🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AI ще увеличи производителността на компаниите, но не скоро

Големите технологични открития отнемат дълго време, за да може бизнесът да се възползва от тях

Големите технологични пробиви обикновено отнемат години.
Големите технологични пробиви обикновено отнемат години.
Големите технологични пробиви обикновено отнемат години.    ©  Reuters
Големите технологични пробиви обикновено отнемат години.    ©  Reuters

Бумът на изкуствения интелект (AI) ще даде началото на нова ера на по-бърз растеж на производителността в богатия свят, въпреки че на развитите икономики може да им отнеме десетилетие или повече, за да извлекат пълните ползи. Това се предвижда в доклад на The Conference Board, като причината за това е фактът, че на бизнеса традиционно му отнема по-дълго време да започне ефективното прилагане на нови технологии. Проучването на организацията, в която участват над 1000 публични и частни корпорации и други организации от 60 държави, прогнозира пренебрежимо малко увеличение на производителността на компаниите тази година. Това е в контраст с тенденцията, която се наблюдаваше в началните етапи на пандемията от коронавирус.

Въпреки това The Conference Board твърди, че скокът на инвестициите в AI ще има позитивно влияние върху бизнеса. Чад Сайвърсън, професор в Chicago Booth School of Business, каза пред Financial Times, че сега има "основани на данни аргументи за оптимизъм" по отношение на производителността. Причината за това е развитието на AI, формирането на нови бизнеси и хората, които сменят работните места; рано или късно всичко това ще даде резултати. "Много малко от тези неща са plug and play... компаниите трябва да инвестират много ресурси, за да преконфигурират своя бизнес модел за това ново нещо", каза професорът. "Нов софтуер, регулаторни проблеми, всички тези неща трябва да бъдат измислени. Има период, в който технологията е наоколо и може да видите ползите, но по много причини... производителността намалява", добавя той.

Conference Board е на мнение, че "вълнението" около технологичните пробиви трябва да се смекчи. Причината за това е, че прекомерните очаквания може да създадат балон, който да доведе до тежки последствия за икономиката като цяло. Междувременно професорът в "Станфорд" Ник Блум предупреди, че е трудно да се предвиди кога ще настъпят големите повратни точки в производителността. "Развитието на парната машина, електрическия двигател, персоналния компютър и интернет не генерира измеримо въздействие върху производителността в рамките на пет години. Така че е трудно да се мисли какво ще стане. В това включвам [генеративен] AI", добави той пред Financial Times.

Джон Халтивангер, професор в Университета на Мериленд, също е на мнение, че пробивът на AI, включващ модели на големи езици, в крайна сметка ще стимулира икономиката. Според него САЩ сега преминават през преход, подобен на този от края на 80-те години на миналия век, когато икономистът Робърт Солоу каза: "Може да видите възрастта на компютрите навсякъде освен в статистиката за производителността."

Трансформиращи ефекти

Вече съществуват аргументи за трансформиращите ефекти на генеративния AI върху производителността. Неотдавнашна статия, публикувана от института Brookings, цитира доказателства, че той може да помогне на програмистите да работят с два пъти по-висока от предишната скорост. Освен това е възможно намаляване на времето за изпълнение на определени задачи за писане наполовина. Някои кол центрове твърдят, че AI вече ги е направил 14% по-ефективни в работния им процес.

Въпреки това има мнения, че изкуственият интелект може да има по-революционно значение от компютрите, смятат анализатори от американската банка Morgan Stanley. Халтивангер посочи скока в създаването на нови компании, голяма част от който се дължи на преместването от градските центрове към крайградските територии за надомна работа.

При условие че тези нововъзникващи бизнеси могат да издържат на покачването на лихвените проценти в САЩ и всякакви сътресения в регионалните банки, благоприятните последствия не би трябвало да се бавят. "Всеки път когато преминете през промяна в начина, по който правите бизнес, пространствено, както и в области на икономиката, има ръст на производителността надолу по линията", казва професорът.

Все още няма коментари
Нов коментар