🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Локализираните решения на SAP помагат на бизнесите да се разрастват на нови пазари

"SAP Labs България" ще развива ускорено новосъздадения си екип, част от SAP Globalization Services, уверяват Елвира Уолис, старши вицепрезидент и глобален ръководител на SAP Globalization Services, и Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България"

Локализираните решения на SAP помагат на бизнесите да се разрастват на нови пазари
Локализираните решения на SAP помагат на бизнесите да се разрастват на нови пазари
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на 2022 година SAP Globalization Services реши да присъедини към своя глобален екип и развойния център на SAP в България, който е сред най-бързоразрастващите се центрове на компанията. Глобалният екип на SAP предоставя на клиентите локализирани софтуерни решения в повече от 180 държави, като локални Globalization Services екипи има в повече от 50 държави. Развойният център на SAP в България се присъедини към този списък с отварянето на около 30 работни позиции.

Мястото и ролята на SAP Globalization Services в цялостната организация на SAP и как разработването на локализирани решения помага на бизнесите да се разрастват на нови пазари коментират Елвира Уолис, старши вицепрезидент и глобален ръководител на SAP Globalization Services, и

Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България".

Елвира Уолис е старши вицепрезидент и глобален ръководител на SAP Globalization Services. Заедно със своя екип от експерти разработва решения, чрез които бизнесите могат да бъдат успешни както на местно, така и на глобално ниво.

Радослав Николов работи в SAP от 20 години. Той е изпълнителен директор на стратегическия развоен център в София от 2014 г. и едновременно с това заема позицията старши вицепрезидент "Развойна дейност" в SAP. Завършил е "Математика" във ФМИ на СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е "Геометрия" и "Информационни и комуникационни технологии", а след това е завършил и програма по лидерство във водещия университет по бизнес администрация INSEAD.

Когато компаниите искат да се разрастват към нови пазари, те трябва да спазват редица изисквания, например да се съобразят с локалните правни наредби, закони, със специфичните изисквания за данъчно облагане, включително свързани с данъците върху устойчивостта в различните държави, управлението на човешките ресурси, формирането на възнагражденията на служителите и др. Екипът Globalization Services е създаден с мисията да даде възможност на всеки клиент да преуспява и на локално, и на глобално ниво именно чрез локализиране на всички продуктови решения на SAP. В рамките на SAP SE екипът, ръководен от Елвира Уолис, принадлежи към организацията SAP Enterprise Adoption, която, от своя страна, е част от звеното, отговарящо за продуктовото инженерство (SAP Product Engineering). "По този начин то обслужва цялото портфолио от решения на SAP, затова си сътрудничим с почти всяко звено в компанията", обяснява Уолис.

На практика локализираните решения на SAP осигуряват на предприятията готовност да работят в различни географски области, а това им позволява да увеличат мащаба на бизнеса си и да навлизат в нови пазари. Широкото продуктово портфолио на SAP помага на клиентите да оптимизират и подобрят разнообразни бизнес процеси в области като финанси, законово отчитане, управление на разходите, човешки ресурси, устойчивост и опит на клиента. "Нашият екип от висококвалифицирани експерти с различен опит и умения помага на клиентите на SAP да преуспяват с помощта на локализирани решения в повече от 180 държави", допълва Уолис.

В началото на тази година SAP Globalization Services решава да включи в организацията си и развойния център в София, отваряйки първоначално 30 позиции. "Вследствие на геополитическата обстановка, а по мое мнение и на силния интерес и ангажираността на локалните екипи, лидери и кандидати, очаквам броя на новите отворени позиции в това подразделение да расте - коментира Радослав Николов. - Радваме се, че в кратък период от време успяхме да привлечем мениджъри за локалните екипи, което подпомага откриването и интеграцията на подходящи за темата кандидати в компанията."

Всъщност една от най-важните причини за решението да отворят локално звено в България е нуждата от диверсификация на екипите в организацията, както и високото ниво на доверие в софтуерни специалисти в страната. Доказателство за това доверие е постоянната тенденция за растеж на развойния център на SAP в България с около 10% на годишна база, а за миналата 2021 г. е отчетен значително по-висок ръст от над 30%.

Естеството на работата на екипите, свързана с локализацията на продуктите на SAP в различни държави според съответните местни регулации, дава предимства от гледна точка разнообразието на местоположения и националност на колегите. "Това също спомогна за увеличаването на броя на отворените позиции при нас. Членството ни в Европейския съюз е ключово предимство при избора на нова локация в рамките на SAP Globalization Services - казва Николов. - Съществува засилен интерес към нашите позиции и от кандидати от съседни на България държави, което подпомага диверсификацията на локалните екипи."

Развитието на българския екип за SAP Globalization Services се вписва и в стратегическата посока на българския развоен център. "SAP Labs България" дълги години се фокусираше основно върху технологичната платформа на SAP, но в последно време се стреми да навлезе и в развитието на бизнес приложения, което е основният бизнес на компанията на глобално ниво. "По тази причина полагаме усилия да подпомогнем бързото развитие и ефективността на екипите и се надяваме успехът на локалните екипи да доведе до растеж на инвестицията в локацията ни и в следващите години", твърди Радослав Николов.

Специалисти и за Java, и за ABAP

Новото поделение на SAP Globalization Services в София организира екипи в областите на логистиката, финансите, управлението на човешкия капитал, управлението на продукти, както и помощта за потребителите и кръстосаното съдържание. За тези екипи "SAP Labs България" търси специалисти за ролите на Product Owner, Development Architect, както и инженери за ABAP и Java.

