Илън Мъск: когато си по-голям и важен от много държави

Някои от по-интересните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Никога не подценявай човек, който се надценява." Тези думи използва по адрес на Илън Мъск един от легендарните американски инвеститори - милиардерът Чарли Мънгър. Преди време той публично заяви, че не би инвестирал в компании на Мъск, заради хаотичното му поведение, но и това не означава, че го подценява, защото... нали, вижте по-горе. Сентенцията, която той използва всъщност е на американския президент Рузвелт. Казал я е за един легендарен американски генерал, участвал в Първата и Втората световни, a след това и в Корейската война. Той е смятал, че може да спечели всяка битка. Не е успял за всички, но в много е победил.

Илън Мъск също е човек, който има поне толкова самочувствие, колкото и пари. Компаниите, които той създава, си поставят за цел нищо по-малко от това да променят света. Tesla трябваше да направи революция в производството на автомобили и към момента изглежда, че може да успее. Независимо от критиките за държавни субсидии и за производството, и за купуването тя показа, че този сектор има бъдеще и без двигатели с вътрешно горене. Starlink показа, че интернетът може да бъде навсякъде и без кабели, а SpaceX промени космическите полети. Не всичко в тази история обаче е прогрес и щастие.

Новият мажоритарен собственик на Twitter в момента е най-богатият човек в света, но той концентрира в себе си не само огромно състояние (195 млрд. долара към 4 ноември, според Bloomberg). През компаниите си той има и огромно влияние в различни области. Компанията му за доставка на интернет от сателити има например ключова роля в защитата на Украйна. Не че без нея Русия ще спечели, но работата на украинската армия ще бъде силно затруднена. Една промяна в неговото отношение към войната би се измервала в хиляди човешки животи.

С инвестицията в Twitter сега значението на Илън Мъск става още по-голямо. Социалната мрежа има голямо значение в политическите процеси и обществените дебати в страните, където тя се използва повече. През Twitter Мъск получава косвено влияние върху това кой ще управлява например САЩ, дали ще могат да бъдат спрени специалните информационни операции на Русия и Китай в него и колко разделено ще бъде американското общество. Третата световна война може и да не се води скоро с оръжие, но информационната й част вече се случва с пълна сила. И един от основните й фронтове в момента е под контрола на Мъск.

Същото е и с Facebook. Разликата е, че там взимането на решения е разпределено на различни нива - не всичко е концентрирано лично в Марк Зукърбърг. Отговорността обаче е само негова и ако той утре реши, може да поеме еднолично управлението като Мъск. В тази категория са и собствениците на Google, донякъде и на Amazon.

Технологичните милиардери са нов, особен типаж. Те са концентирали в себе си огромна, наднационална власт. Компаниите, които те създадоха, започнаха с нагласата да променят света и да направят всеки важен - да свързват хората и разговорът между тях да стане по-лесен. На практика обаче се случи и нещо по-различно. Социалните мрежи засилиха омразата и разделението. В много случаи, вместо да свързват хората, те създават фалшиво усещане за общност, което не води до същите резултати. Разбирателството стана много по-трудно и тези действия, които изискват общи усилия - много по-трудни.

Всичко това може да бъде управлявано и със сигурност ще бъде подредено. Добрите революции предизвикват заедно с хубавите промени и кризи. Докато се подреди обаче, новите информационни императори ще трябва да бъдат гледани много внимателно в ръцете. Защото цената на това да се превърнат в информационни тирани ще бъде толкова по-висока, колкото по-големи са самите те.

В броя ще откриете още:

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drava avatar :-|
    Mariya Marinova
    • + 2

    "Социалните мрежи засилиха омразата и разделението."
    Ами не мисля, че това е вярно. Просто мнения и хора станаха "читаеми", станаха видими.
    Човешката природа и разноликост си е все същата.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Голям проблем на БГ сателитете на Демпартията спешно стана Мъск!

    И да не се окаже пак впоследствие, че и тая анонимка е писана от главния редактор на К?

    Несериозно е от една крилата фраза да се гради пропагандна кула, с която да се атакува крепостта на доскоро един от символите на американския тип глобализъм - Илън Мъск, когото Капитал е величаел до онзи ден.

    Не разбирам защо на се вижда, че Америка след края на Студената наложи на света своя технологичен глобалистичен модел, който скоро след това роди своите US олигарси: Зукърбърг, Безос, Мъск, Брин/Пейдж, вечния Бил Гей. Те по нищо не се отличават принципно от вече обявените за лоши руски Дебипаска, Фридман, Потанин, Усманов, Пригожин. И на свалените от телевизора украински Порошенко, Ахметов, Коломойски...

    Всъщност единствената разлика между Мъск и останалите, създадени скоростно глобални технологични капиталисти от Meta, Microsoft, Amazzon и пр. е, че Мъск в един миг се опъна на господстващата (до онзи ден!) в САЩ Демпартия и прехварли симпатиите си (и не само) към набиращата властова скорост Републиканска партия.

    Оттогава и twitter стана канцерогенен за слугинската медийна притурка, и Мъск вече не е високотехнологично недосегаемо гуру, а посмешище.

    Притеснява ме определено грантовото фурнадджийство, което рови стари книги, за да намери формално основание този, на когото довчера е викало Ave, Caesar!, днес да прати на заколение с палец надолу.

    Само, за да съхрани жизненоважните приходи. В зелено.

    Тъжна е българската "журналистика"...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Ето как Капитал славословеше Мъск преди развода му с Демпартия. На която пък К симпатизира:

    https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2022/07/02/4361375_biliiat_dom_razchita_na_tesla_za_stimulirane_na/

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2022/05/19/4347927_bordut_na_twitter_iska_da_zadulji_ilun_musk_da/

    https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2022/04/21/4338318_ilun_musk_vs_twitter_koi_shte_izpie_otrovnoto_hapche/

    P.S. Ха, авторът излезе от анонимност!

    Нередност?
Нов коментар