🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сривът на американската индустрия за чипове с 1.5 трлн. долара

Това се дължи на бизнес цикъла в сектора и на действията на Вашингтон

Пренасищането на предлагането и слабото търсене вече се отразяват на цените на чиповете.
Пренасищането на предлагането и слабото търсене вече се отразяват на цените на чиповете.
Пренасищането на предлагането и слабото търсене вече се отразяват на цените на чиповете.    ©  Shutterstock
Пренасищането на предлагането и слабото търсене вече се отразяват на цените на чиповете.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В окръг Ликинг, щата Охайо, огромен брой самосвали и булдозери оформят терена на бъдещите фабрики за чипове. Intel изгражда там два завода на стойност около 20 млрд. долара. През март президентът Джо Байдън нарече това пространство "поле на мечтите" в обръщението си "За състоянието на съюза". Това е "земята, върху която ще се гради бъдещето на Америка", изтъкна той.

През пролетта беше лесно да се размечтаем за американските производители на чипове. Глобалната криза в доставките беше доказала колко важни са чиповете за съвременния живот. Търсенето на технологии, използващи чипове, които в днешно време са по-голямата част от тях, все още растеше. Инвеститорите не бяха толкова мрачно настроени към чиповете, колкото към другите технологии, които понасяха удари на фондовия пазар. Законът за чиповете преминаваше през Конгреса, обещавайки субсидии на стойност 52 млрд. долара за проекти като този на Intel в Охайо, за да се намали зависимостта на САЩ от чуждестранни фабрики.

Негативна промяна

Днес мечтите изглеждат кошмарни. В края на септември производителят на чипове за памет Micron отчете 20% спад на тримесечните продажби на годишна база. Седмица по-късно друг производител на чипове - AMD, намали прогнозата си за продажбите през третото тримесечие с 16%. Има информации, че Intel планира да съкрати хиляди служители след поредица от лоши резултати, които вероятно ще продължат и при представянето на последния тримесечен отчет на 27 октомври, и току-що намали оценката на първичното публично предлагане на своето подразделение за автономно управление до една трета от първоначално предвидените 50 млрд. долара. От юли насам 30-те най-големи американски фирми за производство на чипове намалиха прогнозите си за приходите за третото тримесечие от 99 млрд. долара на 88 млрд. Тази година от общата пазарна стойност на американските фирми за производство на чипове бяха изтрити повече от 1.5 трлн. долара.

Секторът е пословично цикличен: изграждането на нов капацитет отнема няколко години, а дотогава търсенето може вече да не е толкова силно. В САЩ този цикъл сега се ускорява от правителството. Законът за чиповете, който влезе в сила през август и беше посрещнат с радост от шефовете на компаниите, произвеждащи чипове, стимулира предлагането на полупроводници точно в момента, в който администрацията на Байдън увеличава усилията си да спре американските чипове и оборудване за производство на чипове да се изнасят в Китай, което намалява търсенето на американски продукти на най-големия пазар на полупроводници в света.

Независимо дали има стратегически смисъл САЩ да произвеждат повече чипове у дома и да ограничават геополитическия си съперник със забрани за износ, комбинацията от по-голямо предлагане и по-малко търсене е опасна. И ако американската политика ускори усилията на Китай да "спечели решително битката в основните ключови технологии", както президентът Си Цзинпин потвърди в речта си пред конгреса на Комунистическата партия на 16 октомври, тя може да доведе до появата на мощни китайски конкуренти. Поле на мечтите? Достатъчно, за да ви държи будни от страх през нощта.

Досега цикличният спад се усещаше най-силно при потребителските стоки. Персоналните компютри и смартфоните съставляват почти половината от годишните продажби за 600 млрд. долара на технологични продукти. Изтощените от инфлацията купувачи купуват по-малко джаджи. Изследователската компания Gartner очаква продажбите на смартфони да спаднат с 6% през тази година, а тези на персонални компютри с 10%. Компании като Intel, които през февруари заявиха пред инвеститорите, че очакват търсенето на персонални компютри да расте стабилно през следващите пет години, преразглеждат прогнозите си, тъй като става ясно, че много покупки от периода на ковид просто са били осъществени.

Големи запаси

Други сегменти могат да бъдат следващи. Паническото купуване насред миналогодишния недостиг на чипове направи така, че много производители да имат твърде много силиций. Анализаторите от New Street Research изчисляват, че между април и юни запасите от чипове на промишлените предприятия са били с около 40% над историческото ниво спрямо продажбите. Запасите на производителите на персонални компютри и автомобили са също толкова големи. Intel и Micron обвиняват за слабите резултати отчасти големите складови наличности на клиентите си.

