НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Запознайте се с Earnie, китайския отговор на ChatGPT

Ботът на Baidu катапултира своя производител обратно към славата

Earnie Bot има някои противоречиви възгледи за науката. Водещият китайски чатбот с изкуствен интелект (AI), който беше пуснат пред обществеността на 31 август, смята, че ковид-19 е възникнал сред американските потребители на вейп устройства през юли 2019 г.; по-късно същата година вирусът е бил разпространен в китайския град Ухан чрез американски омари. По политическите въпроси учудващо чатботът е доста тих. Той е объркан от питания като "Кой е президентът на Китай?" и ще ви каже името на майката на Си Дзинпин, но не и на неговите братя и сестри. И е напълно кух, ако го попитат за недостатъците на социализма. Често се опитва да пренасочи чувствителните разговори, като казва: "Нека поговорим за нещо друго."

Сдържаността на Earnie няма да бъде особен шок за китайските потребители, запознати със силно цензурирания интернет. Те може да са по-изненадани от произхода на чатбота. Защото Earnie е плод на въображението на Baidu, китайски технологичен гигант, който от години е засенчен от конкуренти. Сега благодарение на AI компанията се завръща. В каква степен ще е успешна ще даде знак за перспективите пред китайската технологична индустрия, която е притисната, от една страна, от американския контрол върху износа, а от друга, от нарастващия авторитаризъм на Си.

Преди десетилетие Baidu като оператор на най-голямата търсачка в Китай беше в центъра на интернет в страната. Заедно с Alibaba и Tencent, двата най-високо оценени интернет бизнеса в Китай, компанията формира триумвират, известен като BAT. Тъй като чуждестранните търсачки бяха забранени или силно цензурирани в Китай, тя имаше малка конкуренция в основния си бизнес.

Baidu никога не е губил доминацията си в китайското търсене; все още се радва на над 90% от трафика за търсене в страната. И все пак промените в технологичния пейзаж оставиха компанията да е сянка на предишните си върхове. Повечето китайски интернет потребители вече претърсват мрежата с помощта на суперприложения като WeChat на Tencent. Доларите за реклама се насочиха към апове като Douyin, китайския братовчед на TikTok. Meituan, платформа за доставка, и Pinduoduo, фирма за електронна търговия, надминаха пазарната стойност на Baidu от 50 млрд. долара. В опит за копиране компанията стартира свои собствени предложения за доставка и пазаруване заедно с други услуги като разплащания и социални медии. Повечето от тях се провалиха. Пазарната капитализация на компанията сега е една осма от тази на Tencent - спад от една пета спрямо пет години по-рано (виж графиката).

Разгръщането на изкуствения интелект от Baidu обаче подновява вълнението около компанията. Ernie беше изтеглен 1 млн. пъти в рамките на 19 часа след пускането му (ChatGPT достигна 1 млн. изтегляния за пет дни, сочат данните на американския му производител OpenAI). Акциите на Baidu се повишиха с над 4% в деня на пускането на услугата, тъй като анализатори, инвеститори и обикновени хора бомбардираха бота с въпроси. Макар четири други фирми, включително бизнесът за разпознаване на лица SenseTime, да пуснаха подобни услуги в същия ден, а шест други да получиха одобрение от правителството на Китай, Earnie генерира най-голям шум.

Миналия месец Робин Ли, главен изпълнителен директор и съосновател на Baidu, каза, че пускането на AI е било "промяна в парадигмата" за компанията. Тази промяна обаче не се случи за една нощ. Години на инвестиции превърнаха Baidu в една от най-усъвършенстваните компании за изкуствен интелект в Китай със система, която включва дизайн на чипове, рамка за задълбочено обучение и собствени модели и приложения за изкуствен интелект. Компанията започна изграждането на Ernie през 2019 г., което я направи една от най-ранните фирми, която експериментира с такъв "генеративен" AI.

