Франция ще разследва предполагаем опит за шпионаж от Мароко

Телефонният номер на Макрон е в списъка с потенциални жертви на шпионския софтуер Pegasus на NSO Group

Франция разследва твърденията, че Мароко е следял мобилните телефони на президента Еманюел Макрон и 15 други министри, използвайки шпионския софтуер Pegasus, разработен от израелската компания за киберсигурност NSO Group.

Френските медии Le Monde и France Info съобщиха във вторник, че номер, който Макрон използва от около 2017 г., "фигурира в списък на службите за сигурност на Мароко, които са клиент на NSO". Разкритията са част от разследване, проведено от журналистическата неправителствена организация Forbidden Stories и 17 медийни партньори, които установиха мащаба на шпионажа по света с Pegasus.

Разследването се основава на списък с над 50 хил. телефонни номера, които са били избрани за евентуално наблюдение от клиенти на NSO от 2016 г. насам. Сред тях има активисти, адвокати и журналисти в страни по целия свят, включително Индия, Мексико и Франция.

Лоран Ричард, директор на Forbidden Stories, заяви по новинарския канал LCI, че разследването им не може да установи дали Макрон е бил шпиониран в действителност или телефонът му е бил компрометиран от софтуера, но неуспешно. Във всеки случай фактът, че номерът му беше открит в списъка, означава, че "Мароко е имал интерес да го следи", цитира го Financial Times.

В публично изявление, мароканското правителство заяви, че "никога не е придобивало компютърен софтуер за проникване в комуникационни устройства" и че "категорично отхвърля и осъжда тези необосновани и неверни твърдения".

Financial Times не успя да се свърже с NSO Group за коментар по отношение на предполагаемия шпионаж срещу Макрон. Но по-рано тази седмица израелската компания заяви, че "ще продължи да разследва всички достоверни твърдения за злоупотреби със софтуера", като същевременно отрече "неверните обвинения" в доклада на Forbidden Stories.

Париж се зарече да разследва твърденията. По-рано във вторник прокурори в Париж обявиха, че ще започнат разследване на доклад, който беше публикуван в понеделник, според който няколко френски журналисти са били хакнати и следени от Мароко с помощта на инструментите на NSO. Разследващият уебсайт Mediapart, сатиричният вестник Le Canard Enchaîné и организацията "Репортери без граници" са подали жалби до прокурорите с молба да разгледат въпроса.

Разследването ще разгледа 10 обвинения, включително дали е имало престъпна конспирация, дали е нарушена личната неприкосновеност на жертвите и дали е получен незаконен достъп до електронните устройства на лицата. Когато във вторник премиерът Жан Кастекс беше попитан за предполагаемия шпионаж на журналисти пред парламента, той отказа да отговори конкретно. "Поръчахме разследване и то все още не е приключило, така че на този етап не мога да коментирам пред парламента или нацията", каза той.

Троянският кон на Израел

Софтуерът Pegasus на NSO, който изисква държавен лиценз за износ, тъй като се счита за оръжие, през последните години се превърна в решаваща част от дипломатическия обхват на Израел. Софтуерът тайно превръща телефоните в устройства за подслушване и разчита криптираното им съдържание.

През последните години Израел подобри отношенията си с държавите от Персийския залив като ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия, предлагайки сътрудничество срещу регионалните им врагове. С нарастващото приятелство на страните, групи като Amnesty и Citizen Lab проследяват ръст в шпионажа на Pegasus в целия регион.

Софтуерът не подминава България. Оказва се, че през 2019 г. българското правителство е издало разрешително на NSO Group за износ към други държави, като компанията е използвала тукашното дружество "Съркълс България".

"Pegasus е играчката, която всеки разузнавателен офицер иска да има", казва източник на Financial Times.