🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Сирма груп" иска да купи 55% от софтуерната "Ти Би Ай инфо"

Преговори за придобиване се водят от шест месеца, предложената сума все още не е ясна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Сирма груп холдинг" е поискала да придобие 55% от софтуерната "Ти Би Ай инфо", става ясно от съобщение към Българската фондова борса (БФБ), където компанията е листната. Сумата по евентуалната сделка не е ясна, но пред "Капитал" от "Сирма" коментираха, че се водят проучвателни разговори от шест месеца насам.

"Резултатът от тези разговори и нашите паралелни проучвания бяха представени на съвета на директорите на "Сирма груп холдинг" в края на миналата седмица. Преговори по същество се водят в момента", коментира Йордан Недев, директор корпоративно развитие в компанията.

Според Недев предложението е в рамките на стратегията на "Сирма", която предвижда и органичен ръст, и такъв чрез придобивания. "Съответно непрекъснато търсим подходящи дружества за присъединяване към групата на "Сирма". "Ти Би Ай инфо" е точно такъв случай. Тяхната специализация в застрахователния софтуер и софтуер за управление на човешките ресурси и още повече продуктът им за електронно трудово досие се допълват с нашите компетенции."

Кой какво би купил

Ако се стигне до сделка, "Сирма" ще придобие 55% от "Ти Би Ай инфо", дружество с над 3 млн. лв. приходи за 2021 г. и понастоящем над 40 служители. "Ти Би Ай инфо" е основана през 2002 г. и първоначално работи като част от банковата група на TBI. Впоследствие се отделя, но името остава.

Компанията предлага софтуерни услуги и внедрява продукти на американските Creatio и Oracle. Клиентите на "Ти Би Ай инфо" са предимно от сферата на застраховането - "Булстрад", "Доверие", "Лев инс", Vienna Insurance Group и други.

"Сирма груп" е 20-кратно по-голяма като приходи. За 2021 г. тя има 64.4 млн. лв. приходи. Според Йордан Недев, ако сделката се превърне от предложение във факт, първоначално придобитото дружество ще запази автономия. В бъдеще ще се търсят синергии. Със сходна дейност на "Ти Би Ай инфо" се занимават две от дружествата в холдинга - "Сирма солюшънс" и "Сирма Ай Си Ес".

Недев допълва, че "Сирма" води и други разговори за придобивания, но малко от тях стигат до фаза на реални преговори. "Проучвания, запитвания и разговори с множество компании се водят непрекъснато. Същевременно за съжаление голяма част от тях спират в относително ранен етап, без последствия. Тези, които преминават към етап на детайлно договаряне, с голяма вероятност да се случат, ние обявяваме публично", казва той.

В края на 2021 г. "Сирма" придоби друга софтуерна компания, "Сайънт", а преди седмици се раздели с мажоритарния си дял в "Онтотекст".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар