Стартъп новини: регионални инвестиции и изкуствени гласове

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Bryce Durbin/TechCrunch    ©  Bryce Durbin/TechCrunch
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//AI

Изкуствени гласове

Ако наскоро сте попадали на кратки клипове, в които Доналд Тръмп, Барак Обама и Джо Байдън - или поне гласовете им, играят Fortnite, то вече сте се срещали с продукта на компанията Voice.ai. Нейният продукт използва изкуствен интелект, за да обработи в реално време гласовете на потребителите в каквото си поискат - или поне един от 50 хил. налични гласа. Сега Voice.ai получава и инвестиция на стойност 6 млн. долара, с която да разработи допълнително технологията си. До този момент Voice.ai се използва от над 500 хил. потребители, повечето от които идват от гейминга. Това е и вероятно най-впечатляващата част от историята на компанията до този момент - популярността на продукта идва почти изцяло от Discord канала на Voice.ai, в който има над 120 хил. души. Освен очевидните потенциални етични и информационни проблеми Voice.ai ще трябва да се справи и с технологичните предизвикателства на мащаба, като например капацитета на сървърите си.
//инвестиция

Пир след осем години диета

Една от най-често срещаните критики по отношение на стартъпи и цялостната екосистема от фондове и млади компании е, че много от тях просто не са печеливши. Обещанието е, че в един момент ще станат, но докато дойде този момент, растат чрез външно финансиране и работят на загуба. Френската компания Dougs е едно от големите изключения от това правило. Създадена през 2015 г., тя разработва продукт за автоматизирано счетоводство, като тегли информация директно от сметките на компаниите клиенти - най-често средни и малки предприятия. След осем години на диета от външно финансиране Dougs набра 15 млн. евро инвестиция от фондове за рисков капитал, като го прави в момент, в който вече е устойчив бизнес с над 15 млн. евро годишен повторяем приход поради бизнес модела си, базиран на абонаменти. Така Dougs ще може да расте, след като вече е създала солиден бизнес, който може да оцелява и без външни пари, а не обратното.
//здравеопазване

Дигитално здраве за Кения

Една от големите, но тихи тенденции сред рисковия капитал през последните години са огромните инвестиции в Африка. Огромното население на континента и растящата класа от предприемачи предполагат създаването на компании, които биха могли да стигнат огромен мащаб дори само на националния си пазар. Такъв пример е MyDawa, кенийски стартъп в сферата на здравеопазването, който предлага онлайн консултации, електронна аптека и дори лабораторни услуги. MyDawa набра 20 млн. долара инвестиция в началото на юли. Целта, както винаги, е бърз растеж, като според изпълнителния директор Присила Мухиу вече има подписани сделки с някои от големите клиники в страната. Не е изключено и разширение чрез придобивания, защото MyDawa вече е купувала една компания в историята си - Guardian Health от Уганда. Преди това MyDawa има набрано финансиране от 3 млн. долара през 2019 г., както и 1.2 млн. долара грант от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар