🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руската индустрия е заплашена от софтуерна криза

Производителите трябва да разчитат на пиратство и остарели версии, тъй като руският софтуер не е широко разпространен

Производителите често вграждат своя софтуер директно в промишленото си оборудване и пазят стриктно своята интелектуална собственост.
Производителите често вграждат своя софтуер директно в промишленото си оборудване и пазят стриктно своята интелектуална собственост.
Производителите често вграждат своя софтуер директно в промишленото си оборудване и пазят стриктно своята интелектуална собственост.    ©  Reuters
Производителите често вграждат своя софтуер директно в промишленото си оборудване и пазят стриктно своята интелектуална собственост.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зависимостта на Русия от чуждестранен софтуер за управление на своите индустрии се превръща в един от основните проблеми, тъй като все повече технологични компании се изтеглят от руския пазар в отговор на нахлуването в Украйна. Международните санкции и увеличаващото се напрежение във връзка с военните действия принудиха компании като Siemens и SMS Group да прекратят дейността си в страната, която някога беше един от най-големите им пазари, като загубата на техния софтуер може да се окаже по-тежка за Москва, отколкото на тяхното оборудване, пише Bloomberg.

Според Елена Семеновская, анализатор в IDC, компютърното проектиране и производство се превръща в основен проблем, който ще забави развитието. "Руските аналози в тази област са много по-слаби, а нуждата от тях е голяма", казва Семеновская. "Но засега подходът е да се разчита на пиратството и остарелите копия, което е задънена улица и не е устойчиво."

Производителите често вграждат своя софтуер директно в промишленото си оборудване и пазят стриктно своята интелектуална собственост. В много случаи те не предоставят на клиентите си достъп до кодовете, използвани за управление на техните заводи, заяви в интервю Сергей Дунаев, главен информационен директор на руския производител на стомана "Северстал". Според собственика на "Северстал" Алексей Мордашов производството на стомана в страната е намаляло с 25-30% след началото на руската инвазия в Украйна.

Руската промишленост не е единственият сектор, който изпитва затруднения. Предприятията за преработка на месо в Ros Agro, едно от най-големите земеделски стопанства в страната, разчитат на вносни системи за управление на производството (MES). "Ние сме сериозно зависими от европейските компании по отношение на MES и все още не знаем какво да правим, ако нещо се случи", заяви Максим Басов, председател на Ros Agro Plc, на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

SAP и Microsoft ще спрат актуализациите и услугите си за руските компании през август.

Изтеглянето на технологичните компании ще се отрази и на местните власти. SAP и Microsoft ще спрат актуализациите и услугите си за руските компании през август, като по този начин предприятията и правителствените служби, които разчитат на техния софтуер, стават уязвими за пробиви в сигурността и зловреден софтуер. Изграждането на 5G мрежа в страната също беше нарушено от войната, което породи опасения, че икономиката ще загуби конкурентоспособността си, тъй като се затруднява да поддържа съществуващите услуги, докато други държави модернизират инфраструктурата си.

За да се избегнат забавяния в производството поради повреди на оборудването, предизвикано от софтуерни сривове, Дунаев предлага производителите да създадат система, чрез която при необходимост да се споделят трудни за набавяне резервни части.

Домашни алтернативи

Тъй като много индустрии бяха засегнати от западните санкции, въведени след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г., руското правителство през последните години акцентира върху заместването на вноса, но не успя да отчете как модерните предприятия са зависими от компютърните програми. Според Руската стоманодобивна асоциация само стоманена индустрия в страната е инвестирала около 3.2 трлн. рубли (59 млрд. долара) през последните две десетилетия, за да възстанови своя капацитет след разпадането на Съветския съюз. Голяма част от тези средства са вложени за чуждестранно оборудване от компании като Siemens, SMS Group и Danieli & C. Officine Meccaniche, за да се повиши ефективността на сектора.

Напускането на западните компании е предизвикателство за петролната и газовата индустрия в страната, където местният софтуер представлява само около 5-10% от необходимите за отрасъла програми, като според първия заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин често е "неоптимален". Ситуацията се влошава и от изчерпването на традиционните петролни залежи в страната, което принуждава производителите да използват трудно възстановими запаси, изискващи по-сложно оборудване и програми, ако страната иска да запази сегашните си нива на добив.

Все още няма коментари
Нов коментар