🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна поставя под нов риск производството на чипове

Двете най-големи компании за производство на неон в страната спряха дейност заради военните действия

Веригата на доставки за производство на полупроводници е под риск, след като двата най-големи производителя на неон в Украйна спряха дейност заради войната
Веригата на доставки за производство на полупроводници е под риск, след като двата най-големи производителя на неон в Украйна спряха дейност заради войната
Веригата на доставки за производство на полупроводници е под риск, след като двата най-големи производителя на неон в Украйна спряха дейност заради войната
Веригата на доставки за производство на полупроводници е под риск, след като двата най-големи производителя на неон в Украйна спряха дейност заради войната
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Двете най-големи компании за производство на неон в Украйна - Ingas и Cryoin, затвориха заводите си заради военните действия в страната. Това поставя производството на чипове под сериозен риск, защото двете предприятия са отговорни за около половината от световните доставки на елемента.

Изчисления на Reuters, проведени заедно с компанията за пазарни изследвания Techcet, показват, че между 45 и 54% от неона, нужен за лазерите, които произвеждат чипове, идва от двете украински компании. Миналата година общото потребление на елемента с цел създаването на полупроводници е достигнало 540 метрични тона, сочат данни на Techcet.

Спирането на дейността на заводите на двете компании може да постави бранша на полупроводници под сериозен риск, стига войната да се проточи, смята Анджело Цино, който е анализатор в консултантската компания CFRA. "Ако запасите се изчерпят до април и производителите на чипове нямат направени поръчки в други региони на света, това вероятно означава допълнителни ограничения за по-широката верига на доставки и невъзможност за производство на крайния продукт за много ключови клиенти", каза той пред Reuters.

Ingas и Cryoin

Преди началото на войната Ingas е произвеждала между 15 и 20 хил. кубични метра неон на месец, който е бил доставян на различни държави, сред които Тайван, Китай, САЩ, Германия и Южна Корея. Николай Авджи, главен търговски директор на компанията, каза в имейл до Reuters, че около две трети от продукцията на компанията е била насочена към индустрията на полупроводници.

Компанията е базирана в Мариупол, който е един от градовете, които са под най-сериозна атака от страна на руската армия. Решението за спиране на дейността е било взето с цел да се гарантира сигурността на работниците.

Cryoin е с малко по-малък дял от производството на неон, като месечната ставка на компанията варира между 10 и 15 хил. кубични метра. Заводите на Cryoin са затворени още от 24 февруари, когато и започна навлизането на Русия в Украйна. Компанията е базирана в Одеса.

Директорът по развитие на бизнеса в Cryoin Лариса Бондаренко заяви пред Reuters, че компанията й няма да успее да изпълни поръчки за 13 хил. кубични метра от метала за месец март. Тя също така поясни, че компанията би могла да оцелее три месеца със затворени заводи. В случай че част от оборудването или машините в заводите бъдат разрушени обаче, повторното започване на дейност би се отложило във времето. Тя също така каза, че не е сигурна, че компанията може да получи достъп до допълнителни суровини за производство на неон, когато войната приключи.

Няма проблеми в краткосрочен план

В изявление за Reuters тайванското министерство на икономиката заяви, че местните компании са били подготвени и са имали "безопасни запаси" от неон, така че не вижда проблеми във веригата за доставки в близко бъдеще. Централната банка на Тайван направи подобни коментари по-рано в петък.

Информация за това за колко време биха стигнали тези запаси обаче липсва. Тайван е дом на най-голямата компания за производство на чипове в света - TSMC. Пазарният дял на тайванския производител е 54%, което е над три пъти повече от този на компанията наредила се на второ място по този показател - Samsung, чийто дял е 17%.

Фирмите, които се занимават с производство на чипове, биха могли да започнат производството на неон или търсене на нови доставчици, но ще са необходими девет месеца до две години, за да се стигне сегашното ниво на доставки. Това смята Ричард Барнет, главен маркетинг директор на Supplyframe, която предоставя пазарна информация за компании в глобалните сектори на електрониката.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 3
    • + 4

    Истинския риск ще дойде когато китайския ботуш стъпи в Тайпе ...

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#1] от "SS":

    Няма да има риск, споко ..
    Нали знаеш, че повечето лицензи за чипове са американски?

    Ами ето добра новина - Русия обяви, че излиза от споразумението за взаимно признаване на интелектуалната собственост!

    Това означава, че като купи от трети страни линиите за чипове - ще почне да бълва продукция!
    Ако и Китай излезе от признаването на лицензиите - светът ще бъде залят с продукция, а алчните търговци и държачи на лицензиите - ще пият една студена вода!

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Затова е нужно ЕС да изнася фабриките извън Китай с посока Източна Европа.. В СИВ БГ беше специализирана в електрониката....

    Нередност?
  • 4
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite

    До коментар [#2] от "sim4o":

    чиповете не се въртят на струг и една линия за техно процес изисква повече инженерна работа по настройка и следене на процесни параметри, отколкото производството на газ, ваз, уаз, и т.н. взети заедно.

    Нередност?
  • 5
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "meteowrite":

    Aбсолютно вярно!
    В тази работа най-успешни се оказаха китайците! Някак си най му разбират - повече от 2/3 от световните чипове са китайска майстория!
    В новите заводи, не може да не се привлекат китайски специалисти - помнете ми думата!

    Нередност?
  • 6
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "meteowrite": "следене на процесни параметри, отколкото производството на газ, ваз, уаз, и т.н."
    ----
    Че то производството на АвтоВАЗ, ГАЗ и т.н. си е елементарно.. ВАЗ си е собственост на Рено и лумка машини основани на техните платформи .. Най-вече В0 , разработена преди повече от 20 години в старопрестолната Йокохама - в центъра на Нисан!

    Кой, какво разработва и следи в теа ВАЗ , ГАЗ и прочее? Ми никой .. японецът, преди години го разработил и теа четат технологичните карти и инструкциите и само лумкат производство.
    Това е истината за ВАЗ !

    Нередност?
Нов коментар