🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"SAP Labs България" става регионален хъб с принос за всички важни за SAP сфери

Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България"

Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България"
Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България"
Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България"
Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Радослав Николов е изпълнителен директор на "SAP Labs България". Работи в SAP от 20 години. През годините е заемал различни роли в компанията като ръководител на екип, директор и вицепрезидент "Развойна дейност", а от 2014 година е изпълнителен директор на стратегическия развоен център в София. В компанията над 1400 софтуерни професионалисти работят в областта на софтуерната разработка и по актуалните SAP in-memory и облачни технологии.

Радослав Николов е завършил "Математика" във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е "Геометрия" и "Информационни и комуникационни технологии", а след това е завършил и програма по лидерство във водещия университет по бизнес администрация INSEAD.

Компанията

От развоен център на основната технологична платформа на SAP "SAP Labs България" все повече се превръща в мултифункционален хъб, разработващ бизнес приложения, ключови за основния бизнес на глобалната компания. Софийският офис продължава да расте средно с над 10% годишно, привличайки на годишна основа брой кадри, съпоставими на една средна ИТ компания, отваря и позиции за проучвания в областта на изкуствения интелект и машинното обучение.

Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България" от 2014 г., коментира развитието и растежа на компанията.

В началото бе...Java

Вече минаха 23 години от навлизането на SAP на българския пазар със закупуването на InQMy през далечната 2000 г., компания, дъщерна на Prosyst. Още тогава интересът на големите германски компании към българския пазар, особено в сферата на Java технологиите, е показателен за посоката на развитие.

В периода от 2003 г. до 2006 г. компанията постига бързо разширяване. SAP оценява таланта, който намира в България, и залага на стратегията да изгради платформа за бизнес приложения на Java. Целта е тя да се превърне в платформа за най-успешния продукт SAP ERP, така че в един момент да има и ERP решения на Java. В резултат започва експоненциален растеж в "SAP Labs България" чрез разширяване с много повече модули, обогатяващи опорната платформа с допълнителни функционалности.

От София тръгва и облачният поход на SAP

На фона на всички тези сериозни инвестиции в България през 2010 г. започва бързото развитие на облачните технологии. Силната тенденция на преминаване към облака се базира на идеята за намаляване разходите на клиентите, по-добра достъпност на услугите и най-вече по-бързо доставяне на нови функционалности. "SAP Labs България" решава "да хване" тази тенденция колкото може по-бързо и през 2010-2011 г. полага основите на т.нар. SAP бизнес технологична платформа (SAP BTP), която през годините носи различни имена.

"Реално стартирахме облачната платформа на SAP от България, или поне 80-90% от разработката е българска, останалото е на колегите в Германия. Това беше едно много иновативно решение за времето си и за тези над 12 години се радваме, че облачната платформа се разви толкова много, въпреки че в началото имаше по-скромен успех. Тя обаче бе с голям залог за трансформиране на нашите клиенти в облачна посока - както текущите, така и бъдещите", споделя Радослав Николов.

Постепенно облачната платформа се развива и множество "on premise" функционалности се преместват в облака. Днес бизнес технологичната платформа е ключова част и център на стратегията на компанията. Това означава, че тя интегрира и разширява всички продукти и бизнес процеси на SAP, без значение дали са разработени от екипи на SAP, от партньори или са получени чрез придобиване на други компании.

Развойният център на SAP в София започва с едва 60 души, а към днешна дата те са над 1400. През последните няколко години локацията нараства с около 20%, като от началото на пандемията досега "SAP Labs България" e наела половината от работещите служители в момента. По-голямата част от тях са започнали изцяло дистанционно, а други са заработили в хибридна обстановка - от офиса и от дома. За тези 23 години центърът във всеки момент в бил в позиция на интересна и важна локация за SAP със силен фокус върху технологичната основа на компанията, а през последните години се превръща в още по-ключово звено за SAP от гледна точка инвестиране в нови посоки.

Очевидно българският център играе сериозна роля за развитието на компанията именно заради разработването на основната част на бизнес технологичната платформа и преместването на клиентите й към облака. "Успяваме да "хванем" всички тенденции и да направим и нашите клиенти първокласни носители на облачната трансформация и на бъдещето като цяло", заявява Николов.

