🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От BMW до IKEA – западният бизнес се изнася от Русия

Напускането на страната след началото на войната в Украйна е по-лесно за едни компании, отколкото за други

Руснаците окупираха магазина на IKEA в Москва, преди шведската мебелна верига да затвори обектите си в страната
Руснаците окупираха магазина на IKEA в Москва, преди шведската мебелна верига да затвори обектите си в страната
Руснаците окупираха магазина на IKEA в Москва, преди шведската мебелна верига да затвори обектите си в страната    ©  Reuters
Руснаците окупираха магазина на IKEA в Москва, преди шведската мебелна верига да затвори обектите си в страната    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

На британската енергийна компания BP ѝ отне повече от 30 години, за да изгради своя руски бизнес. Трябваха ѝ по-малко от четири дни, за да реши да го премахне. Когато войските на Владимир Путин нахлуха в Украйна рано на 24 февруари, логиката на дела от 20% на BP в руския държавен петролен гигант "Роснефт" започна да се разпада. Бордът на директорите на BP се събра да обсъди въпроса на 25 февруари; по-късно същия ден британският министър на бизнеса Квази Куартенг изрази опасенията на правителството пред шефа на BP Бърнард Луни. До 27 февруари бордът беше готов да обяви публично своето решение: BP ще продаде своя дял в "Роснефт". Луни е напуснал борда на директорите на "Роснефт" (подобно на своя предшественик Боб Дъдли). На компанията може да ѝ се наложи да отпише до 25 млрд. долара.

Равносметка

Войната на Путин накара мултинационалните компании да си направят равносметка. Русия им създава много рискове - от накърняване на репутацията до логистични проблеми и опасността от нарушаване на санкциите. За много фирми напускането на Русия, която е средно голям пазар, ще доведе до малко щети на по-широкия им бизнес. За други ще се окаже финансово болезнено и трудно от логистична гледна точка.

Много други мултинационални компании, подобно на BP, са прекарали десетилетия в търсене на възможности в Русия. През 1974 г. Pepsi стана първият западен продукт, произвеждан и продаван отвъд Желязната завеса. Disney се надяваше да очарова намръщените съветски граждани с екранизацията на "Снежанка" и "Бамби" в Москва и Ленинград през 1988 г. Още компании пристигнаха след разпадането на Съветския съюз - френският производител на йогурт Danone продаваше своите продукти на улица "Тверская" през 1992 г. BP отвори първата си бензиностанция през 1996 г.

Нова стратегия

В момента компаниите се състезават да създадат нови стратегии за несигурната епоха. Най-решителни действия спрямо Русия предприеха тези, които имат най-малко какво да губят. Държавният инвестиционен фонд на Норвегия заяви, че ще замрази всички инвестиции в руски капитали - които съставляват едва 0.2% от неговото портфолио. Компаниите с голямо присъствие на руския пазар са по-предпазливи. Автомобилният производител Renault и Danone, които изкарват съответно 9 и 6% от приходите си в Русия, не са обявили планове за ограничаване на бизнеса.

Много западни бизнеси се намират някъде по средата. Техният отговор е също толкова умерен - пауза вместо скъсване. UPS и FedEx, две американски логистични компании, са спрели доставките до Русия. CMA CGM, Maersk и MSC, три европейски транспортни гиганта, заявиха, че за момента няма да плават до там. Bain, три консултантски компания - Bain, Boston Consulting и Group McKinsey, обмислят своя бизнес в Русия. Boeing е спрял доставките на части, поддръжката и техническата помощ за руските авиопревозвачи, използващи техните самолети.

Някои от тези действия без съмнение са породени от страховете на компаниите, че могат да попаднат в обхвата на разширяващия се списък от западни санкции срещу Русия. Автомобилният производител Volvo - китайска собственост и базиран в Швеция, спомена "потенциални рискове, свързани с търговията с материали с Русия, включително санкциите, въведени от ЕС и САЩ", като причина за прекратяването на продажбите в Русия. Други споделят подобни опасения.

Натиск и от правителствата

Но компаниите се сблъскват с изрични или скрити искания от страна на техните правителства, а в някои случаи и на местните потребители, да бойкотират Русия дори извън обхвата на официалните мерки. На 1 март Apple спря продажбата на своите продукти в Русия. Disney и други филмови студиа в Холивуд заявиха, че ще отложат премиерата на филми на руските екрани. Google, Meta и Twitter се опитват да ограничат руската пропаганда на своите онлайн платформи.

