Meta обмисля план от 10 евро на месец без реклами за Instagram и Facebook в ЕС

На мобилни устройства цената за един акаунт ще скочи до близо 13 евро

Компанията на Марк Зукърбърг беше глобена с 390 млн. евро от комисаря по поверителността на данните на Ирландия по-рано тази година.
Компанията на Марк Зукърбърг беше глобена с 390 млн. евро от комисаря по поверителността на данните на Ирландия по-рано тази година.
Компанията на Марк Зукърбърг беше глобена с 390 млн. евро от комисаря по поверителността на данните на Ирландия по-рано тази година.    ©  Reuters
Компанията на Марк Зукърбърг беше глобена с 390 млн. евро от комисаря по поверителността на данните на Ирландия по-рано тази година.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Meta проучва план, който може да накара потребителите в Европейския съюз да плащат до 10 евро на месец за достъп до версии без реклами на Instagram или Facebook. Алтернативата е потребителите да се съгласят да предоставят личните си данни и да получават персонализирани реклами в безплатните версии, съобщава Wall Street Journal в понеделник.

Съгласно плана Meta ще таксува приблизително 10 евро на месец за десктоп за акаунт във Facebook или Instagram и около 6 евро за всеки допълнителен свързан акаунт, твърдят хора, запознати с предложението.

На мобилни устройства цената за един акаунт ще скочи до приблизително 13 евро, защото Meta ще вземе предвид комисионите, начислявани от магазините за приложения на Apple и Google, пише WSJ.

Проблемът на Meta е, че според новите дигитални правила в ЕС, настройката за всички потребители по подразбиране е да не получават реклами, насочени чрез споделяне на техни лични данни и онлайн активност. Преди това да се случи, Apple също реконфигурира телефоните си iPhone с подобна настройка по подразбиране. Тези промени са огромен удар по Meta, която прави пари преди всичко от реклами в социалните си мрежи.

В битка с Европа

Компанията за социални мрежи беше глобена с 390 млн. евро от комисаря по поверителността на данните на Ирландия по-рано тази година и каза, че не може да използва така нареченото "договорно" правно основание, за да изпраща на потребителите реклами въз основа на тяхната онлайн активност.

Впоследствие Meta заяви, че възнамерява да поиска съгласието на потребителите в ЕС, преди да позволи на бизнеса да насочва реклами, за да отговори на редица променящи се регулаторни изисквания в региона. Междувременно компанията пусна нова социална мрежа, Threads, която не е достъпна за европейски граждани.

Сега Meta е съобщила на европейските регулатори, че се надява да въведе плана без реклами през следващите месеци за потребители в Европа, пише американското издание. От Meta са обяснили пред вестника, че компанията вярва в "безплатни услуги, които се поддържат от персонализирани реклами", но проучва "опции, за да гарантира, че спазваме променящите се регулаторни изисквания".

New York Times първо съобщи, че Meta обмисля платени версии на Facebook и Instagram без реклами за потребители, живеещи в ЕС, без да дава подробности за това колко ще струват.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosen4obg avatar :-P
    robot_tarator
    • - 1
    • + 3

    Ха, първоначално се зарадвах, защото помислих, че ще ми плащат. Ама не. Аз трябвало да си платя за Фейсбук, ХАХАХАХА ...

    Нередност?
  • 2
    ilinko avatar :-|
    ilinko
    • + 4

    То Фейсбук стана рекламно информационна страница. В момента от 10 поста, които виждам има един от приятели. Останалото са реклами, статии, риълси и какво ли още не

    Нередност?
  • 3
    znayko84 avatar :-P
    znayko84
    • + 1

    Изтривам го директно, ако ще ме крънкат за пари. Туитър също. Да му писне на човек, всеки те му ти за кинти.

    Нередност?
  • 4
    cuam4o avatar :-?
    Ангел

    До коментар [#2] от "ilinko":
    Ами идеално значи - даваш 10 евра и няма реклами. Аз това мисля да направя.

    До коментар [#3] от "znayko84":

    В смисъл, ще ми искат пари за услуга? Ебаси кощунството човек.

    Нередност?
Нов коментар