🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технологичните гепарди: Растеж има, хора не

Компаниите от IT сектора отново показват завидни ръстове – и отново се сблъскват със същите проблеми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Кризата за едни е възможност за други" може да е клише, но в случая на технологичния сектор и 2020 г. то е напълно вярно. През изминалата година цели 14 дружества са успели поне да удвоят приходите си - за сравнение, година по-рано тази бройка бе шест. През тази шест са тези, които всъщност са успели поне да утроят приходите си.

Забелязват се и някои повтарящи се мотиви. В топ 3 на класацията например са две криптокомпании, което изглежда логично на фона на огромния ръст на криптовалутите през 2020 г.

Не на последно място, в класацията се наблюдава известно географско разнообразие - върху плътния фон от софийски компании има три пловдивски и едно варненско дружество. Дори в тези скромни мащаби, това разнообразие е добре дошло, особено предвид прегряването на IT пазара заради недостига на кадри, който води не само до ръст в средната заплата, но и до балонизиране, което някои мениджъри разглеждат като нестабилност.

Върхът: крипто, Швейцария, крипто

Начело на IT класацията по ръст на приходите за 2020 спрямо 2019 г. е дружеството "Форис Юръп", чиито приходи растат с 344% до 13.7 млн. лв. Зад това непознато име се крие друго, далеч по-познато, особено за хората, които се занимават с криптовалути - Crypto.com. "Форис Юръп" е изнесен център, който отговаря за разнообразни дейности в групата: според обявите за работа на компанията тя търси както хора за поддръжка и помощ за крайни клиенти, така и програмисти, анализатори на риска, поддръжка на системи и др.

За този скок има логично обяснение - през 2020 г. криптовалутите първо се сринаха през пролетта, а след това станаха най-печелившият клас активи, с неколкократен ръст на цената на Bitcoin, Ethereum и други. Ръстът на офиса на Crypto.com в София едва ли зависи толкова от скоковете в цените, колкото от огромния брой нови дребни инвеститори, които всеки криптобум води след себе си. "Капитал" се свърза с българския офис на Crypto.com, но въпреки първоначално съгласие от компанията така и не се стигна до интервю.

На втора позиция е дружеството "Куикфокс", чиито приходи растат с 246% до 3.95 млн. лв. Компанията е основана от швейцареца Мануел Круменахер, бивш шампион по волейбол на България със "Славия", и се занимава с разнообразни IT и консултантски услуги. Конкретният ръст през 2020 г. се дължи на договор с швейцарския телеком Swisscom, който на практика взима под наем част от служителите на българското дружество, за да може те да разработят вътрешни приложения като тикетинг системи.

"Ръстът миналата година се дължи на договора със Swisscom и решението за вътрешни системи. Всъщност Swisscom не знае какво точно ѝ трябва - компанията купува човекочасове и ние работим за тях. Де юре те пускат на мен поръчка, казват какво искат грубо и после взимат нашия човешки ресурс, за да работи в детайл", обяснява Круменахер.

На трета позиция с 242% ръст на приходите до 8.8 млн. лв. е дружеството Ен Ди Ес, през което оперира българската криптокомпания Nexo. Почти целият екип на компанията се намира в България, макар дейността ѝ да не е в страната, а приходите и печалбата от самия бизнес да не се осчетоводяват тук, а на Кайманите.

Nexo работи като криптобанка - компанията дава кредити срещу обезпечение в криптовалути и предлага депозити с високи лихви, отново в дигитални активи, макар понякога те да са еквивалент на твърди валути. Около този бързо растящ сектор по целия свят има висок интерес не само от страна на потребители и инвеститори, но и от страна на регулатори. Самата Nexo се определя като един от водещите играчи и по нейни данни, потвърдени и от външен одит на Armanino, управлява активи за над 10 млрд. долара. Срещу нея, както и срещу много други в бързо растящия и слабо регулиран сектор, има и разнообразни обвинения от клиенти - в пазарна манипулация, неправомерна ликвидация на активи на потребители, тиха смяна на правилата за клиентите и др. Ръстът в приходите на Nexo се дължи основно на същата причина, на която и този на Crypto.com - градивният ръст на криптовалутите през цялата 2020 г. и големия брой нови инвеститори в сектора.

Подножието: Маркетинг и виртуализация

На четвърто място се намира регистрираното във Варна дружество "Перфомалис" с 220% ръст и 6.6 млн. лв. приходи. Според сайта на компанията Perfomalis се занимава с маркетинг, базиран на конкретни резултати, с основна насока спортни залози, онлайн казина и бинго, електронна търговия.

Пета в класацията е "Етскейл България", българското дружество на компанията за управление и виртуализация на данни AtScale. Ръстът на компанията за 2020 г. е 217% до 5.08 млн. лв. приходи. Основният екип, разработващ продукта на компанията, се намира в България. "Очакваме тази година да бъде още по-добра. Вече адаптирахме процесите и имаме изграден модел, по който действаме. Дигиталната трансформация за всички се случи доста по-бързо от очакваното и това е възможност, от която се възползвахме. Основната ни движеща сила са експертите в София, които показват отдаденост и креативност в справянето с всяка задача", коментира пред "Капитал" Момчил Михайлов, вицепрезидент в компанията и генерален мениджър за Европа.

