🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лука Талиарети, eu-LISA: Надценихме способностите на Русия във виртуалния свят

Шансовете за реална кибервойна с последствия във физическия свят са много ниски, казва изпълнителният директор на агенцията за управление на IT системи от голям мащаб

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Лука Талиарети е изпълнителен директор на Европейската агенция за оперативно управление на IT системи от голям мащаб (eu-LISA, или накратко само LISA) от 16 март 2020 г., като е временно изпълняващ ролята от 1 ноември 2022 г. Преди това, в началото на 2020 г., е заместник изпълнителен директор на агенцията. Той има повече от 20 години опит в работата с европейски институции и международни организации, допълнен с инженерна диплома и две допълнителни следдипломни магистратури. От 2011 г. до поемането на поста заместник изпълнителен директор на eu-LISA през 2020 г. той ръководи техническия център на Групата за възпиране на фалшифицирането на централни банки (CBCDG), глобална асоциация на централни банки, която подкрепя и внедрява технологии, възпрепятстващи използването на цифрово оборудване за фалшифициране на валути.

Талиарети ще бъде един от лекторите на тазгодишното издание на конференцията Cybersecurity Forum, организирана от "Капитал". Тя ще се проведе на 17 ноември в хибриден формат - на живо в "София тех парк", като ще се предава и онлайн. Повече подробности за събитието, лектори, теми и билети може да откриете тук.

Как бихте обяснили какво правиeu-LISA?

- Това, което eu-LISA представлява, е средна по големина агенция към Европейския съюз (ЕС), но която има несъразмерно голяма роля. Казано накратко, ние отговаряме за защитата на критично важните данни в Шенген, или с други думи, ние отговаряме за дигиталното здраве на дигиталния Шенген. Това включва защитата на важни документи, критични системи, лични и биометрични данни на граждани.

В този смисъл доколко Европа е "здрава" и подготвена да защитава критично важните си данни в киберсвета?

- Ако продължим метафората, мисля, че Европа е в добро дигитално здраве. На първо време, аз вярвам дълбоко в европейската идея, вярвам в това, че обединена Европа е правилният път и съответно ние трябва да се държим като обединена Европа не само във физическия свят, но и в дигиталния. И мисля, че Европа се справя. Показателно е, че през тази година например имаме много засилена активност срещу системите ни, но нито една от атаките не е успешна. Разбира се, трябва да отбележим, че атаките са повече, но те не са особено силни или сложни.

Предполагам, че говорите в контекста на войната в Украйна. Колко са се увеличили атаките от началото ѝ?

- Мисля, че увеличението е около три пъти. При първите месеци след инвазията на Русия в Украйна, през март и април, имаше пик, след което активността остана висока, но не толкова висока. Както казах, броят на атаките се повиши, но те не бяха успешни, нито изглеждаха особено сложни.

През годините обаче Русия си бе изградила репутация на суперсила при кибератаките. Защо тогава атаките са слаби?

- Аз, разбира се, не мога да ви дам сигурен отговор на този въпрос, но мога да ви дам мнението си. От една страна, според мен ние надценихме способностите на Русия във виртуалния свят. От друга, те подцениха защитите на Европа. Ние говорим за киберсигурност от вече много години, но много хора смятаха, че това е просто дума, която си подхвърляме. Не, Европа е много сериозно подготвена, данните на гражданите се съхраняват с твърди защити, критичните системи също се отбраняват ожесточено. Това е видимият отговор, но само през нашата гледна точка. Предполагам, че има и много други неща, които не можем да видим.

Какъв трябва да бъде приоритетът на Европа в сферата?

- Приоритетът и сега е такъв, какъвто трябва да бъде - повече работа по защита на данните и по-голяма сплотеност на самата Европа. Трябва да разглеждаме дигиталните си граници също така, както разглеждаме и физическите си граници - като места, които трябва да бъдат отбранявани, които трябва да бъдат сигурни. Едното не изключва другото.

Отново в контекста на случващото се в Украйна, колко голяма смятате, че е възможността да видим истинска кибервойна в Европа или в някоя европейска страна?

- По мое мнение много ниска. Не виждаме никакви подобни знаци - нито сега, нито в началото на войната, когато активността на атаките бе по-висока. Кибервойната означава да видим неща като блокиране на системите на границите, спиране на влакове и въобще атаки по физическа инфраструктура, която се управлява дигитално. Нищо такова не сме видели, нито сме видели намеци за подобни атаки. И не става въпрос просто да чакаме да го видим - ние постоянно следим за активността във виртуалния свят, знаем къде да гледаме и как да разчитаме евентуални сигнали. Така че за мен вероятността за истинска кибервойна си остава много ниска.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    basilicum avatar :-P
    basilicum

    Ма как така ве, нали руснаците качиха Тръмп на изборите ?

    Нередност?
Нов коментар