Samsung увеличава печалбата, но тя е под очакванията

Идва краят на технологичния бум, който започна по време на пандемията

По-ниската от очакваното печалба за Q2 на Samsung предвижда край на започналия по времето на пандемията технологичен бум
По-ниската от очакваното печалба за Q2 на Samsung предвижда край на започналия по времето на пандемията технологичен бум
По-ниската от очакваното печалба за Q2 на Samsung предвижда край на започналия по времето на пандемията технологичен бум    ©  Reuters
По-ниската от очакваното печалба за Q2 на Samsung предвижда край на започналия по времето на пандемията технологичен бум    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Южнокорейският технологичен гигант Samsung очаква по-високи финансови резултати за второто тримесечие. Оперативната печалба на компанията за този период се предвижда да е 10.73 млрд. долара (14.1 трлн. вона), което е с 12% повече от година по-рано. Това е втората най-голяма печалба за периода, която компанията е имала в последните пет години.

Въпреки това тези нива са под очакванията на анализаторите, които предвиждаха печалба от 14.5 трлн. вона, сочат данни на Refinitiv SmartEstimate. Предварителните резултати показват, че продажбите са се увеличили с 22% на годишна база до 77.8 трлн. вона.

Резултатите на технологичния гигант не са изненадващи, след като анализатори наскоро преразгледаха надолу прогнозите си за печалбите. Причината е все по-широко разпространеното очакване потребителите и фирмите да намалят разходите, тъй като заплахата от глобална рецесия нараства.

"Климатът в индустрията започна да се влошава от средата на второто тримесечие", каза Си Ви Чунг, който е ръководител на корейските изследвания в Nomura. "Цените на чиповете вероятно ще паднат още през втората половина, засегнати от икономическата рецесия", добави той пред Financial Times.

Samsung също е изправена пред притеснения относно отслабващата конкурентоспособност на компанията в сферата на полупроводниците. Особено големи са тревогите относно леярския бизнес на южнокорейската компания, твърдят анализатори. Миналия месец компанията започна масово производство на 3-нанометрови чипа, които са по-мощни и ефективни от предшествениците си, за да се изправи срещу TSMC в битката за доминиране на пазара на чипове от висок клас.

Моментът за това обаче като че ли не беше най-правилният, защото се очаква сериозно намаляване на търсене на полупроводници с толкова големи възможности. Фирмата за технологични изследвания и консултации Garner прогнозира, че продажбите на мобилни телефони в световен мащаб ще спаднат със 7.1% тази година. Причините за това не са изненадващи за никого - инфлацията, войната в Украйна и проблемите с веригата за доставки, които се влошиха заради локдауните в Китай, които са предизвикани от местната политика за "нулев ковид". Анализаторската компания очаква световните доставки на персонални компютри също да спаднат тази година, като процентът при тях дори е по-висок от този на телефоните - 9.5%. Лий Мин Хин, който е анализатор в BNK Securities, изчисли, че доставките на смартфони на Samsung са намалели с около 16% спрямо предходното тримесечие. Според него през второто тримесечие Samsung е успяла да продаде 62 млн. телефона.

Samsung не е сама

Производители на чипове, сред които Intel, Micron Technology и Advanced Micro Devices, предупредиха за задаващия се спад, който ще последва двете години на стабилни продажби. В началото на юли Micron даде изненадващо лоша прогноза за текущото тримесечие, цитирайки слабото търсене на смартфони и компютри. Говорител на компанията предупреди, че пазарът е "отслабнал значително за много кратък период от време". За сметка на това американската компания остана уверена в дългосрочното търсене.

Миналия месец Intel обяви, че ще коригира инвестициите си, тъй като перспективите за втората половина са станали "много по-лоши". AMD отбеляза забавяне на продажбите на персонални компютри тази година, докато Nvidia наема по-малко служители поради спадащо търсене, свързано с намаленото копаене на криптовалути и играенето на видеоигри.

"Полусривове се случват на всеки три до четири години и може да се очаква още един", казаха анализатори на Bank of America в доклад миналата седмица. Пазарният изследовател TrendForce заяви, че цените на някои DRam чипове, които се използват в технологични устройства и сървъри, са намалели с около 12% през миналия месец спрямо година по-рано.

Все още няма коментари
Нов коментар