🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Генеративният AI може значително да промени работата на юристите

Дори и да не замени масово адвокатите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Адвокатите са консервативно племе, както подобава на професия, възнаграждаваща подготовката, проницателността и уважението към прецедента. Без съмнение мнозина се развеселиха от разказа за Стивън Шварц, адвокат по телесни повреди в нюйоркската кантора Levidow, Levidow & Oberman, който миналия месец използва ChatGPT, за да му помогне при подготовката на съдебна жалба. Адвокатът е разчитал прекалено много на чатбота с изкуствен интелект (AI). Той създаде жалба, пълна с измислени дела, съдебни решения и цитати, която г-н Шварц незабавно подаде, след като ботът го увери, че "делата, които предоставих, са истински и могат да бъдат намерени в реномирани правни бази данни" (те не са и не могат да бъдат намерени). Урокът е научен, би могъл да заключи един технологично скептичен юрист - старите начини са най-добрите.

Това е грешната поука. Обвиняването на изкуствения интелект за пълното с грешки изложение на г-н Шварц е също толкова безсмислено, колкото да обвинявате печатната машина за грешките в напечатаното. И в двата случая вината е на адвоката, който не е проверил делото, преди да го подаде, а не на инструмента, който е помогнал за подготовката му. Тъй като точно това е AI: нито прищявка, нито апокалипсис, а инструмент в начален стадий на развитие. И такъв, който може значително да промени начина, по който адвокатите работят и адвокатските кантори изкарват пари. Адвокатската професия съвсем не е единствената област, за която може да се каже това. Но малко от тях съчетават толкова конкретна употреба с толкова висок риск. Канторите, които се справят успешно, могат да извлекат ползи. Изоставащите рискуват да тръгнат по пътя на словослагателите в печатниците.

Колко е лесно да бъдеш заместен

Според банката Goldman Sachs 44% от правните задачи могат да бъдат изпълнявани от AI, повече от всяка друга проучена професия, с изключение на канцеларската работа и административната помощ. Адвокатите прекарват ужасно много време в проверка на отегчителни документи - нещо, с което изкуственият интелект вече е показал, че се справя добре. Адвокатите използват AI за различни задачи, включително надлежна проверка, проучвания и анализ на данни. Тези приложения до голяма степен разчитат да "извличат" AI, който, както подсказва името, извлича информация от текст, отговаряйки на конкретни въпроси за неговото съдържание.

"Генеративният" AI като ChatGPT е много по-мощен. Част от тази мощ може да се използва за подобряване на правните проучвания и проверката на документи. Както обяснява Пабло Аредондо, създател на "правен асистент" с генеративен AI, наречен CoCounsel, употребата му "премахва тиранията на ключовата дума. ... Той може да каже, че "Отменяме "Дженкинс" [измислено правно дело] и "Със съжаление изпращаме "Дженкинс" на бунището на историята" са едно и също нещо". Allen & Overy, голяма кантора, базирана в Лондон, е интегрирала в практиката си правен инструмент с изкуствен интелект, наречен Harvey, като го използва за анализ на договори, надлежна проверка и подготовка за дела.

44%

от правните задачи могат да бъдат изпълнявани от AI, повече от всяка друга проучена професия, с изключение на канцеларската работа и административната помощ.

Не всички адвокати са убедени. Едно скорошно проучване установи, че 82% от тях вярват, че генеративният AI може да бъде използван в юридическата работа, но само 51% смятат, че трябва. Мнозина се притесняват от "халюцинации" (както AI експертите наричат склонността на чатботовете да представят лъжи с апломб, като в случая с г-н Шварц) и от непреднамерено подаване на информация към алгоритмите, която е обект на адвокатска тайна. И все пак, ако тези предизвикателства могат да бъдат преодолени - а те могат да бъдат с по-добра технология и внимателни хора - тогава опасенията на съмняващите се 49% могат да бъдат уталожени. След като се разпространи новината за грешката на г-н Шварц например, федерален съдия в Тексас каза на адвокатите, явяващи се пред него, да представят сертификат, удостоверяващ, че не са използвали генеративен AI или че са проверили крайния резултат, преди да подадат каквото и да било. Както нямаше смисъл адвокатите да настояват да правят правни проучвания в библиотеките, след като значително по-големите по-лесни за ползване бази данни на Westlaw и LexisNexis бяха на един клик разстояние, така и когато критична маса от кантори възприеме генеративния AI, други ще ги последват.

Как може да стане трансформацията

AI има потенциала да преобрази юридическата професия по три начина. Първо, той може да намали предимството на големите кантори по отношение на работната сила. При големи и сложни дела тези кантори казват на десетки сътрудници да изчетат милиони страници документи, търсейки отговори на въпросите и догадките на старшите юристи. Сега един адвокат или малка кантора ще може да качва тези документи в AI за подготовка на съдебни дела и да започнат да правят справки в тях. Както отбелязва Лорънс Лесиг от Юридическия факултет на "Харвард": "Може да бъдете по-малка, по-стегната специализирана кантора и да имате капацитета да обработвате този вид дела."

Второ, AI може да промени начина, по който канторите печелят пари. Ричард Съскинд, технологичен съветник на председателя на Lord Chief Justice of England, твърди, че канторите печелят, "имайки армии от млади юристи, на които плащат по-малко, отколкото таксуват клиентите". Ако AI може да свърши работата на тези армии за секунди, канторите ще трябва да променят своите практики за таксуване. Някои могат да преминат към фиксирани такси, основани на предоставената услуга, вместо на времето за нейното предоставяне. Стивън Ву от Silicon Valley Law Group разсъждава, че канторите може да начисляват "технологична такса", така че "клиентите да не очакват да получат генеративен AI даром".

Трето, изкуственият интелект може да промени броя на адвокатите и мястото им на работа. В крайна сметка, твърди г-н Лесиг, трудно е да се види как AI "няма да намали драстично броя на адвокатите, от които се нуждае светът". Ако AI може да извърши за 20 секунди задача, която ще отнеме на десетки сътрудници по 50 часа, тогава защо големите кантори ще продължат да наемат десетки сътрудници? Старши служител в престижна кантора за корпоративно право в Ню Йорк очаква съотношението на сътрудници и служители да намалее от днешното средно ниво от около 7 към 1 във водещите кантори до близо до паритет. Ако сътрудниците не се тревожат за работата си, казва той, "трябва да започнат".

Това обаче може да не се случи за известно време. А в краткосрочен план AI може да направи правните услуги по-евтини, особено за малките и средните бизнеси, които в момента се затрудняват да си ги позволят. Амбициозните възпитаници на юридическите факултети може да открият, че AI осигурява по-лесен път за започване на самостоятелна практика. Ако това е така, тогава AI може да доведе до увеличаване на общия брой адвокати в близко бъдеще, както и да промени вида на работата, която извършват - точно както банкоматите доведоха до увеличение на броя на банковите касиери, а не до тяхната замяна.

В крайна сметка това ще е добра новина за клиентите. "Хората, които се обръщат към адвокати, не искат адвокати; те искат решение на проблемите си или изцяло да избегнат проблемите", обяснява г-н Съскинд. Ако изкуственият интелект може да предостави тези резултати, тогава хората ще използват AI. Мнозина вече използват софтуер, за да подготвят данъчните си декларации, вместо да разчитат на професионалисти; "Много малко се оплакват от липсата на социални интеракции с данъчните си консултанти".

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jurista avatar :-|
    Georgi Sulev

    Вместо да питаме Гугъл, питаме AI бот - това не е революция, а просто още един метод за намиране на информация. Конкуренция за пазарен дял в търсенето.

    Нередност?
Нов коментар