Всъщност екипите, които са създадени в София през последната година и половина, завършват изцяло този технологичен аспект. "Ако си представим цялата бизнес технологична платформа с нейното многообразие, във всеки по-голям и по-значим модул от нея има съществен принос на специалистите от България", добавя той.

Плюсове и минуси на технологичното фокусиране

На първо място, силно специализираният технологичен фокус дава възможност на българския център да навлезе надълбоко в технологията, развивайки тясно специализирани професионалисти. Малко са компаниите в световен мащаб, разполагащи със специалисти, които могат да се занимаят в дълбочина и да решат проблеми с производителността, с мащабируемостта. "Колкото повече човек навлиза в технологичния аспект и се запознава с поредица от стекове, толкова нещата стават по-сложни и промяната на един ред код може да даде големи плюсове, но понякога и големи минуси. Затова специализацията и експертността са изключително важни. Така че в този аспект "SAP Labs България" е давала и продължава да дава много голямо поле за развитие на хора, които искат да се развиват в технологична посока", коментира Николов.

От друга страна, технологичното фокусиране понякога отдалечава експерта от крайния потребител. "Често специалисти с 10-15 години опит при нас са искали да видят как се използват тези технологии от гледна точка на бизнес приложенията, от клиентска страна. А ние много години не можехме да предложим такава възможност на местно ниво. Затова тези колеги отиваха в други локации, например в Германия, или се присъединяваха към партньори и клиенти на SAP в България", припомня Николов.

С придобиването на TechniData през 2010 г. "SAP Labs България" вече получава представителство в посока бизнес приложения. През последните години ръстът по отношение разработката на бизнес приложения е много по-бърз. Днес редица специалисти в София разработват разнообразни бизнес приложения в контекста на устойчивата индустрия и кръговата икономика. А през 2022 г. стартират и т.нар. глобализационни услуги - екипи, които се фокусират върху локализацията на продуктите на компанията с идеята те да отговарят на местните регулации в различните държави. Този тип услуга е уникална в мащаба, който предлага SAP - за всички водещи продукти на компанията в над 100 държави. Създаването на направление като глобализационните услуги дава възможност за отваряне на много други продукти в бъдеще, които да бъдат развити и поддържани в българския център.

"Това ни даде по-голям кръгозор към начина, по който се използват технологиите при клиентите от гледна точка на приложенията. Скъси се времето за получаване на обратна връзка и технологичните специалисти разбират по-бързо за качества на приложенията като мащабируемост, стабилност, сигурност, производителност", казва Николов. Това вече се забелязва и на високо управленско ниво в SAP, като синергията тук е стратегически важна не само за софийския център.

Нови дейности, нови работни позиции

Същевременно на българския пазар се отварят възможности за привличане в компанията на колеги с интереси и профили за каквито досега не са предлагани позиции локално. Разработването на приложения е малко по-достъпно спрямо фокуса върху комплексната технологична платформа. Експертността като години работа и опит се различава значително и съответно има немалко разработчици в местния екип именно в тази област - фронт-енд и приложения, за които се откриват нови кариерни възможности в "SAP Labs България".

Със създаването на новите екипи се затваря и цикълът от инженерна гледна точка - какво може да прави един инженер, навлизайки дълбоко в технологиите, преминавайки през услугите на платформата и стигайки до бизнес приложенията. Той може при желание да стане и консултант, за да се занимава с обслужване от гледна точка на персонализация и интеграция на продуктите на SAP при клиентите. "Покрай глобализационните услуги вече търсим и SAP консултанти и на първо време екипът от над 10 души в това направление вече се попълва, затваряйки целия цикъл - oт една страна, технология, продукти и услуги, от друга, като портфолио в компанията", споделя Николов.

Бизнес приложения се разработват и в контекста на устойчивостта - тема, централна за SAP в глобален план, както и за клиентите на компанията по света. По отношение на кръговата икономика "SAP Labs България" създава екипи за т.нар. отговорен (responsible) дизайн. Той помага на клиенти и партньори да разработват буквално всякакви продукти за реалния свят, като обхваща целия им жизнен цикъл и според регулациите на ЕС в посока устойчивост - от създаването на продуктите, през опаковането им, съставките, етикетите, транспортирането, съхранението до използването и рециклирането по един природосъобразен начин.

