🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: ЯМР за коли и сигурни инвентари

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//авто

ЯМР за коли

Никой не обича да оставя колата си за ремонт. Още по-неприятно е, когато не знаеш какъв точно е проблемът - в този случай огромна част от времето на механиците отива в посока диагностика, а не решаване на проблеми. Израелската компания UVeye, която наскоро набра 100 млн. долара, с което общата сметка на външните инвестиции набъбва до 200 млн. долара, разработва именно система, която бързо да прави инспекция на колите. С други думи, нещо като ядрено-магнитен резонанс за коли. В компанията са инвестирали както институционални инвеститори и фондове за рисков капитал като FIT Ventures, така и компании от автомобилната индустрия като General Motors и CarMax. Според TechCrunch оценката на компанията е около 800 млн. долара. В UVeye работят около 200 души, което предполага, че етикетът "стартъп" вече не е толкова удачен за компанията.
//гейминг

Виртуални игри, истински залози

Интересът към е-спортовете, онлайн фентъзи лигите и други геймърски състезания продължава да расте. И ако досега не е станало ясно от човешката природа - хората обичат да залагат на всичко, в което има някаква тръпка. Тук се появява стартъпът Triumph, който наскоро набра 14 млн. долара начална инвестиция, за да развие платформата си. Triumph не е букмейкър, а софтуер за финансова инфраструктура, която позволява залагането и пращането на истински пари във виртуалния свят на видеоигрите. Продуктът се тества в бета версия за момента, като работи само с ранни клиенти. Досега, според компанията, резултатите са обнадеждаващи (макар подобни позитивни думи да не са винаги намясто, когато става дума за вид хазарт): средното време на игра сред потребителите се увеличава над три пъти, ако в нея има Triumph. За момента фокусът на компанията е върху мобилни игри, а в бъдеще - и върху виртуалната реалност.
//превенция

Дрехи на мястото си

Модерните технологии често се борят със съвсем не толкова модерни проблеми - например кражбата на дрехи. Компанията Everseen, която използва компютърно наблюдение, за да следи дали броят на даден продукт в реалността е същият, какъвто и в инвентарния софтуер. Макар невинаги да става дума за кражби, това е един от най-честите сценарии за ползване на Everseen. Компаняита е основана през 2007 г. от Алън О'Херлихи, който преди това се е занимавал със SAP системи при търговци на дребно и именно там е забелязал, че числата често се разминават. Проблемът не е малък - според Федерацията на търговците на дребно в САЩ, през 2017 г. магазините в страната са загубили 1.3% от оборота си заради липсващи продукти, или около 47 млрд. долара. Сега Everseen е набрала 71 млн. долара с цел да развие платформата си, като общо до този момент е получила 90 млн. долара външно финансиране.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wgs271123047 avatar :-(
    wgs271123047
    • + 1

    “Сигурни инвентари” тука се усеща като Гугъл да е превеждал…

    Нередност?
Нов коментар