🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия, Франция и Италия се споразумяват за бъдещи AI регулации

Съгласието между страните се очаква да засили преговорите на европейско ниво

Опити за регулация на изкуствения интелект се правят и извън Европа.
Опити за регулация на изкуствения интелект се правят и извън Европа.
Опити за регулация на изкуствения интелект се правят и извън Европа.    ©  Reuters
Опити за регулация на изкуствения интелект се правят и извън Европа.    ©  Reuters

Бързото развитие на изкуствения интелект (AI) изпреварва опитите на страните да договорят регулации, свързани с него. Германия, Франция и Италия обаче са успели да достигнат до споразумение за това как трябва да бъде регулиран изкуственият интелект в бъдеще, съобщава Reuters, като се позовава на съвместен документ. Това се очаква да ускори преговорите на европейско равнище.

Правителствата на трите страни подкрепят обвързващите доброволни ангажименти както за големи, така и за малки доставчици на AI услуги в Европейския съюз. В същото време Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС преговарят за това как блокът трябва да се позиционира в тази нова среда.

Европейският AI Act и новото споразумение

През юни Европейският парламент представи документа AI Act, който цели да предотврати рисковете за сигурността в приложенията с изкуствен интелект и да избегне дискриминацията, но без да се забави развиването на новата технология в Европа. По време на дискусиите Европейският парламент направи предложение новият кодекс на управление да се прилага само за големи доставчици на AI услуги, които са главно от САЩ.

Трите европейски правителства обаче не одобряват идеята заради очевидното конкурентно предимство на малките европейски доставчици. Причината е, че това може да доведе до по-малко доверие в сигурността им и следователно до по-малко клиенти. Според тях правилата за управление и прозрачност трябва да се прилагат за всички. Първоначално според Германия, Франция и Италия дори не трябва да се прилагат никакви санкции.

Действия в случаи на нарушения

Документът обръща внимание и на действията при евентуални нарушения на кодекса на управление. Ако след определен период от време това се случи, трябва да се изгради система за санкции. В бъдеще се планира европейски орган да извършва мониторинг в съответствие със стандартите, се казва в документа между страните.

Един от отговорниците за този въпрос в Германия е министърът на икономиката Роберт Хабек. Той твърди, че правото и държавният контрол трябва да регулират не самия изкуствен интелект, а по-скоро неговото приложение. Развитието на моделите на изкуствен интелект, които все още не са в употреба или все още не са пуснати на пазара, не трябва да бъдат регулирани отделно от държавата.

Други опити за дискусии, свързани с регулирането на изкуствения интелект

Германското правителство организира дигитална среща на високо равнище в Йена, провинцията Турингия, на 20 и 21 ноември. В нея участват представители от политиката, бизнеса и науката. Въпросите, свързани с изкуствения интелект, са водещи в програмата. Същевременно правителствата на Германия и Италия ще разговарят в Берлин на 22 ноември.

По-рано през ноември се проведе друг опит да се обсъди технологията, която променя света ежедневно. На среща на високо равнище в Лондон елитна група от над 100 лидери и технологични ръководители обсъдиха темата за изкуствения интелект и как да се предотврати злоупотребата с него, включително обръщането му срещу хората. Тя се проведе на 1 и 2 ноември и беше първият сериозен опит за дискусия, фокусирана върху регулирането на изкуствения интелект и неговата употреба.

Опити за регулация на изкуствения интелект се правят и извън Европа. Китай стана първата голяма страна в света с AI регулации. Мерките влязоха в сила през август, като страната тогава ги нарича "временни". Самата държава е активна в производството на приложения с изкуствен интелект и има собствени AI услуги.

В световен мащаб състезанието за напредък в изкуствения интелект между големите компании тече с пълна сила. Изкуственият интелект бавно се превръща в неотделима част от съвременния свят. Неговото влияние е огромно и може да бъде опасно за човечеството в глобален мащаб. Затова успехът на разговорите за бъдещи AI регулации ще бъде от помощ както на обществото в мащаб, така и на индивидуалния човек и начина, по който съществува.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар