Samsung ще инвестира 230 млрд. долара в пет завода за чипове в Южна Корея

Средствата ще бъдат вложени за 20 години, а Сеул се опитва да се превърне във водещ играч на пазара на микропроцесори

Сеул също така предложи да се увеличат данъчните облекчения за инвестиции в съоръжения за производство на чипове и други стратегически технологии.
Сеул също така предложи да се увеличат данъчните облекчения за инвестиции в съоръжения за производство на чипове и други стратегически технологии.
Сеул също така предложи да се увеличат данъчните облекчения за инвестиции в съоръжения за производство на чипове и други стратегически технологии.    ©  Reuters
Сеул също така предложи да се увеличат данъчните облекчения за инвестиции в съоръжения за производство на чипове и други стратегически технологии.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Технологичният гигант Samsung Electronics планира да инвестира около 300 трлн. южнокорейски вона (229 млрд. долара) през следващите 20 години, за да развие производството на чипове в съответствие с правителствените усилия за стимулиране на националната индустрия за полупроводници. Проектът е част от инвестиционния план на Сеул за частния сектор в страната на стойност 550 трлн. вона (420 млрд. долара), представен в сряда. Страната цели да разшири данъчните облекчения и подкрепата, за да повиши конкурентоспособността на високотехнологичните сектори, включително чипове, дисплеи и батерии.

В допълнение към инвестициите в частния сектор правителството ще отделни поне 25 трлн. вона за период от пет години за научноизследователска и развойна дейност в стратегически технологии като изкуствения интелект. То също така ще осигури около 360 млрд. вона за опаковане на чипове и около 100 млрд. през тази година за електрическа и водна инфраструктура за индустриалните комплекси в страната. През януари Сеул също така предложи да се увеличат данъчните облекчения за инвестиции в съоръжения за производство на чипове и други стратегически технологии от 8% на 15% за големите корпорации.

"Икономическото бойно поле, което неотдавна се появи при чиповете, се разшири... държавите предоставят мащабни субсидии и данъчна подкрепа", заяви президентът Юн Сук Йол, цитиран от Reuters. "Ние трябва да подкрепим частните инвестиции, за да осигурим по-нататъшен растеж... правителството трябва да осигури местоположение, научноизследователска и развойна дейност, работна ръка и данъчна подкрепа."

Планът наSamsung

Производствените разширения на Samsung ще включват пет фабрики за чипове и привличането на до 150 производителя на материали, части и оборудване, компании, които проектират чипове (след което те се правят от специализирани производители като тайванската TSMC), и организации за изследвания и разработки в областта на полупроводниците в близост до Сеул, се казва в изявление на промишленото министерство на страната.

Отделно Samsung Electronics, подразделението Samsung Display, филиалите Samsung SDI и Samsung Electro-Mechanics заявиха, че планират да инвестират 60.1 трлн. вона през следващите 10 години в региони извън метрополията на Сеул, за да разработят технологии за опаковане на чипове, дисплеи и батерии.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dreamer79 avatar :-|
    атанас

    Ще е интересно. Там тези дни са се опитали да прокарат покачване на лимита за работни часове седмично на 69 или 11.5 дневно при 6 работни дни от 52 сегашни, което е 8.6 при 6 работни дни, но не е минало заради протести на младите. Имат голям проблем с преумора и даже случаи на умрели на работното място от такава, катастрофи от заспали на връщане от работа хора(използват gwarosa като име на проблема).

    Ще е интересен експеримент дали може да се организира толкова мащабно високотехнологично производство при толкова преуморени работници.

    Проблемът им е свързан с липсата на работна ръка покрай застаряването на населението и невъзможност да се издържа държавата. Това някак си идва и към Европа и САЩ.

    https://edition.cnn.com/2023/03/18/asia/south-korea-longer-work-week-debate-intl-hnk/index.html

    Нередност?
Нов коментар