Компанията за оборудване за чипове ASML отчита ръст на печалбите близо 38%

Ръководството й не очаква значителен ефект от въведения по-рано тази година контрол на износа

Продажбите на ASML за първата половина на годината са достигнали 13.6 млрд. евро, което е ръст с 52% спрямо същия период на 2022 г.
Продажбите на ASML за първата половина на годината са достигнали 13.6 млрд. евро, което е ръст с 52% спрямо същия период на 2022 г.
Продажбите на ASML за първата половина на годината са достигнали 13.6 млрд. евро, което е ръст с 52% спрямо същия период на 2022 г.    ©  Reuters
Продажбите на ASML за първата половина на годината са достигнали 13.6 млрд. евро, което е ръст с 52% спрямо същия период на 2022 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нидерландският производител на оборудване за произвеждане на полупроводници ASML отчете по-добри от очакванията приходи и повиши прогнозите си за продажби за цялата година. За второто тримесечие производителят отчита ръст на нетните продажби спрямо същия период на миналата година с 27%, като тяхната стойност е достигнала 6.9 млрд. евро спрямо 5.4 млрд. година по-рано. Брутният марж за второто тримесечие на годината е достигнал 51.3%. Компанията повишава прогнозата си за ръст на нетните продажби за цялата година на годишна база до 30% спрямо предишните очаквания за 25%. Нетната печалба през тримесечието е достигнала 1.9 млрд. евро, което е 37.6% ръст спрямо същия период на миналата година.

Продажбите на ASML за първата половина на годината са достигнали 13.6 млрд. евро - ръст с 52% спрямо 8.96 млрд. за същия период на предходната година.

"Нетните ни продажби през второто тримесечие възлизат на 6.9 млрд. евро, което е в горния край на нашите прогнози, а брутният марж е 51.3%, което е по-високо от предвиденото, главно благодарение на допълнителните приходи от DUV през тримесечието", заяви в прессъобщение главният изпълнителен директор на ASML Петер Венинк. "Очакваме нетните продажби за третото тримесечие да бъдат между 6.5 и 7 млрд. евро с брутен марж около 50%", добави той.

Въпреки доброто представяне на ASML през първата половина на годината Венинк предупреждава, че техните клиенти са по-предпазливи поради макроикономическата несигурност.

"Клиентите ни в различните пазарни сегменти понастоящем са по-предпазливи поради продължаващата макроикономическа несигурност и поради това очакват по-късно възстановяване на пазарите си. Освен това формата на кривата на възстановяването все още е неясна. Въпреки това голямото ни натрупване на неизпълнени поръчки в размер на около 38 млрд. евро ни осигурява добра основа за преодоляване на тези краткосрочни несигурности", казва той.

Без значително въздействие от контрола на износа

В интервю, публикувано на сайта на ASML, Венинк заявява, че компанията изчаква да види какви допълнителни действия ще предприемат САЩ, но не очаква въведеният контрол на износа да има значим ефект за техния DUV бизнес както до края на годината, така и в дългосрочен план.

"Преди няколко седмици нидерландското правителство излезе с окончателно решение, което беше повече или по-малко в съответствие с това, което съобщихме преди около три месеца. И мисля, че това само по себе си не беше голяма изненада", заяви Венинк. "За да дадем окончателен отговор на въпроса ви, трябва да разберем и какво е направило американското правителство... Имаше някои съобщения в медиите, че американците обмислят някои допълнителни мерки. Разбира се, това е спекулативно. Не знаем какви са те. Но това, което разбираме, е, че няма да окажат съществено влияние върху това, което казахме преди."

"Така че, когато разглеждаме мерките за контрол на износа като цяло, не очакваме значително въздействие върху нашата 2023 г. Но също така не и върху по-дългосрочната прогноза, която дадохме по време на Capital Markets Day миналата година", добавя той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amerikanbastard avatar :-|
    amerikanbastard

    Ще видим след първи септември.

    Нередност?
  • 2
    veli7820 avatar :-|
    veli7820

    До коментар [#1] от "amerikanbastard":

    Bastard, кво стана с китайските фотонни чипове, от къде мога вече да си купя?!

    Нередност?
Нов коментар