🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Sofia Angels Ventures инвестира 300 хил. евро в чешкия SaaS стартъп GoodVision

Платформата използва изкуствен интелект за анализ и контрол на трафика в реално време

от ляво надясно: Стефан Десков, инвестиционен мениджър в SAV, Милен Иванов и Георги Сиджимков, партньори в SAV
от ляво надясно: Стефан Десков, инвестиционен мениджър в SAV, Милен Иванов и Георги Сиджимков, партньори в SAV
от ляво надясно: Стефан Десков, инвестиционен мениджър в SAV, Милен Иванов и Георги Сиджимков, партньори в SAV    ©  SAV
от ляво надясно: Стефан Десков, инвестиционен мениджър в SAV, Милен Иванов и Георги Сиджимков, партньори в SAV    ©  SAV
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Коинвестиционният фонд Sofia Angels Ventures, който оперира с ресурс от ЕИФ, влага 300 хил. евро в чешката GoodVision срещу 3.54% дял в компанията. Базираният в Лондон стартъп използва изкуствен интелект, за да анализира в реално време трафика в градовете и да намали задръстванията, времетраенето на пътуване и да повиши безопасността на движението. В рунда GoodVision набира общо 2.7 млн. евро, с което досегашните външни инвестиции в компанията достигат 3.7 млн. евро.

"Хареса ни мотивацията и ефективността на екипа, както и лесният за ползване продукт, който решава комплексни проблеми. В допълнение, компанията има международно присъствие с доказан бизнес модел и ценова политика", коментира избора Стефан Десков, инвестиционен мениджър в SAV. С набраните средства GoodVision ще работи по привличането на големи корпоративни клиенти и увеличаването на предлагани услуги.

С първата инвестиция на Sofia Angels Ventures за 2023 г., около 60% от вложените пари на фонда вече са разпределени в чуждестранни компании, а останалите 40 - в български бизнеси, казва Десков. През изминалата 2022 г. фондът финансира 3 стартъпа със среден тикет от 250 хил. евро.

Какво носи 2023 г.

"За 2023 година имаме подготвени инвестиции в няколко български и международни компании", съобщава Десков. В следващите 6 месеца фондът очаква да затвори около 5 сделки в няколко индустрии, сред които HRtech, CyberSecurity, Supply Chain Management. "Обединяващото във всички тези компании е наличието на автоматизирани процеси на база изкуствен интелект и машинно обучение, установен продукт и способен екип", обяснява той.

"Очакванията на VC индустрията в Европа са за намаляващ брой сделки през 2023 г. , при постоянни тикети, но при по-благоприятни за инвеститорите условия", коментира за "Капитал" Десков. Според него от основно значение на първо място е секторът, големината на проблемa, който компаниите решават и ефективността, с която успяват да предоставят продукта и привличат нови клиенти. В България обаче активността на фондовете едва ли ще намалее, прогнозира Десков.

Кой ще получава пари?

След година на завишени оценки и рекорден брой сделки през 2021 г., фондовете бяха по-внимателни през 2022 г. на фона на войната в Украйна, високата инфлация и страховете от рецесия, като тенденцията едва ли ще се промени през 2023 г. В няколко сектора обаче продължава да се вижда висок брой сделки и търсене от страна на инвеститорите.

"Fintech и Insurtech компаниите ще продължават да бъдат най-финансирани и атрактивни за VC фондовете, особено ако решенията, които предоставят са B2B. Blockchain продуктите пък трудно ще намират финансиране, ако не решават реални проблеми", смята Десков.

С потенциал за набиране на пари са и компании с екологични продукти и решения, смята той. Ръст в търсенето ще се наблюдава и в решения в сферата на Generative AI, казва той, "но инвеститорите ще бъдат внимателни в подбора на такива, тъй като в момента ентусиазмът на пазара е доста по-голям от полезните приложения", завършва Десков.