Изследвания за умно селско стопанство

"SAP Labs България" извършва съвместно със Софийския университет и научноизследователска дейност в областта на машинното обучение и изкуствения интелект в контекста на интелигентното селско стопанство. Българският екип допринася със свои разработки за разпознаване на сателитни снимки и такива от специализирани дронове, идентифицирайки болести по културите, осъществявайки анализи на засяването, на нуждите от напояване, торене и други дейности. Изследователската дейност е довела до внедряване в един от иновативните продукти на SAP в тази област, който към момента не се разработва в България. "Ние допринесохме с ресурс и знания и помогнахме за спечелването на голяма вътрешна награда на основателите на SAP. Вече сме отворили и първите позиции в посока машинно обучение и изкуствен интелект в България", казва Николов.

Какви специалисти са нужни?

Реално "SAP Labs България" от години приветства в екипа си всякакви специалисти предвид широкото технологично портфолио и разработваните бизнес приложения. Това включва разработчици на core back-end, full stack, потребителски интерфейси (UI), продуктови мениджъри, product owners, delivery мениджъри, софтуерни архитекти. В този контекст софийският център вече има над 80 мениджъри на екипи, една голяма част от които изградени вътре в компанията.

Компанията наема мениджъри и отвън, особено за нови направления, които тепърва се отварят. Не е изненада, че "SAP Labs България" се възползва от олекотеното издаване на сините карти, за да привлича вече и чужденци от различни страни.

Интегриране на новите колеги

Предизвикателствата, които развойният център преодолява в последните години, не са малко, особено в пандемичните времена, когато офисът е бил затворен или е работил при малък капацитет. През последните години към екипа се присъединяват много хора, които не са виждали почти никого от колегите си на живо. "Работим върху това да насърчим всеки новопостъпил колега да се приобщи бързо към нашата култура. Имам предвид култура на приятелска обстановка, където колегите си помагат, споделят проактивно информация и натрупан опит и, не на последно място, се чувстват част от едно голямо семейство", добавя Николов.

"През последната година нямахме и достатъчно офисни площи за всички колеги, в случай че едновременно решат да дойдат в един и същ ден. Радваме се, че новата сграда, в която предстои да се преместим от септември, вече се "подава зад ъгъла". Там ще има място практически за всички колеги, които биха могли да идват регулярно, с най-разнообразни възможности за колаборация", заявява Николов. Пространството в новата сграда е пригодено както за индивидуална, така и за колективна работа с модерни решения за максимална продуктивност и гъвкавост.

Подкрепа и силно начало за студентите

Компанията продължава целенасочено да развива стажантските си програми. По всяко време на годината в тях участват по 50 - 60 студенти, като около 80% от тях продължават работа в компанията и стават трайна част от екипа. "Това е начинът, по който ние създаваме кадри, привличаме ги още от студентската скамейка. Така допринасяме към екосистемата както на образованието, така и на цялата индустрия", добавя Николов.

Повечето новопривлечени кадри са специалисти с до 2 години опит или студенти, които нямат голям практически стаж. "Постъпват при нас, обучаваме ги, развиваме ги в рамките на година или малко повече и голяма част от тях остават дългосрочно в компанията. По този начин успяваме в последните две години да наемаме между 250 и 300 души всяка година. Тази година въпреки икономическата несигурност в световен мащаб отворените позиции са около 150. България отново е една от малкото локации на SAP, в които има ръст в момент, когато други са по-скоро ограничени откъм инвестиции."

"SAP Labs България" остава силно фокусирана върху технологичния аспект, като успява да допринася към цялата бизнес технологична платформа на компанията. Развивайки активно екипи с принос в бизнес приложения и създавайки среда на синергия между технологии и бизнес приложения и процеси, през последните години софийският център се превръща в хъб - една от големите организации в глобалната структура на SAP, които имат най-разнороден принос в редица технологични и продуктови направления. Това води и до увеличаване на профилите на специалистите, които могат да започнат работа в компанията - от технологичен инженер с много тясна специализация, през бизнес приложения и процеси до консултанти.