Dell планира да спре да използва китайски чипове до 2024 г.

Все повече компании се стремят да изнесат производството си извън Китай

HP също е започнала да проверява доставчиците си, за да прецени доколко е осъществимо преместването на производството и сглобяването на продуктите ѝ от Китай.
HP също е започнала да проверява доставчиците си, за да прецени доколко е осъществимо преместването на производството и сглобяването на продуктите ѝ от Китай.
HP също е започнала да проверява доставчиците си, за да прецени доколко е осъществимо преместването на производството и сглобяването на продуктите ѝ от Китай.    ©  Reuters
HP също е започнала да проверява доставчиците си, за да прецени доколко е осъществимо преместването на производството и сглобяването на продуктите ѝ от Китай.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американският компютърен производител Dell планира да спре да използва китайски чипове и да намали значително количеството други компоненти, произведени в Китай, в своите продукти, за да диверсифицира веригата си за доставки на фона на напрежението между САЩ и Китай. В края на миналата година компанията е заявила пред доставчиците си, че има за цел "значително да намали" количеството на използваните от нея чипове, произведени в Китай, включително тези, които са произведени в предприятия, собственост на некитайски производители на чипове, съобщиха за Nikkei Asia трима души, запознати с въпроса.

Според тях целта на Dell е до 2024 г. всички чипове, използвани в нейните продукти, да бъдат произвеждани във фабрики извън Китай. В допълнение към чиповете Dell е поискала от доставчиците на други компоненти, като например електронни модули и печатни платки, както и от предприятията за сглобяване, да помогнат за подготовката на капацитет в други страни, като например Виетнам, допълват източниците.

"Целта е доста агресивна. Решителната промяна включва не само онези чипове, които в момента се произвеждат от китайските производители на чипове, но също и в предприятията в Китай на некитайски доставчици", заявява запознат пред изданието. "Ако доставчиците не предприемат ответни мерки, в крайна сметка те могат да загубят поръчките от Dell."

"Непрекъснато проучваме възможностите за диверсификация на веригата за доставки по целия свят, което е от значение за нашите клиенти и нашия бизнес", заявяват от Dell пред Nikkey Asia във връзка с плановете на компанията. Тя също така подчертава: "Китай е важен пазар, където имаме членове на екипа и клиенти, които да обслужваме." Компютърният производител не коментира подробно плановете си за диверсификация, но заяви: "За да отговорим най-добре на нуждите и очакванията на нашите клиенти и партньори, в нашата глобална верига за доставки са вградени географско разнообразие, гъвкавост и стабилност."

HP също е започнала да проверява доставчиците си, за да прецени доколко е осъществимо преместването на производството и сглобяването на продуктите ѝ от Китай, твърдят източници.

Нови производствени центрове

През изминалата година САЩ засили действията си срещу китайския сектор за чипове, позовавайки се на опасения за националната сигурност. През октомври страната въведе нови мерки за контрол на износа на инструменти за производство на най-модерните чипове за страната. Най-големият китайски производител на чипове SMIC заяви през ноември, че някои от техните клиенти, произвеждащи чипове в САЩ, вече се колебаят дали да правят поръчки.

"Нарастващото геополитическо напрежение между САЩ и Китай е една от основните причини, поради които производителите на електроника вече се отнасят по-сериозно към изпълнението на плановете си за изграждане на значима алтернативна производствена база освен Китай. Това важи както за Apple, така и за други американски производители на електроника и марки", заявява Еди Хан, анализатор в Isaiah Research.

Иван Лам, технологичен анализатор в Counterpoint, предвижда, че през следващите пет до десет години ще започнат да се появяват повече производствени бази за електроника. "Регионалните производствени центрове ще се появят в Индия, в Югоизточна Азия, а също и в Латинска Америка, като ще започне промяна от само сглобяване на продукти към включване на повече компоненти", каза Лам. "Все още смятаме, че това ще отнеме много време, но този път тенденцията наистина се очертава и това ще бъде бъдещето на технологичната верига за доставки."

Все още няма коментари
Нов коментар