Някои от тези действия създават затруднения за компаниите. Всички решения на технологичните компании в Русия например могат да усложнят тяхната ситуация в други проблемни пазари. Твърдата позиция на Apple във връзка с войната в Украйна подчертава исторически гъвкавата ѝ позиция в Китай - гигантски пазар, и макар че Пекин не е нахлул в своите съседи, лидерите на страната са обвинявани в нарушаване на правата на човека. Декларацията на McKinsey, че няма да извършва бизнес с "никакви правителствени структури" в Русия, идва след години критики за дейността си с държавните предприятия там и в Китай.

Съобразяването с исканията на правителствата, стремящи се да накажат Путин, представлява практически проблем за фирмите, създават също морални и репутационни проблеми. Неруски компании, които дават самолети на лизинг на руски авиопревозвачи, са отличен пример. Според консултантската фирма Cirium те имат над 500 реактивни и турбовитлови самолета в страната. Тези лизингодатели имат незавидната задача да се опитат да си върнат самолетите, преди санкциите срещу доставката на летателни машини да влязат в сила по-късно този месец.

Енергиен залог

Енергийните компании са тези, които са направили най-голям залог. В продължение на години петролните компании предоставят капитали и експертизата си на своите руски партньори срещу съвместен бизнес в страната. Европейските гиганти в сектора дори поддържаха инвестициите си там, когато намаляваха бизнеса си с петрол на други места. Миналата година "Роснефт" отговаряше за 50% от резервите и 11% от оперативните печалби на BP. Shell, конкурентен британски гигант, управляваше съвместни предприятия с "Газпром". Русия би могла да осигури 17% ръст на производството за френската компания TotalEnergies през следващите 5 години, смята енергийната консултантска фирма Wood Mackenzie.

TotalEnergies, която от дълго време толерира рискови юрисдикции, се противопоставя на призивите да напусне. Но енергийните компании извършват преоценка на своите позиции в реално време. Три други големи компании - Shell, норвежката Equinor и американската ExxonMobil - са заявили, че ще последват примера на BP и ще напуснат. Колко бързо това ще се случи е друг въпрос. ExxonMobil предупреди, че безопасното изтегляне от нейните проекти в далечния изток на Русия ще отнеме време. Продажбата на дяловете в съвместните предприятия или в самия "Роснефт" може да се окаже трудна, особено ако руското правителство поддържа забраната за продажба на руски активи, притежавани от чужденци, която тъкмо въведе в опит да ограничи изтичането на капитали. Моралните и репутационните причини за компаниите да напуснат Русия ще стават все по-силни, колкото по-дълго продължи войната. Напускането също може да бъде затруднено финансово и логистично.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Чуждестранни компании, които са прекратили бизнеса си в Русия до 3 март

От "Капитал"

- Audi, GM, Harley-Davidson, Jaguar Land Rover, Scania, Skoda и Porsche са прекратили доставките на автомобили или резервни части. Honda също така е прекратила продажбите в страната.

- BMW Group, Ford, Hyundai, MAN, Mercedes-Benz, Renault, VW, Volvo Group, Daimler Truck са замразили производството.

- Airbus и Boeing прекратяват поддръжката на руските самолети. Производителите на велосипеди Colnago, Giant, Merrida, Scott и Trek са прекратили вноса в страната.

- Веригите H&M, IKEA, Jysk и Mango са преустановили своята дейност на руска територия.

- ASOS, Mr Porter, Net-a-Porter, Nike, Yoox, iHerb, Karl Lagerfeld, Lego и Adidas са прекратили доставките на товари и продукти.

- Криптоборсите BTC-Alpha и Binance са ограничили работата с руски потребители.

- American Express, Apple Pay, MasterCard, SWIFT, Visa са прекратили сътрудничеството със санкционираните руски банки и има проблеми с плащанията с Google Pay и Samsung Pay.

- Технологичните компании AMD, Apple, Dell, Ericsson, Intel, Nokia, Siemens и TSMC са прекратили доставките към Русия, а Oracle Corp и SAP са спрели дейността си в страната.

- Енергийните компании BP, Equinor, ExxonMobil, Fortum и Shell се изтеглят от руския пазар, а финландският производител Kone прекратява доставките до страната.

- Пощенските и транспортни компании DHL, UPS и FedEx са преустановили приемането и изпращането на доставки до страната.

- Превозвачите CMA CGM, Hapag-Lloyd, Maеrsk, Mediterranean Shipping Company, Shipco и Yang Ming са преустановили превоза на товари.

- Филмовите студиа Paramount, Sоny Pictures, The Walt Disney Company, Universal Pictures и Warner Bros са отменили премиерите на нови филми, а BBC Studios, Netflix и Megogo са прекратили излъчването на руска територия.