Същевременно развойният център в страната планира да има разработчици на Java, Node.js, ABAP, които да работят много близко и да обменят знания. В екипа за Globalization Services ще има и инженери на приложения, които могат да разработват и интегрират решения и на двата програмни езика. "Това би било много добра възможност за ABAP специалистите да се запознаят с технологиите в Java и да развият своите умения, а Java инженерите ще имат възможността да навлязат по-дълбоко в света на SAP, да се запознаят със спецификите на S/4 HANA, Concur, Ariba и да подобрят своите познания за специфичните бизнес решения на SAP", обяснява изпълнителният директор на "SAP Labs България".

От технологична гледна точка фокусът е върху Java и ABAP инженери, но познания и умения в сферите на Spring, JavaScript, SAPUI5 и разработване на технологии в облачната среда са предимство в контекста на отделните продукти. В допълнение към техническите умения компанията ще търси хора със знания по конкретното продуктово направление, например финанси.

Хибридният модел и екипната работа

Най-ценното, което софийският център ще търси в бъдещите колеги, е мотивацията за развитие в света на SAP, креативност и логическо мислене за принос към проекта и желание за работа в екип. "Целта ни е да развием екип с приятна атмосфера за работа, в който си помагаме при разрешаването на определените проблеми и развитието на различните индивидуалности", казва Николов.

Същевременно по дефиниция SAP Globalization Services е глобална организация с над 1800 специалисти в над 50 държави и те разполагат с дългогодишен опит в гъвкавия и дистанционен модел на работа. "В България сме подготвени да подкрепим колегите в това отношение - в компанията ни е разработена обширна концепция за гъвкава работа, която е в унисон както с местните регулации, така и е продукт на съвместната работа на локалните лидерски и мениджмънт екипи", обяснява Радослав Николов.

Всички служители на "SAP Labs България", които са били въвлечени в дефиниране на новия модел чрез даване на обратна връзка, са помогнали да се стигне до решение, което покрива максимално различните гледни точки и нужди (както бизнес, така и индивидуални/личностни). "Тази концепция ще позволи на колегите ни да балансират професионалните и личните си задължения по-добре и да имат възможност да разработят индивидуален модел и ритъм на работа, който отговаря на нуждите на отделните екипи", коментира Николов.

Партньорите имат голямо значение за успеха

Според Уолис партньорите на SAP увеличават стойността на софтуера, използвайки възможностите му за локализация. "Нашите партньори могат например да създават или разширяват своите собствени локални версии на решението ни SAP S/4HANA", обяснява тя. По този начин клиентите успяват да подобряват стандартните локализации, предоставяни от SAP, така че да отговорят на специфични бизнес изисквания, или да създадат нови локални версии, които да функционират в държави, в които SAP не предоставя стандартно локализирано съдържание.

В областта на решенията за изплащане на заплати SAP Globalization Services си сътрудничи със SAP партньорите, за да отговори на локалното търсене и на изискванията в световен мащаб. В момента партньори на компанията поддържат над 60 локализирани ведомости за заплати. Освен това те могат да конфигурират, разширяват и създават електронни фактури и законоустановени отчети чрез решението SAP Document and Reporting Compliance. "Експертният опит на партньорите ни по внедряването на SAP обхваща акселератори, добавки (т.нар. "add-ons") и решения, като по този начин клиентите успяват бързо да приспособят продуктите на SAP във всички региони и за кратко време да извлекат стойност по време на процеса", допълва Уолис.

2700 кумулативни години опит на SAP

Необходимостта от локализирани бизнес процеси нараства с времето. Увеличават се геополитическите смущения, инфлацията нараства, световната пандемия също не е отминала, като всичко това предизвиква промени в поведението на клиентите. Променят се и начините, по които се изграждат световните вериги за доставки, създава се необходимост от преквалификация. Според проучване на Billentis (2019 г.) от 2018 г. до 2025 г. обемът на електронното управление ще се увеличи с 500%. Правителствата дигитализират и прилагат постоянно развиващ се набор от разпоредби, които предприятията трябва да спазват.

"Именно локализираните решения дават възможност на клиентите да се съобразяват с тази непрекъснато развиваща се регулаторна среда и предоставят основа за иновации и успех в световен мащаб, обяснява Уолис. - Ние например разполагаме с повече от 2700 кумулативни години опит в локализираното законово отчитане и данъци. С локализираните софтуерни решения на SAP клиентите предпазват основната си дейност, а същевременно придобиват възможност да навлизат в нови пазари с локализирани решения", допълва тя.

Същевременно спазването на изискванията не е доброволно, а задължително, при това постигнатото веднъж не гарантира съответствие завинаги. Именно по тази причина SAP непрекъснато обновява своите решения през целия им жизнен цикъл така, че да отразяват новите и развиващи се разпоредби, които засягат бизнес процесите. Локализираният софтуер може да помогне на предприятията не само да преодолеят предизвикателствата, свързани с непрекъснатите промени в развиващото се законодателство, но и да се възползват от стандартизиран бизнес и автоматизация, обяснява още Елвира Уолис.

И според Радослав Николов развитието на екип от естеството на SAP Globalization Services има изключително голяма добавена стойност за компанията. Тъй като клиентите на SAP често са големи корпорации с клонове в различни държави, те имат нужда от решения, които са съобразени с регулациите в съответните локации.

Продуктите, които имат локализации в различните държави, са изключително важни за глобалните ни клиенти, което свидетелства за стратегическото значение на SAP Globalization Services", добавя изпълнителният директор на "SAP Labs България".