Американската Exadel купува българската компания Motion Software*

Цената на сделката не е обявена. В софтуерното дружеството има около 100 души екип в София, и още 30 в Турция, Румъния и Украйна

Христо Пеев създава Motion Software през 2015 г.    ©  Motion Software
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*променена в 16.50 ч.

Българската софтуерна компания "Моушън софтуер" (Motion Software) обяви, че вече е част от американската група Exadel. Финансови подробности по сделката не бяха обявени.

Платформа за подбор на кадри

Motion Software е създадена преди седем години от разработчика Христо Пеев в София, като работи в две основни бизнес направления - развитието на вътрешни продукти и консултантски бизнес. Насочена е към индустрии като финтех и банков сектор, изкуствен интелект, дигитално здравеопазване, а напоследък и върху блокчейн базирани проекти. Основният й продукт е WhoIsAvailable (WIA), уеб платформа за подбор на кадри и дистанционно управление на специалисти, която дава възможности за проследяване на кандидатури, изпълнение на административни задачи от А до Я, както и управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM). В България компанията има около 100 служители, като 88 от тях са IT специалисти.

Сред клиентите й са Financial Times, Remberg, Giraffe360, Progress, ZotaPay, DraftKings, Xapix и други, а основните пазари са Великобритания, САЩ, Израел, Швеция, Холандия, Естония и България. През последните години приходите на българското дружество "Моушън софтуер" постоянно растат, като за 2021 г. са 6.8 млн. лв. Има и офиси в Турция, Румъния и Украйна, където работят още над 30 души.

От няколко години Motion Software си сътрудничи и със "СофтУни", който преди продажбата на компанията на Exadel държеше 50% в българското дружество. Останалите 50% бяха във "Форм венчърс" на Христо Пеев.

"Сделката ще ускори утвърждаването на Motion Software като глобален доставчик на първокласни решения в областта на финтех, здравеопазване, образование, блокчейн и иновативните технологии. Дългогодишната експертиза и операциите на Exadel ще благоприятстват за установяването на нови "remote work" локации за таланти и привличане на проекти, по които да работят служителите на Motion Software", обявиха от компанията пред "Капитал".

Силно присъствие в региона

От своя страна Exadel е създадена през 1995 г. в Калифорния като предлага софтуерни и IT решения в най-различни сектори. Компанията има силно присъствие в много страни в Централна и Източна Европа - от Русия и Узбекистан през Литва до Полша. Има над 2000 служители на три континента. През 2020 г. Exadel беше придобита от фонда за дялови инвестиции Sun Capital. Неотдавна компанията съобщи, че ще разшири присъствието си в Полша, където след време ще има над 2000 души екип. За това решение помага и войната в Украйна, като специалисти от там ще се преместят към Централна Европа.

"Това партньорство увеличава значително присъствието ни в Европа, и в частност в България, Румъния и Турция. Платформата за работа от разстояние на Motion Software отваря нови възможности за подобряване на процеса по намиране на точните специалисти за нашите клиенти, а разнообразието от функционалности осигурява успеха и благополучието на всички професионалисти, работещи в компанията, както в личен, така и в професионален план", обяви при новината за сделката Дарън Оберст, изпълнителен директор на Exadel.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........

    Поредна валидация на сектора, интересна новина. Надявам се, че подобни сделки са следствие от органичния потенциал на сектора, а не толкова от изобилието на (все още) евтини пари.

    В тази връзка при положение, че имаме присъствие на много компании, включително имена и като Каргил, ФТ, Акронис, Бош и прочее, много ми е чудно какво точно го мъдри правителството по отношение на проблемите с кадрите. Струва ми се, че с евентуалната интеграция на украинските бежанци не се справихме особено добре. Гърците вече приеха специално законодателство за дигитални номади, при нас асоциацията на стартъпите още реве за сини карти.

    Когато беше предизборната кампания беше забавно да се говори за старт-ъпи и за ИТ сектора, най-вече от политици, дето сигурно и един семпъл Sumif/Xlookup statement в ексел не могат да напишат на ръка (корпулентният депутат Мирчев, леля Тони Цонева и тн), ама като докопаха властта и първото действие беше да се вдигнат осигуровките... Крайно време е да се говори за тези проблеми и да започнат да се търсят дългосрочни решения, които да са въпрос и на някакъв обществен консенсус, изпълнение и контрол, а не на всеки 3-4 години да преоткриваме топлата вода. Това би било труден и дълъг процес, който далеч не е сред "ниските" плодове в дървото на политическите дивиденти/сензации и аз лично бих приветствал разговори в тази посока, а не поредният аматьорски акт тип "арест на Баце" или "Всички са мафиоти защото съдът върна Евролаб на пункта".

    Нередност?
Нов коментар