🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската "Трансметрикс" набра 2.5 млн. евро инвестиция

Парите идват от Европейския съвет по иновациите, бизнес ангели и българския фонд Impetus Capital

Аспарух Коев, основател на "Трансметрикс"
Аспарух Коев, основател на "Трансметрикс"
Аспарух Коев, основател на "Трансметрикс"    ©  Анелия Николова
Аспарух Коев, основател на "Трансметрикс"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания "Трансметрикс", която разработва софтуер с изкуствен интелект за оптимизиране на логистиката на големи транспортни компании, набра 2.5 млн. евро инвестициия. Почти половината от парите - 1.2 млн. евро, идват от Европейския съвет по иновациите (EIC). Други 1.2 млн. евро са от бизнес ангели заради правилото на EIC всеки рунд, в който институцията участва, да влизат поне 50% частни пари. Останалите 100 хил. евро идват от българския фонд Impetus Capital. Финансирането е чрез конвертируем заем.

Това е втори голям рунд на финансиране на "Трансметрикс" с участието на европейска структура. През 2019 г. отново EIC инвестира 3.25 млн. лв. в компанията.

"Трансметрикс" използва изкуствен интелект, за да планира товарите на логистични компании, да предвижда търсенето и предлагането, както и да изчислява как най-добре могат да се използват наличните ресурси. Пред "Капитал" основателят на компанията и изпълнителен директор Аспарух Коев коментира, че рундът е прелюдия към по-голямо набиране на средства, което по план трябва да се случи в началото на 2024 г. Възможностите тогава са две - или излизане на BEAM пазара към Българската фондова борса (БФБ), или голяма инвестиция от фонд за рисков капитал.

Цел: ръст на приходите и служителите

"Целта на това финансиране е да растем бързо, да развием индиректните си маркетингови канали и да задвижим продажби. Конкретно в числа целта за тази година е ръст на приходите от 80% спрямо миналата година", коментира Коев.

Към този момент в компанията работят 38 души, които Коев прогнозира, че до края на годината, с новото финансиране, ще достигнат 50. "Трансметрикс" постоянно търси хора в технически роли като софтуерни разработчици и специалисти по анализ на данни, но сега ще има и усилен фокус върху търсенето на хора по продажби.

"Ние работим предимно с големи компании - спедитори, доставчици, оператори на океански контейнери. Клиентите ни са около 10, което не звучи много, но става дума за големи компании и големи договори", добавя Коев. Дружеството "Трансметрикс" отчита 4.2 млн. лв. приходи за 2021 г., последната налична в Търговския регистър.

Виктор Манев, управляващ партньор в Impetus Capital, която участва в рунда, коментира пред "Капитал", че фондът наблюдава "Трансметрикс" отдавна. Според него компанията решава проблеми, които имат всички компании в сферата на логистиката, като оптимизация на каргото и прогнозиране на търсенето. "Те са много добри в това да съчетаят клиентски ориентирания подход и технологично решение. Този рунд ще бъде насочен към комерсиализация", добавя Манев.

Все още няма коментари
Нов коментар