🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп новини: Енергоефективни къщи и миньори в облака

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//енергия

Ефективни къщи

До голяма степен заради възрастта си къщите в Европа могат да бъдат особено трудни - и скъпи - за отопление. Повечето са правени във време, в което нито е имало големи познания за консумацията на енергия, нито е имало голям интерес към изчисляването колко точно би харчела дадена къща. Днес обаче енергията става все по-скъпа, а натискът за зелен преход - все по-голям. Затова компании като германския стартъп Enter (с предишно име Baupal), която набра наскоро 19.4 млн. евро инвестиция, се опитват да помогнат на потребителите да направят къщите си възможно най-ефективни възможно най-лесно. Друг подобен пример е американската Sealed. И в двата случая собствениците на домове попълват дигитална анкета, за да могат от компанията да получат адекватна картина на разхода на енергия в сградата, след което тя предлага възможности за оптимизация и поема документацията по кандидатстване за потенциални субсидии за енергоефективност.
//еднорог

От криптомината към облака

Малко компании могат да се похвалят с толкова странна история, колкото стартъпът CoreWeave, който вече е оценен и на 2 млрд. долара. CoreWeave започва като компания, която изкупува на ниски цени мощни видеокарти и ги използва, за да копае криптовалутата Ethereum, като междувременно предлага и облачни услуги. Сега копаенето на Ethereum е зарязано (поради множество причини, но и една основна - Ethereum вече не може да се копае), а страничният облачен бизнес е вече основен. Оценката от 2 млрд. долара идва след внушителен рунд от 221 млн. долара, половината от които са от производителя на видеокарти Nvidia. Според изпълнителния директор на CoreWeave Майк Интрейтър в момента услугите на компанията се използват от множество компании, сред които и генеративни изкуствени интелекти като Tarteel, Anlatan и Novel AI. "Работим също така и с множество студиа в сферата на видеоефектите и анимацията като Spire Animation. Имаме и партньорства с 3D стрийминг и метавселена компании като PureWeb", добавя пред TechCrunch Интрейтър.
//сигурност

Вярно с оригинала

От зората на времето човечеството се бори с фалшиви документи и съответно търси начин да удостовери, че това, което вижда, е истинско - така са се родили множество иновации, включително и отказващия да умре печат "Вярно с оригинала". В крак с времето, сингапурската Accredify, основана през 2019 г. от бивши счетоводители, се опитва да наложи своето собствено технологично решение за удостоверяване на документи. Наскоро Accredify набра 7 млн. долара, като до този момент софтуерът за верифициране на документи на компанията е използван над 12 млн. пъти. Accredify търси пазар основно сред големите правителствени играчи като министерства и образователни организации - вторите са особено важни заради огромния брой фалшиви дипломи и сертификати, които се издават всеки ден навсякъде по света. Освен това компанията се надява да се наложи и като корпоративно решение.