🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българският фонд Impetus ще финансира 3 компании с общо 900 000 евро

За участие в програмата Kármán могат да кандидатстват фирми от космическите технологии, мобилността и търговията, които ще получат 300 хил. евро срещу 10% дял

Impetus стартира първото издание на програмата си за финансиране Kármán
Impetus стартира първото издание на програмата си за финансиране Kármán
Impetus стартира първото издание на програмата си за финансиране Kármán    ©  Цветелина Белутова
Impetus стартира първото издание на програмата си за финансиране Kármán    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд за рисков капитал Impetus, който инвестира частен ресурс в компании в начален и растящ етап на развитие, организира нова програма за финансиране на млади компании в сферите на космическите технологии, мобилността и търговията. Kármán Line ще разпредели 900 хил. евро в три стартъпа, които ще получат съответно по 300 хил. евро срещу 10% дял в дружествата.

Кандидатстването за участие е отворено до 15 януари 2024 г. "Програмата цели да създаде стойност за основателите извън наградата от капиталово финансиране. Състезанието се провежда на няколко етапа, като около 10 избрани компании ще участват във 3-4 интензивни онлайн сесии през февруари 2024 г. на теми релевантни за вертикалите, финансиране в ранните етапи и тактиките на световни компании от личния опит на журито", разказва за проекта Виктор Манев, мениджър във фонда.

През март 2024 г. ще се проведе събитие на живо с избраните компании в София, на което жури ще избере трима победители. "Искаме София да бъде център, който ще развива и привлича талант в тези области", добавя Манев.

Кой може да участва?

За да участват в изданието, компаниите трябва да отговарят на следните критерии:

  • валидирана бизнес идея и реализирани продажби
  • дружество, базирано в България, Румъния или Гърция, или основатели с произход от тези държави
  • дружество, регистрирано преди по-малко от 7 години
  • ясна цел и стратегия за експанзия в Европа и/или САЩ.

Какво е общото между Космоса и търговията?

Изборът на трите сектора е стратегически, коментира Манев. "Търговските потоци са важни за устойчивото и растящо развитие на Европа. Търговията е била водеща за развитието на региона хилядолетия назад, а в контекста на свободен пазар на стоки, услуги и хора мобилността е от огромно значение за живота ни. Космосът пък е по-близо от всякога. Тези направления често са взаимно свързани и понякога е трудно да се направи пълно разграничение при фирма, оперираща на границата между две от тях", разказва той. Затова и идеята на програмата Kármán е да предложи добавена стойност, която не се ограничава до финансова помощ, а подпомага цялостно

Impetus има досегашен опит в две от вертикалите. До момента фондът е инвестирал в решения в сектора на мобилността и търговията, като част от тях включват Discordia, Transmetrics, Promoto.bg, А4Е, Browswave и други.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    iskamrabota.com avatar :-?
    iskamrabota.com

    А какъв е шансът, бенефициентите/получателите на финансирането, вече да са ясни? Само питам.

    Нередност?
Нов коментар