САЩ може да ограничат и южнокорейските чипове, произвеждани в Китай

През октомври Samsung и SK Hynix получиха едногодишно освобождение от въведения контрол на износа от Вашингтон

Япония и Нидерландия също се очаква да се присъединят към САЩ в ограниченията на износа на оборудване за производство на полупроводници за Китай.
Япония и Нидерландия също се очаква да се присъединят към САЩ в ограниченията на износа на оборудване за производство на полупроводници за Китай.
Япония и Нидерландия също се очаква да се присъединят към САЩ в ограниченията на износа на оборудване за производство на полупроводници за Китай.    ©  Reuters
Япония и Нидерландия също се очаква да се присъединят към САЩ в ограниченията на износа на оборудване за производство на полупроводници за Китай.    ©  Reuters

САЩ най-вероятно ще ограничи бизнеса и на компаниите за чипове от Южна Корея в Китай. Става въпрос за броя на слоевете на чиповете за памет, произвеждани от тези компании в Китай, заяви Алън Естевес, заместник-министър по промишлеността и сигурността в Министерството на търговията на САЩ по време на форум, организиран от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Center for Strategic and International Studies.

"Това, което вероятно ще се случи, е ограничаване на слоевете, които те могат да достигнат в Китай", каза Естевес, цитиран от Reuters, на въпрос какво ще се случи след изтичането на едногодишното освобождаване от експортен контрол. "Ако сте на някакъв слой от NAND, ние ще го спрем някъде в този диапазон", заяви той визирайки продуктите с флаш памет, произвеждани от Samsung и SK Hynix. Колкото повече слоеве има един NAND чип, толкова по-голям е неговият капацитет, за сметка на неговата скорост и работни цикли.

Естевес добави, че американското правителство води задълбочен диалог с южнокорейските производители. "Работим с тях, за да се уверим, че няма да навредим на компаниите на нашите съюзници. В същото време ще възпрепятстваме китайските възможности за изграждане на способности, които ще ни заплашват колективно".

В петък южнокорейското промишлено министерство заяви, че не се провеждат конкретни обсъждания между САЩ и Южна Корея за определяне на таван на технологичнито ниво, добавя Reuters. "Както Южна Корея, така и Съединените щати постигнаха консенсус, че настоящите операции и бъдещите инвестиции на южнокорейските производители на чипове не трябва да бъдат нарушавани", се казва в изявление на министерството, в което се добавя, че южнокорейското правителство планира да обсъди отблизо удължаването на вноса на оборудване за производство на чипове в Китай.

Разширяване на контрола на износа

В края на януари Bloomberg съобщи, че Япония и Нидерландия ще се присъединят към САЩ в ограниченията на износа на оборудване за производство на полупроводници за Китай, позовавайки се на източници, запознати с преговорите. Според източниците на агенцията няма планове за публично оповестяване на ограниченията, след като бъде постигнато споразумение, а действителното им прилагане може да отнеме месеци, докато двете страни финализират законовите разпоредби.

Нидерландия ще увеличи ограниченията за ASML, което ще попречи на компанията да продава своите машини за дълбока ултравиолетова литография (DUV), които се използват за производство на по-стари чипове. Компанията е спряла износа на машините си за екстремна ултравиолетова литография (EUV), които могат да произвеждат най-модерните полупроводници, за Китай през 2018 г. Япония ще наложи подобни ограничения за изност на DUV машини за Китай на Nikon Corp.

Нидерландските власти настояват, че новите ограничения засягат съображения на националната сигурност, а не облагодетелстват американските компании, занимаващи се с производство на чипове, съобщи пред Reuters източник, запознат с обсъжданията. Японски служител, участващ в надзора на компаниите за полупроводници, е заявил пред агенцията, че страната очаква продажбите на засегнатите компании да се възстановят бързо, тъй като пазарът за тяхното оборудване се разширява.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар