Американската L3Harris преговаря да купи израелския шпионски софтуер Pegasus

Сделката ще даде на отбранителна група контрол над шпионския софтуер, който е в черния списък на САЩ и е на път да бъде забранен от ЕС

Консорциум от журналисти съобщи миналата година за употребата на Pegasus срещу 37 журналисти и активисти за правата на човека.
Консорциум от журналисти съобщи миналата година за употребата на Pegasus срещу 37 журналисти и активисти за правата на човека.
Консорциум от журналисти съобщи миналата година за употребата на Pegasus срещу 37 журналисти и активисти за правата на човека.    ©  Reuters
Консорциум от журналисти съобщи миналата година за употребата на Pegasus срещу 37 журналисти и активисти за правата на човека.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската отбранителна група L3Harris води преговори за закупуване на шпионския софтуер Pegasus на израелската NSO Group, ход, който ще даде на компанията контрол над един от най-противоречивите технологии за шпионаж. Pegasus, разработен от военното разузнаване на Израел, използва телефони като подслушващи устройства и си осигурява достъп тяхното криптирано съдържание.

NSO изпита финансови сътресения миналата година, след като консорциум от журналисти съобщи за употребата на Pegasus срещу 37 журналисти и активисти за правата на човека. Малко след разкритието САЩ постави NSO Group в черния си списък, установявайки, че компанията е използвала шпионския софтуер за действия, "противни на външната политика и интересите на националната сигурност на САЩ".

През февруари Службата за защита на данните на Европейския съюз (EDPS) призова за забраната на Pegasus, посочвайки в доклада си, че "нарастващите доказателства показват, че шпионски софтуер като Pegasus има потенциала да причини безпрецедентни рискове и щети не само на основните свободи, но и на демокрацията и върховенството на закона".

Не и без съгласието на САЩ и Израел

Съгласно предложението L3Harris, една от водещите американски отбранителни групи, ще придобие кода зад софтуера Pegasus, и ще работи с инженери от NSO, казват източници на Financial Times.

За да се случи сделката, ще бъде необходимо одобрението на израелското правителство, което от години има тесни връзки с NSO и използва софтуера на компанията за външната си политика, както и правителството на САЩ.

Служител от Белия дом отрече САЩ да са участвали в преговорите, добавяйки, че "подобна транзакция, ако се осъществи, поражда сериозни опасения за контраразузнаването и сигурността ни". Източник на The Guardian от администрацията на Белия дом също предупреди, че всяка американска компания трябва да е наясно, че сделки с група, която е в черния списък на САЩ, "няма да премахне лицето от списъка, и ще стимулира интензивен преглед, за да се провери дали транзакцията представлява заплаха за правителството на САЩ".

Не е ясно каква роля ще запази Израел по отношение Pegasus, в случай че бъде договорена сделка, и дали персоналът, обслужващ софтуера, ще остане в страната, или ще има евентуално партньорство между САЩ и Израел с цел взаимно ползване на услугите на компанията. В случай на продажба израелското правителство ще трябва да даде на NSO лиценз за износ на Pegasus, който се счита за оръжие.

Информация относно стойността на активите на NSO Group все още няма, но става ясно, че в момента компанията има дълг от около 500 млн. долара.

Джон Скот-Рейлтън, старши изследовател в University of Toronto, който проследява злоупотребите с Pegasus от клиенти на NSO, смята, че "сделката е лоша за националната сигурност, лоша за човешките права и вероятно ще бъде пагубна за акционерите на L3Harris".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар