Софтуерната Tiger Technology набра 2 млн. евро от български инвеститори

Рундът е междинен, компанията се цели в инвестиция между 5 и 10 млн. евро до края на годината

Основателят и изпълнителен директор на Tiger Technology Александър Лефтеров се цели в по-голям рунд към края на годината
Основателят и изпълнителен директор на Tiger Technology Александър Лефтеров се цели в по-голям рунд към края на годината
Основателят и изпълнителен директор на Tiger Technology Александър Лефтеров се цели в по-голям рунд към края на годината    ©  Цветелина Белутова
Основателят и изпълнителен директор на Tiger Technology Александър Лефтеров се цели в по-голям рунд към края на годината    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската софтуерна компания Tiger Technology, която разработва високоскоростни решения за споделено ползване на локални и облачни услуги, е набрала 2 млн. евро. Парите идват от вече съществуващи инвеститори в компанията като MFG Invest на Неделчо Спасов и Станимир Василев, и Любомир Минчев от "Телелинк", които през 2019 г. инвестираха 2.3 млн. евро в нея. Рундът е междинен и компанията цели да привлече по-голямо финансиране - между 5 и 10 млн. евро, до края на годината.

"Искахме да направим големия рунд сега, но го отложихме в края на миналата година, защото в момента работим по доста голямо разширение и ключови сделки. Затова решихме, че не е моментът за голям рунд, и направихме междинен", коментира пред "Капитал" Александър Лефтеров, основател и изпълнителен директор на Tiger Technology. За 2021 г. компанията отчита 3.7 млн. лв. приходи, а броят на служителите в българското дружество "Тайгър технолоджи" към края на 2022 г. е 40 души.

Настоящата инвестиция е при условия, сходни на тези при рунда през 2019 г., когато Tiger Technology набра 2.3 млн. евро. Според Лефтеров инвестицията е направена на оценка около 15 млн. евро, близо до тази от предишния рунд.

В чакане на външен инвеститор

"За да можем да изпълним нещата, по които работим в момента, ни трябват между 5 и 10 млн. евро. Не дискриминираме, но фактите показват, че е по-добре водещите инвеститори да са чуждестранни фондове", коментира още Лефтеров. Той добавя, че има възможност да бъде привлечен и стратегически инвеститор - компания, с която Tiger Technology работи и в момента.

Tiger Technology произвежда софтуер, който позволява използването на големи масиви данни от няколко различни места в един и същ момент. Това я прави особено популярна в медийната сфера, където клиенти на компанията са Disney, Universal, MTV, Sky, Financial Times и други. Според Лефтеров през последната година компанията е започнала да пробива и сред компании в сферата на видеонаблюдението и здравеопазването.

"Ние до известна степен правим това, което обещахме, че ще правим преди две години, но първо пандемията доста забави много от тези процеси. Колкото и да се смята, че пандемията помага на всичко облачно, то пречи на всичко локално. А ние правим хибридни решения, по малко и от едното, и от другото. Тоест пандемията ни позабави доста", коментира Лефтеров.

Основният разход на Tiger Technology в момента е по разширяването на търговските екипи на компанията по света - там ще отидат и голяма част от парите от този рунд, а вероятно и от следващия. В момента най-големият пазар на компанията е САЩ заедно с Великобритания и Близкия изток. Желанието на Лефтеров е да се търси по-значимо присъствие в по-специфични пазари като Франция и Германия, а след това - и в Индия, Корея, Япония и Австралия.

"Ние самия продукт го имаме. Не че ще спрем да пишем код, но търговските екипи са ни важни. Ние искаме да пробием на големите пазари и с допълнителните пари от големия рунд бихме желали да се разширим още повече. Да имаме хора, които специализирано да обслужват големи пазари", добавя той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nv avatar :-|
    nv
    • + 2

    Хаха Лефтера не е мръднал... Ние бяхме в съседни класове в Английската...

    Нередност?
  • 2
    nuevitas avatar :-P
    nuevitas
    • + 1

    Страхотна компания със страхотен екип! Пожелавам им успех!!

    Нередност?
  • 3
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 1

    Много начетен човек. Пожелавам му успех!

    Нередност?
Нов коментар