Шесто в класацията с 201% ръст на приходите до 22.6 млн. лв. е дружеството "Ес Ем Ес Бъмп", през което оперира компанията за SMS маркетинг SMSBump, която в началото на 2020 г. бе придобита за 37 млн. долара от американската Yotpo.

"Две са причините за растежа ни през 2020. От една страна, интеграцията на SMSBump с Yotpo доведе до естествен растеж на двете компании. От друга страна, COVID ситуацията в САЩ разшири пазара и съответно ускори потреблението на услугите ни. Устремени сме до края на 2021 да продължи този тренд. Въпреки че на ниво пазар вече се усеща постковид забавяне, ние инвестирахме в развитие на продукта и отдел по продажби в САЩ, което дава вече своите резултати", коментира пред "Капитал" Георги Петров, съосновател и изпълнителен директор на SMSBump.

Седмата позиция със 171% ръст на приходите до 12.7 млн. лв. е за дружеството "Тайд платформ", зад което стои българският клон на британската компания за финансово-административни услуги на малки предприятия Tide.

"Въпреки екстремните предизвикателства като бизнес, който предоставя финансово-административни услуги на малки предприятия, Tide се облагодетелства от рязкото повишение в употребата на дигитални решения. Големите банки затвориха по време на изолациите заради коронавируса и много собственици на малки компании избраха да открият фирмени банкови сметки дигитално с Tide", коментира пред "Капитал" Гергана Сребкова-Киранова, мениджър човешки ресурси в компанията.

Десетката се затваря от дружествата "Енерджайз глобал сървисис", "ГАН софтуер сървисис БГ" и "Ню Спринг венчърс", съответно със 130, 117 и 116% ръст на приходите.

Няма хора, разбери

"Най-значимото препятствие, пред което сме изправени, е наемането на хора със скорост, адекватна на бързия ни растеж. Винаги търсим и наемаме талантливи професионалисти, особено в сектора на софтуерното инженерство. Накъдето и да се обърнем, конкуренцията е остра", казва Сребкова-Киранова от Tide. Нейното мнение се изразява свободно от на практика всички други представители на компании в класацията, с които "Капитал" се свърза.

Това не е изненадващо - оплакванията в IT сектора са едни и същи и при големи, и при малки компании. Те не са се променяли от години, а причината е една и съща - търсенето на кадри значително надвишава предлагането. От това вече се поражда нов проблем - не само намирането на специалисти, но и цената им. Разходите и за програмисти, и за съпорт нараснаха значително през последните години и в момента един старши разработчик може спокойно да взима чиста заплата около 10 хил. лв. Това обаче не решава първоначалния проблем, а само го задълбочава, особено за по-малките и млади компании, които не могат да си позволят подобни заплати.

"Основната трудност е намирането на талант - мислещи, амбициозни и работливи професионалисти. Това вероятно е валидно за 10 от 10 фирми и всички колеги се сблъскват със същия основен проблем в момента. Тази тенденция затруднява растежа на много от компаниите със силни продукти, които са иначе търсени от пазара", казва Десислава Джоглева, офис мениджър в Storpool, която през миналата година е отчела 64% ръст на приходите и се нарежда на 24 позиция. Тя посочва и една позитивна тенденция: "Общото повишаване на компютърната грамотност и търсене на ИТ услуги и продукти са като вълна, повдигаща всички бизнеси в сектора."

Позитивните и негативните ефекти се влияят и по сектори на клиентите. "Трансметрикс", дружество, което отчита 92% ръст през миналата година, се среща с позитиви и негативи, които са конкретно ограничени до логистичната индустрия. "С изключение на шоковете около тоталните локдауни по света пандемията имаше по-скоро позитивен ефект върху бизнеса ни. От чисто търговска гледна точка стана възможно да сключваме сделки по цял свят дистанционно. Основните ни клиенти - куриерски, контейнерни и други логистични компании, изживяват истински подем в резултат от коронавируса. По наши наблюдения коронавирусът служи като катализатор за по-смелото приемане на изкуствения интелект при взимането на решения в транспорта и логистиката", казва пред "Капитал" Димитър Павлов, директор бизнес развитие в компанията.

"От гледна точка на пазара на труда и влиянията му върху нас не виждаме отчетлива промяна от началото на пандемията насам. Продължава да е трудно да се намират технически хора, но се опитваме да преодоляваме това с наемането на по-млади кадри, които да обучаваме при нас. Допълнително с набиращия популярност офис от вкъщи започнахме да наемаме и програмисти извън България", добавя той.

Момчил Михайлов от AtScale казва, че компанията приема като предизвикателство отдалечената работа, която в IT сектора вече е по-често срещана, отколкото тази в офиса. "В България работят почти 90 наши служители и екипът ни продължава да нараства. Бързото развитие води и до някои, да ги наречем, "грешки на растежа". Затова е много важно да поддържаме комуникация помежду си. Така успяваме да се справим с предизвикателствата и да изведем точните поуки от случилото се. Дистанционната работа е сложна, защото не можеш пряко да усетиш човека отсреща. Смятам, че именно това да останем близки и да не изгубим връзката е най-голямата трудност", казва той.

На фона на всички болки на компаниите позитивите очевидно са повече от негативите предвид внушителните ръстове, които са били отбелязани през 2020 г. При повечето от дружествата този ръст по всяка вероятност ще продължи - въпросът е по-скоро в скоростта на гепардите, отколкото в посоката им.

Все още няма коментари
Нов коментар