Досега Baidu избягваше да дава изрични насоки какво ще означава технологията, но анализаторите смятат, че Ernie ще насочи повече трафик към търсачка и други услуги на компанията, увеличавайки рекламните приходи. Baidu също така се утвърди като най-големия доставчик на AI облачни услуги в Китай и започна да предлага такива по поръчка за компании, които искат AI модели, съобразени с техните специфични нужди.

Ентусиазмът за другото важно нахлуване на Baidu в AI - бизнеса с автономни таксита, е по-приглушен. Услугата беше пусната в няколко града в Китай, което позволява на потребителите да повикват роботакси чрез мобилно приложение. Но пътуванията все още трябва да се наблюдават от човек дистанционно и по-широкото внедряване може да е след години. Малко анализатори очакват звеното скоро да генерира значителни печалби.

Голяма част от това, което следва за Baidu, ще зависи от политиката в Пекин и Вашингтон. Ограниченията върху продажбата на модерни полупроводници в Китай, наложени от администрацията на президента Джо Байдън, причиняват сериозни проблеми на компанията. Почти всички тези чипове, които повечето производители на системи за изкуствен интелект използват за обучение на своите модели, се произвеждат извън Китай. Използването на по-голямо количество процесори с по-ниска мощност е възможно, но скъпо.

В случая на Baidu усилията са насочени към чипа Kunlunxin. Въпреки че проектира самия чип, производството е възложено на компании като тайванската TSMC. Ограниченията от САЩ поставят лимит върху видовете чипове, които чуждестранните леярни могат да продават на китайски фирми, и нито един местен доставчик не е успял да произведе толкова модерни компоненти. След щатските ограничения Baidu започна да омаловажава значението на Kunlunxin, което подсказва, че има проблеми с набавянето на този тип чипове.

Китай се опитва да навакса изоставането си в производството на модерни полупроводници. На 29 август Huawei, производител на телекомуникационно оборудване, засегнат от американските санкции, започна да продава 5G смартфон. Първоначално очакванията на анализаторите бяха минимални, но като че ли той съдържа неочаквано усъвършенстван дизайн, произведен в Китай (макар и не съвсем модерен).

Законите на Си за роботиката

Въпреки това все още има препятствия. Правителството на Китай проявява силен интерес към регулирането на AI, като се движи по-бързо от повечето страни. Което поне засега все още не е предизвикало твърде голям ужас сред технологичните мениджъри в страната. Регулаторите признават търговската стойност на AI и искат компаниите да правят пари от него, казва неназован изпълнителен директор. Те също разбират колко е важно да се позволи на китайските компании да се конкурират на глобално ниво, казва източникът. Одобрението на първата партида AI ботове беше по-бързо, отколкото се опасяваха някои. Дългите забавяния на пускането на пазара на продукти като тези за нови видеоигри често нараняват цените на акциите на китайските им разработчици.

И все пак много AI ентусиасти все още намират някои правила за обременяващи, особено за зараждащата се индустрия. Компаниите, предлагащи генеративни AI услуги, са длъжни да идентифицират и докладват "незаконно съдържание". Те трябва също така да се придържат към "основните социалистически ценности" на Китай - всеобхватна и двусмислена заповед. След като потребителите забелязаха, че команда за изображение на "патриотична котка" в приложението за рисуване на Earnie създава снимка на котка с американски флаг, думите "патриотизъм" и "патриотична котка" бяха блокирани в инструмента. Потребителите може да бъдат отблъснати от това, което китайският изкуствен интелект не може да отговори, или да се страхуват да не бъдат докладвани, че задават грешни въпроси. Разходите за цензура ще започнат да нарастват за Baidu и други компании, предупреждава Кай Уанг от изследователската компания Morningstar.

Скорошният опит показа ясно на китайските технологични мениджъри, че работят по желание на правителството и че благоволението му може бързо да бъде оттеглено. Интернет компаниите бяха засегнати от регулаторни репресии между 2020 и 2022 г. Подобна атака срещу AI може да нанесе големи щети на фирмите, които са инвестирали в технологията, а на първо място сред тях е именно Baidu. Компанията тества условията в трудна среда. Поради тази причина е важно да следите какво казва Earnie - включително и това, което не казва.2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар