ЕС и САЩ ще контролират Мъск заради Twitter

Служители на ЕС се притесняват дали социалната мрежа разполага с достатъчно персонал, за да спази новите правила на блока

Проверката на американските власти се фокусира върху чуждестранната собственост на платформата
Проверката на американските власти се фокусира върху чуждестранната собственост на платформата
Проверката на американските власти се фокусира върху чуждестранната собственост на платформата    ©  Reuters
Проверката на американските власти се фокусира върху чуждестранната собственост на платформата    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия предупреди Илън Мъск за общоевропейска забрана или глоба, ако Twitter не прилага строги правила за модериране на съдържанието. Това послание е отправил към Мъск комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон във видеоразговор в четвъртък, твърдят пред Financial Times запознати с разговора.

В същото време финансовият министър на САЩ Джанет Йелън обяви, че Вашингтон преразглежда сделката за социалната мрежа заради потенциални рискове за сигурността.

Бретон е заявил пред Мъск, че Twitter трябва да спазва списък с правила, както и да се откаже от "произволния" подход към възстановяването на блокирани потребители, да преследва "агресивно" дезинформацията и да се съгласи на "обширен независим одит" на платформата до следващата година. Той е бил предупреден, че ако не се придържа към тези правила, социалната мрежа рискува да наруши новия Законодателен акт за цифровите услуги (DSA), и че Twitter може да получи общоевропейска забрана или глоба в размер на до 6% от глобалния оборот.

Според запознати с разговора Мъск на няколко пъти е заявил, че според него DSA е "много разумна", и е добавил, че е прочел законодателството и смята, че то трябва да се прилага навсякъде по света. Мъск и преди е заявявал, че Twitter ще се придържа към всички съответни закони. В блог публикация от 30 ноември Twitter заяви, че политиките на социалната мрежа не са се променили и че модераторският ѝ екип "силен и добре финансиран", но добавя, че "нашият подход към прилагането на политиките ще разчита повече на премахването на съдържанието, което нарушава правилата: свобода на словото, но не и свобода на достъпа".

Чуждестранна собственост наTwitter

Проверката на американските власти се фокусира върху чуждестранната собственост на платформата. На въпрос относно Twitter, зададен на конференция на The New York Times, Йелън спомена Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, като каза, че тя разглежда сделки, включващи "чуждестранни инвестиции... за да се види дали те създават риск за националната сигурност", съобщава Financial Times.

Тя добави, че "не коментираме работа, която е в процес на изпълнение. Но ако има такива рискове, би било уместно Комисията за чуждестранни инвестиции да ги разгледа". Този месец президентът Джо Байдън заяви, че "сътрудничеството" на Мъск с други държави е "достойно да бъде разгледано" от американските власти. По-рано Йелън отхвърли вероятността за такова разследване, но в сряда тя заяви, че се е "изразила погрешно".

Според подадени документи саудитският принц Алуалид бин Талал бин Абдулазиз е прехвърлил 35 млн. акции, или 3.5% от общия брой книжа на Twitter, в новата частна компания като част от изкупуването на Мъск за 44 млрд. долара. Според уебсайта на неговия инвестиционен фонд Kingdom Holding Company той притежава дялове в американски дружества, сред които са Citigroup, Uber и Lyft.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    livescores avatar :-|
    livescores

    При този хаос е напълно нормално да има притеснения...

    Нередност?
Нов коментар