестиции в над 150 южнокорейски компании. САЩ и ЕС също планират да инвестират в производството на чипове, за да намалят зависимостта си от азиатските компании.

Пат Гелсингер, изпълнителният директор на Intel, признава, че недостигът на оборудване ще попречи на плановете за разрастване на компанията. Той също така добавя, че поддържа директен контакт с Венинк във връзка с недостига, както и че Intel ще изпрати собствени експерти, за да помогнат на ASML да ускори производството. "Днес това е ограничение", казва той пред Financial Times. Гелсингер обаче подчертава, че все още има време за решаване на въпроса. Изграждането на фабриката за чипове ще отнеме две години. "След това, през третата или четвъртата година, започвате да я запълвате с оборудване", заявява той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    ЕК и Уолстрийт може да залеят с пари ASML по същия начин както както ковид ваксините получиха финансиране...
    Стига производството да е извън Китай...

    Нередност?
  • 2
    lpt49352114 avatar :-|
    lpt49352114

    ASML не произвежда чипове, а литографските машини с които се произвеждат чиповете. Тези машини отдавна се правят в Холандия и нова инвестиция там няма нищо общо с производството на чипове в Китай или извън него.

    Нередност?
Нов коментар