🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: Проверки с дрон и обучения по киберсигурност

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//дронове

От небето към земята

Ако искаш да видиш какво има на земята, най-добре да го погледнеш от небето. И ако излезем от философското мислене, най-добре да го погледнеш с дрон. Стартъпът Zeltview, който разработва технология за събиране на данни чрез дронове, набра 55 млн. долара, като междувременно се прекръсти и изостави старото си име DroneBase. Общо до този момент компанията е набрала 114 млн. долара. Според изпълнителния директор на Zeltview Дан Бъртън целта на компанията е да използва дронове, за да може да набира възможно най-много информация за активи на земята като соларни панели и турбини. Бъртън твърди, че този подход спестява много разходи, защото проверките са постоянни и надеждни, съответно активите издържат по-дълго време в оптимално състояние. Парите от последния рунд на финансиране ще идат за разширение на пазарите, наемане на още хора и работа по продукта.
//киберсигурност

Обучени и защитени

Всяка система за киберсигурност е толкова силна, колкото своето най-слабо звено. С други думи, дори в компания от 200 души 199 да са безгрешни експерти по IT и киберсигурност, свалянето на един грешен файл от леко наивен служител може да компрометира цялата система. Френският стартъп Riot наскоро набра 12 млн. долара, за да разшири платформата си за корпоративни обучения по киберсигурност. Първоначално стартъпът работи с фокус върху фишинг атаки, но сега разработва цялостен курс от интерактивни задачи с цел подобряването на киберсигурността в компаниите. Основният интерфейс е чатбот на име Алберт, който се интегрира в програми като Slack и Microsoft Teams. Въпреки че климатът за набиране на рискови инвестиции застудя значително през последната година, Riot продължава да привлича финансиране, предимно защото има интересен продукт в една особено гореща ниша.
//услуги

Малко помощ по тръбите, къщата, градината...

Пазарът на домашни услуги е, меко казано, особен. През последните вече почти десет години редица компании се опитват да го консолидират чрез дигитални платформи, които да предлагат всичко нужно - от работа по тръби, през боядисване, до градинарство. Един от най-успешните примери е канадската компания Jobber, която наскоро набра 100 млн. долара инвестиция. През последните две години според данни на компанията през нея са били направени 200 хил. заявки за общо 13 млрд. долара. Годишните приходи на Jobber вече надхвърлят 100 млн. долара. Според изпълнителния директор и съосновател Сам Пилар в началото компанията е работила на печалба, но сега вече не, предимно защото е във фаза на растеж. Това е и причината за огромния рунд на финансиране, който по негови думи е бил набран бързо и лесно.
Все още няма коментари
Нов коментар