Технологичните акции са спасение за търсещите печалба инвеститори

Рецесията и високите лихвени проценти обаче са риск за доходността

Последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse показва, че акциите на технологичните компании ще продължат да повишават цената си. Причината за това е, че инвеститорите търсят доходоносни възможности във време, в което високите лихвени проценти и завишените изгледи за рецесия правят намирането на възвръщаемост значително по-трудна задача.

Около 41% от 492 анкетирани участници на пазара заявяват, че най-високата възвръщаемост тази година ще дойде от закупуване на качествени акции, фокусирани върху доходността, докато продават тези, които са разочароващи спрямо тези критерии. Това включва заемане на дълги позиции в компании като Apple и Microsoft, които се появиха, когато пазарите прегърнаха растежа и се отдръпнаха от икономически чувствителните индустрии, пише Bloomberg.

Инвеститорите навлизат в нов месец с малко яснота относно лихвите и икономиката. Това повишава привлекателността на акциите със стабилни парични потоци и обещаващ ръст на приходите, дори и котировките им да са високи. Натовареният с технологии Nasdaq 100 възстанови повече от половината загуби, които отбеляза. Индексът набира все по-голяма скорост с шума около изкуствения интелект (AI). Ентусиазмът на инвеститорите към AI стимулира акции като Nvidia, която е на път да стане първият производител на чипове, достигнал пазарна стойност от $1 трилион.

"Никой не иска да се измъкне", казва Джина Мартин Адамс, главен капиталов стратег в Bloomberg Intelligence. "Виждаме изключително завладяване на технологиите с голяма капитализация в САЩ, които са били голям двигател на инвестициите от дълго време", добавя тя пред Bloomberg.

Качеството надминава инерцията, стойността и ниския риск или волатилност в проучването MLIV Pulse като печеливша стратегия за закупуване на акции. Някои стратези са по-настроени - миналата седмица Citigroup повиши технологичното ниво до overweight (очакване за по-добро представяне от пазара), а американските акции до неутрално. Това означава, че банката очаква тласък от AI и край на повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв.

Бързането към технологиите прави търговията по-скъпа. Това е и най-ценният сред секторите на S&P 500, като Bloomberg Intelligence отбелязва, че коефициентите на оценка са близо до най-високите си нива от първото тримесечие на 2022 г. Въпреки че анкетираните вярват, че технологиите ще надминат сегашните си стойности, това "не е като безплатен обяд", казва Кристофър Кейн, стратег в BI US. "Много пъти това вече е включено в цената", добавя той.

Все пак стабилните коментари на компанията подкрепят оптимизма досега. Nvidia се появи, след като даде прогноза за приходите, която изуми Уолстрийт с мащабите на ръста. А взаимните фондове до голяма степен останаха встрани от ралито, което предполага допълнителен потенциал за закупуване.

На по-широкия пазар, където S&P 500 е заседнал в един от най-тесните търговски рейнджове от години, мнозинството от анкетираните очакват скромни движения или никакви печалби от тук нататък. "Наистина очакваме рецесията да започне някъде през втората половина [на годината]", каза Джулиан Емануел, главен капиталов и количествен стратег в Evercore ISI. "А за пазара на акции това означава първо спад, а след това вероятно обратно нагоре", добавя той.

Откъде идва рискът?

Рецесията е най-големият риск за акциите през следващата година. 42% от анкетираните смятат така, като според 23% от участвалите лихвените проценти са главната причина за притеснение. Въпреки че инфлацията се забавя, тя все още е значително над целите на Федералния резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ). Това води и до ситуация, в която условията за кредитиране са по-строги. Пазарът на труда обаче остава сравнително стабилен и потребителите продължават да харчат, което е леко успокоение за инвеститорите.

Инвеститорите на дребно са по-склонни от Уолстрийт да изберат акции като най-добре позициониран актив през следващата година. И двете групи обаче са разделени относно това дали доходността на държавните облигации ще бъде по-висока или по-ниска след месец, което подчертава липсата на яснота. "Пазарът има тенденция да се движи в посоката на най-голямата болка", смята Джина Мартин Адамс. "Така че, ако всички се позиционират неутрално и пазарът избухне или се разпадне, инвеститорите ще преследват посоката на пазара, изостряйки движението", добавя тя.

Все още няма коментари
Нов коментар