🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френският софтуерен гигант Inetum придобива българската Do IT Wise

Компанията планира да утрои екипа си в рамките на три години

Изпълнителният директор на Inetum Венсан Руе и основателя на Do IT Wise Идан Харел (вдясно)
Изпълнителният директор на Inetum Венсан Руе и основателя на Do IT Wise Идан Харел (вдясно)
Изпълнителният директор на Inetum Венсан Руе и основателя на Do IT Wise Идан Харел (вдясно)    ©  Do IT Wise
Изпълнителният директор на Inetum Венсан Руе и основателя на Do IT Wise Идан Харел (вдясно)    ©  Do IT Wise
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-големите френски IT компании - Inetum, обяви, че придобива българската IT консултантска Do IT Wise. Цената на сделката не е публична. Inetum, която за 2021 г. отчита 2.2 млрд. евро приходи, е на дни от приключването на покупката на 100% от капитала на дружеството "Ду Ит Уайз България", което за същата година има 17 млн. лв. приходи. Разговорите между двете компании са продължили около година.

Inetum предоставя различни IT услуги, сред които бизнес решения, low-code приложения, чатботове и др. В случая българската компания представлява интерес за френския гигант заради своята основна дейност като основен интегратор на продуктите на американската облачна платформа за бизнес решения ServiceNow. Големите клиенти на Do IT Wise са от телеком сектора, производството и търговията.

Do IT Wise е основана през 2013 г. от гражданина на Израел Идан Харел, като първоначално компанията работи като консултант на българския офис на HP. Харел държи над 80% от собствеността в "Ду Ит Уайз България". Впоследствие бизнесът се разраства и Харел взима решението да базира цялата компания в България, като през 2017 г. към него се присъединява и Марин Маринов, търговски директор, който идва именно от HP. Маринов е собственик на 10% от дяловете в дружеството.

Планът: от 160 до 500 души

Харел коментира пред "Капитал", че за момента брандът ще остане, но в бъдеще е силно вероятно компанията да промени името си и да приеме името на по-разпознаваемата за западните клиенти Inetum. "Най-важната бърза промяна при нас е, че ще поемем някои от клиентите на Inetum. Самите Inetum се насочват към придобиване на компании със стриктна специализация, каквито сме ние по отношение на интеграцията на ServiceNow", казва Харел.

В момента Do IT Wise има общо 160 служители, от които 140 са в България - двойно увеличение спрямо година по-рано. Според Харел е реалистично през следващите три години тази бройка да се утрои до 500 души, като сред търсените хора в момента са предимно консултанти по дигитализация и търговски представители. Бърз растеж се наблюдава и по отношение на приходите. През 2020 г. Do IT Wise бе на 11 място в софтуерната класация за най-динамични компании "Гепард".

"Нашите клиенти са основно на Запад, затова трябваше или да растем чрез отваряне на много търговски представителства, или да бъдем придобити от някой, който вече е там и е голям", коментира още Харел. Една от причините той да приеме офертата на Inetum е, че тя не интегрира рязко компаниите, които придобива.

"За нас беше важно да останем тук и да покажем, че консултантска компания от България може да трансформира западни компании", добавя Харел.

Все още няма коментари
Нов коментар