🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Висшият мениджмънт се захваща лично с киберсигурността

Глобално проучване на PwC показва по-висок фокус върху защитата на данни сред директорите на най-високо ниво в компаниите

Изпълнителните директори, участвали в анкетата, имат високо мнение за директорите по информационна сигурност в компаниите си
Изпълнителните директори, участвали в анкетата, имат високо мнение за директорите по информационна сигурност в компаниите си
Изпълнителните директори, участвали в анкетата, имат високо мнение за директорите по информационна сигурност в компаниите си    ©  Shutterstock
Изпълнителните директори, участвали в анкетата, имат високо мнение за директорите по информационна сигурност в компаниите си    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Директорите на най-високо ниво в компании по целия свят вече лично участват във вземането на решения, свързани с киберсигурността. Цялата структура на повечето големи компании е променена, за да има директор по информационна сигурност (CISO; Chief information security officer), а рисковете, свързани с киберсигурността, вече се възприемат като основен приоритет на най-високо ниво. Това става ясно от доклада Global Digital Trust Insights на PwC за 2023 г., който се базира на анкета сред 3522 високопоставени мениджъри от целия свят.

Cybersecurity Forum 2022, организиран от "Капитал" със стратегическото партньорство на "Аматас", ще се проведе на 17 ноември в хибриден формат на живо в "София тех парк", като ще се предава и онлайн. Повече подробности за събитието, лектори и теми може да откриете тук. А още информация, билети и други събития може да откриете в раздел "Събития" на сайта на "Капитал".

Водени от събития, които никой не можа да предвиди, през последните години директорите насочват себе си и компаниите извън зоната си на комфорт: чрез масова отдалечена работа, интеграция в облака, с дигитализирани вериги на доставка и други. С всяко ново начинание обаче идват нови рискове във виртуалния свят.

Според проучването на PwC изпълнителните директори и други хора на важни позиции (т. нар. "C-level" мениджъри, като CEO, CFO, COO и др.) работят все по-често лично с хората, които отговарят за информационната сигурност в компаниите.

Още данни от проучването ще бъдат представени по време на годишната конференция Cybersecurity Forum, организирана от "Капитал", която ще се проведе на 17 ноември. Лектор на нея ще бъде Петко Петков, директор "Услуги по управление на риска" в PwC.

Какво показват данните

Данните от проучването показват, че киберсигурността сред компаниите е прогресирала значително през последната година. Сред всички запитани директори 79% казват, че оперативната сигурност на технологиите в компанията се е повишила в последните 12 месеца, а 77% - че организацията е повишила възможностите си да се защитава срещу ransomware атаки (вируси, които искат плащане). Всички 10 въпроса в анкетата получават над 70% потвърждение от директорите, като 26% от тях казват, че имат напредък по всеки един въпрос, а не само по някои от тях (виж графиката).

Изпълнителните директори, участвали в анкетата, имат високо мнение за директорите по информационна сигурност в компаниите си. Според 48% от запитаните CISO хората в компанията са постигнали "изключителни" резултати по отношение на по-бързи реакции при заплахи, а 46% смятат новата роля за ключова при намаляване на шансовете за регулаторни проблеми.

Проблемът е, че трудностите не спират. По-малко от 40% от запитаните директори казват, че са успели да се справят с всички рискове от 2020 г. насам, включващи преминаването към дистанционна работа, облачна инфраструктура и повишение в обема на използваните данни.

Организациите също така се притесняват повече от заплахи и атаки, които могат да им създадат неприятности през 2023 г. Директорите в анкетата на PwC посочват, че най-големите рискове са свързани с използването на мобилни устройства, имейл и облачни услуги, а страховете идват заради повишена активност сред киберпрестъпници, хакери, вътрешни заплахи, конкуренти и цели нации.

Това, разбира се, са притесненията само във виртуалния свят. Високопоставените директори в компании по цял свят се притесняват не само за кибератаки, но и за евентуална глобална рецесия, нова здравна криза, висока инфлация и нови проблеми с веригите за доставки.

Все още няма коментари
Нов коментар