Пренасищането на предлагането и слабото търсене вече се отразяват на цените. Според изследователската фирма Future Horizons цената на чиповете за памет е спаднала с две пети през изминалата година. Цената на логическите чипове, които обработват данни и не са толкова лесно заменими, колкото чиповете за памет, се е понижила с 3%.

Купувачите на чипове в крайна сметка ще изчерпят наличностите си. Но след това те може да купуват по-малко, отколкото преди. През август Hewlett Packard Enterprise и Dell, два големи производителя на хардуер, намекнаха, че търсенето от страна на бизнес клиентите намалява. Продажбите на персонални компютри и смартфони бяха започнали да се изравняват преди ковид-19 и тази тенденция вероятно ще продължи. Производителите на телефони не могат винаги да добавят все повече чипове в устройствата си. За компании като Qualcomm, която реализира половината от продажбите си от чипове за смартфони, и Intel, която придобива подобен дял от тези за персонални компютри, това създава главоболие.

Търсенето на нови пазари

Отговорът на производителите на чипове беше да заложат на нови пазари. Qualcomm се насочва към автомобилите. През септември шефовете на компанията се похвалиха, че има поръчки за 30 млрд. долара от производители на автомобили. AMD, Intel и Nvidia, друг производител на чипове, се борят за центрове за данни за облачни изчисления, където търсенето на чипове е голямо. Intel също така разширява дейността си в областта на полупроводниците за мрежово оборудване и устройства за хиперсвързаното бъдеще на "интернет на нещата". Тя навлиза и в бизнеса с договорно производство, надявайки се да спечели пазарен дял от тайванската компания TSMC, която е най-големият производител на чипове в света и предпочитан договорен производител от компаниите за чипове без фабрики като AMD и Nvidia.

Тези усилия обаче сега се сблъскват с геополитиката. Подобно на колегите си в Китай и Европа, политиците в САЩ искат да намалят зависимостта на страната си от чуждестранни производители на чипове, по-специално от TSMC, която произвежда 90% от най-модерните чипове в света. В отговор на това САЩ, Китай, ЕС, Япония, Южна Корея и Тайван планират общо да субсидират местното производство на чипове в размер на 85 млрд. долара годишно през следващите три години, изчислява Марк Липацис от инвестиционната банка Jefferies. Това би осигурило доста голям допълнителен капацитет в световен мащаб.

В същото време перспективите за пласиране на произведените чипове се влошават в резултат на американските ограничения върху износа за Китай. Много американски фирми смятат азиатския гигант, който през 2021 г. е внесъл полупроводници на стойност 400 млрд. долара, за своя най-голям пазар. Продажбите на Intel в Китай съставляват 21 млрд. от общите ѝ приходи от 79 млрд. долара през миналата година. Nvidia заяви, че по-ранният пакет от санкции, който ограничи продажбите на модерни чипове за центрове за данни за китайски клиенти и за Русия след нахлуването ѝ в Украйна, ще ѝ струва 400 млн. долара от продажбите през третото тримесечие, което се равнява на 6% от общите ѝ приходи.

Новият контрол, насочен към китайските усилия в областта на суперкомпютрите и изкуствения интелект, предизвиква особена загриженост сред производителите на оборудване за производство на чипове. Три от петте най-големи такива фирми - Applied Materials, KLA и Lam Research - са американски. През последните години делът на продажбите на триото за Китай се е увеличил до една трета. Тошия Хари от банката Goldman Sachs смята, че контролът може да струва на световните производители на оборудване 6 млрд. долара загубени приходи през тази година, или 9% от прогнозните продажби. След представянето на последните правила Applied Materials намали очакваните си приходи за четвъртото тримесечие с 4% до 6.4 млрд. долара. Цената на акциите на компанията спадна с 13%, а тази на KLA и Lam Research се понижи с една пета.

Сега шефовете на компаниите за чипове се опасяват, че Китай може да предприеме ответни мерки и да ограничи още повече достъпа до своя пазар. Страната вече удвоява усилията си за развитие на местни шампиони като SMIC (при логическите чипове) и YMTC (при паметта), както и на местни производители на оборудване, които един ден могат да се противопоставят на американското силициево превъзходство. Резултатът би могъл да бъде отслабена американска индустрия с по-малко влияние в световен мащаб и твърде голям капацитет - нестабилна основа, върху която да се изгради бъдещето на САЩ.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Тази година завод за полупроводници , догодина за цели ...

    Нередност?
  • 2
    amerikanbastard avatar :-?
    amerikanbastard

    Всичко това е резултат от далновидната политика на санкции спрямо КНР, като в същото време се забравя, че КНР е най-големия пазар за чипове.
    AMD, Intel и Nvidia даже разработиха и произвеждат специални чипове за китайския пазар. Сега складовете са задръстени с продукция и цените падат с над 60%.

    Нередност?
Нов коментар