- Galaxy Store, Nintendo, Playstation Store, Steam, EA Sports и Airbnb са спрели да приемат плащания и отхвърлят заявките за покупка от Русия. Достъпът до Google, Facebook, Instagram, Spotify, TikTok и YouTube в страната е частично ограничен.

- OneWeb прекрати изстрелванията от Байконур.

- Diageo (собственик на Johnnie Walker, Captain Morgan, Guiness и др.), Pernod Ricard (Chivas Regal, Jameson), чешките пивоварни Plzensky Prazdroj, Staropramen, Budejovicky Budvar, Bernard са преустановили вноса в Русия. Ninja Sushi са закрили всичките си ресторанти в страната.

- Русия е отстранена от участието в Mоbile World Congress, "Евровизия", Фестивала в Кан. MIT е прекратил сътрудничеството си с Института за наука и технологии "Сколково".

Подкрепа от Китай

От "Капитал"

Русия има мощен икономически съюзник, който да й помогне да устои на западните санкции - Китай. През декември Китай е купил петрол от Русия повече, отколкото от Саудитска Арабия. Шест дни преди началото на военната кампания Русия обяви дългогодишна сделка за продажба на 100 млн. тона въглища на Китай за над 20 млрд. долара. И часове преди Русия да започне да бомбардира Украйна, Китай се съгласи да купи руска пшеница въпреки опасенията за болести по растенията. През последните години Китай се превърна в най-голямата дестинация за износ на Русия. Китай е доминиращият производител на електроника, машини и други промишлени стоки в света и ги доставя на Русия в замяна на храна и енергия.

Първоначалните западни санкции срещу Русия се фокусираха върху изолирането й от финансовите пазари и ограничаване на износа на технологии. Засега САЩ избягват мерки срещу потребителски стоки, селскостопански продукти и енергията, за да се опитат да избегнат големи щети върху обикновените хора и допълнително подхранване на инфлацията.

Сред най-тежките за Русия санкции в дългосрочен план са наложените от САЩ строги ограничения на износа на технологични стоки - от търговска електроника и компютри до полупроводници и части за самолети. Американското правителство на практика претендира за юрисдикция над всяко лице или компания в света, които използват американски технологии за производство на продукти за продажба в Русия, пише The Economist. Така всеки, който желае да продаде огромен набор от технологии, включително полупроводници, софтуер за криптиране, лазери и сензори, трябва да поиска лиценз, който по подразбиране бива отказан. Неизпълнение заплашва да навлече санкции срещу всяка компания, лице или държава, която продава на Русия в нарушение на правилата. Доминирането на американската технология, която се използва за производство на продукти по целия свят, означава, че огромен набор от тях ще бъдат засегнати от санкцията, а дългосрочното технологично развитие на Русия е под заплаха.

Путин се опита да ограничи зависимостта на страната от чуждестранни технологии след санкциите през 2014 г., но мерките не бяха успешни. Русия обеща да отговори на санкциите "въз основа на собствените си интереси" и предупреди, че нейните контрамерки може да са "асиметрични". Въпреки тези широкообхватни ограничения от страна на САЩ анализаторите прогнозират, че някои китайски компании, особено тези, които самите са били обект на санкции на САЩ, могат да помогнат на Русия да заобиколи контрола върху износа.

"Сега, когато е почти сигурно, че конкурентите на Huawei като Ericsson ще се оттеглят от Русия и ще си сътрудничат в производството на 5G оборудване, това ще създаде пространство за Huawei", казва Артьом Лукин, доцент в Далекоизточния федерален университет във Владивосток. "Huawei може да монополизира руския пазар на телекомуникационно оборудване: в резултат на западните санкции Китай може да получи 100% контрол върху технологичните доставки на страната ни", добави Лукин.

Високопоставен служител на администрацията на Байдън отхвърля идеята, че Китай ще помогне на Русия да заобиколи санкциите на САЩ. Китай сам не може да задоволи всички свои нужди, а и държи само 16% от световния капацитет. Освен това въпреки огромните правителствени субсидии Пекин не успя да произведе модерни чипове, което е знак, че и за Русия това ще бъде невъзможно.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 2

    Ако имахме стабилно и работещо правителство трябва да се работи някой от тези заводи да дойдат и тук. Трябва да се направи всичко възможно бежанците у нас да се интегрират лесно у нас. Това с хотелите по морето е много добро решение, повечето от украинците ще започнат работа в туризма там.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha

    Е що бързат толко ! Наще банки не печата рубли,

    Нередност?
Нов коментар