Нова икономическа ера прави тех гигантите уязвими

Бизнес моделът, използващ лични данни и поведенческа икономика, за да манипулира поведението, ще среща все по-голяма съпротива

Най-успешните дни за Twitter изглежда, че са отминали
Най-успешните дни за Twitter изглежда, че са отминали
Най-успешните дни за Twitter изглежда, че са отминали    ©  Reuters
Най-успешните дни за Twitter изглежда, че са отминали    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Роджър Макнами, съосновател на фирмата за частни капиталови инвестиции Elevation Partners и ранен инвеститор във Facebook, Google и Amazon, в анализ за Project Syndicate

След десетилетие на необуздан растеж, когато изглеждаше, че всеки ден се появява нов милиардер, технологичната индустрия най-накрая достигна труден период. Променливото поведение на Илън Мъск, след като купи Twitter, остави платформата в ситуация на несигурност. Внезапният колапс на криптоборсата FTX изтри бизнес, който доскоро бе оценяван на 32 млрд. долара, завличайки още много крипто фирми със себе си. Meta (Facebook) уволнява 11 000 души, а Amazon - 10 000 души.

Как трябва да тълкуваме тези проблеми? Дали са изолирани инциденти или са признак за структурни промени?

Twitter вече беше изпаднала в затруднение. След като плати за платформата 44 млрд. долара, Мъск незабавно започна да намалява разходите, обявявайки, че компанията губи по 4 млн. долара на ден. Първата вълна от уволнения застигна 80% от подизпълнителите и половината от постоянния персонал. След това той отмени забраната на Доналд Тръмп и на хиляди крайнодесни провокатори, както и спря прилагането на правила срещу "вредната дезинформация" относно ковид и ваксините. Много рекламодатели сложиха на пауза кампаниите си, за да избегнат асоцииране на марките ми с "отровно съдържание".

FTX и нейниятсъздател Сам Банкман-Фрийд се появиха отникъде, постигнаха огромно публично присъствие и се взривиха - всичко това в рамките на няколко години. Всички подробности все още не са ясни, но специалистът по банкрути, поел в момента ролята на главен изпълнителен директор на криптоборсата, твърди, че никога не е виждал "такъв пълен провал на корпоративния контрол и подобна пълна липса на достоверна информация". Последващите ефекти засегнаха цялата крипто индустрия.

Съкращенията на персонала в Meta отразяват застоя на компанията след 17-годишен възход. Младежите се запалиха по TikTok, което подкопа ръста на платформата й Instagram. Същевременно основателят на Meta Марк Зукърбърг заложи стабилно на виртуалната реалност, като цели да създаде операционна система за една индустрия, която все още не съществува. Компанията похарчи вече 36 млрд. долара за тази визия.

Други технологични компании също се задъхват. И смятам, че глобалната икономика е в ранните етапи на една структурна промяна, която ще остави тех индустрията - най-големият печеливш от предишната икономическа обстановка, особено уязвима.

Икономическата ситуация през изминалото десетилетие беше идеална за бизнеса. Лихвените равнища и инфлацията в развитите икономики бяха изключително и устойчиво ниски. Мирните отношения между световните сили носеха лесен достъп до глобалните пазари и веригите за доставки, което оптимизираше разходите за работна ръка.

Но докато продължителната икономическа стабилност донесе ползи за пазарните лидери във всяка индустрия, мнозина поеха повече рискове, привидно без последствия. Когато удари пандемията в началото на 2020 г., се стигна до трус в по-голямата част от икономиката. Но локдауните и карантинните мерки бяха добре дошли за технологичните компании, които продължиха да наемат служители до първата половина на тази година, без да осъзнават, че те също може да станат обект на сътресения.

Руската инвазия в Украйна промени всичко, хващайки повечето корпорации и дори правителства неподготвени. Смятам, че това ще бъде запомнено като спусъка, който доведе до нова икономическа ера - с лихвени нива, инфлация, геополитическо напрежение и нестабилност в едни съществено по-високи равнища спрямо предишното десетилетие. Стигна се до загуба на доверие сред световните сили и ще минат много години, преди правителствата отново да поискат да подчинят останалите теми на икономическия интерес.

За технологиите новата икономическа среда носи както предизвикателства, така и възможности. Много технологични бизнеси няма да се възстановят. Най-успешните дни за крипто, Twitter и Meta изглежда, че са отминали. Други тех компании, вероятно включително Amazon и Apple, ще се възстановят, но може би по-бавно, отколкото би им се искало.

Политиците трябва да се възползват от момента, за да насочат технологичната индустрия в по-желана посока.

Ще се появят някои нови възможности. Предприятията, които преструктурират производството и веригите за доставки, ще се нуждаят от технологии. Търсенето на автоматизация вероятно ще се повиши. И докато потребителите се приспособяват към новите икономически реалности, те ще използват поредица от апликации и услуги, които днес не съществуват.

Политиците трябва да се възползват от момента, за да насочат технологичната индустрия в по-желана посока. С години секторът, и особено социалните медии, отслабваха демокрацията, подкопаваха общественото здраве и застрашаваха обществената безопасност. Когато политиците правеха нещо, за да обуздаят индустрията, те се фокусираха върху частното пространство и конкуренцията - усилия, които постигнаха прекалено малко, и дойдоха прекалено късно.

Фокусът на регулаторите трябва да се измести от симптомите към корена на проблема - тоест върху бизнес културата, моделите и структурата. Индустрията е супер фокусирана върху бързината, мащаба и печалбите, без да взема предвид безопасността на потребителите. Прекалено много продукти, включитено водещи интернет платформи, автономни коли, "умни" устройства, крипто и лицево разпознаване, просто не са безопасни. Няма правила, изискващи от тех компаниите да поставят потребителската сигурност на първо място. Дори по-лошо - икономическите стимули окуражават точно обратното.

При сегашните макроикономически сътресения политиците имат възможността да компенсират годините на laissez-faire подход.

По подобен начин бизнес моделът, използващ лични данни и поведенческа икономика, за да манипулира поведението, е нарушение, сходно с детския труд. И се разпространява от интернет платформите към много други индустрии, сред които здравеопазване, транспорт и финансови услуги.

Накрая, концентрацията на икономическа мощ в технологичния сектор пречи на появата на пазара на нови идеи и бизнес модели. При сегашните макроикономически сътресения политиците имат възможността да компенсират годините на laissez-faire подход. Тех компаниите трябва да бъдат накарани да демонстрират безопасност като условие за пазарен достъп. Монополните бизнес практики трябва да бъдат обявени за незаконни, а монополите трябва да бъдат разбити.

Защитата на демокрацията, общественото здраве и обществената сигурност е правилното нещо, което трябва да се направи. И няма по-подходящо време от сегашния момент.

Все още няма коментари
Нов коментар