🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рупърт Мърдок все още няма намерение да изчезва където и да било

В ролята си на "почетен председател" босът на Fox и News Corp ще продължи да има достатъчно голямо влияние

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Да се оттеглиш и пенсионираш изглежда доста мрачна перспектива", казва Рупърт Мърдок в интервю от 1998 г., когато вече е в пенсионна възраст. И добавя, че ако някога спре да работи, "ще умра бързо".

По тази причина съобщението от 21 септември, че 92-годишният магнат се оттегля от поста председател на Fox Corporation и News Corp - телевизионните и вестникарски империи, които изграждаше в продължение на над 70 години, трябва да бъде прието с известен скептицизъм. Мърдок остава "почетен председател" като казва, че ще продължи да "участва всеки ден в търсенето на идеи". И посъветва служителите в групата: "Когато посещавам страните и компаниите ви, можете да очаквате да ме видите в офиса късно в петък". Което звучи едновременно като обещание и предупреждение.

Прехвърлянето на управлението върху империята на Мърдок беше постепенен процес. Той избягваше да участва в срещите с инвеститори при обявяване на финансовите резултати още от продажбата на 21st Century Fox, съдържащ голяма част от филмовите и телевизионни активи на групата, на Disney през 2019 г. Въпросът кой ще го наследи беше фактически решен в следващата година, когато по-малкият син и понякога сочен за наследник Джеймс Мърдок напусна борда на News Corp като посочи "разногласия за определено редакционно съдържание, публикувано от новинарските издания на компанията, както и други стратегически решения". Така беше отворен пътят пред по-големия син на Мърдок, Лаклан, който ще поеме управлението от баща си в двете семейни компании.

Но защо се налага промяната в позициите точно сега? Мърдок обяви в писмото си до персонала, че е в добро здраве. Но неотдавна инвеститорите започнаха да поставят под съмнение подобни уверения. Vanity Fair съобщи през април, че зад сцената той е преминал през поредица от здравословни проблеми, включително увреден гръбнак, гърчове и две лечения на пневмония. В показанията му в скорошно съдебно дело срещу Fox, заведено от Dominion Voting Systems, които обвиняват компанията в накърняване на репутацията им, изглежда липсваше добре познатата острота на магната.

Опасенията за здравето му съвпаднаха с поредица от погрешни стъпки. Fox следваше пагубна правна стратегия в делото Dominion, като в крайна сметка плати близо 800 млн. долара, за да го уреди извънсъдебно. (Свързано дело, заведено от друга компания за технологии за гласуване, Smartmatic, се очаква да бъде гледано от съда през 2025 г.; Smartmatic иска 2.7 млрд. долара.) Групата премина и през редица публични спорове с някои от най-известните си водещи, включително Тъкър Карлсън, който беше освободен през април и оттогава се установи в социалната мрежа, известна преди като Twitter. А опитът на Мърдок да обедини двете си компании по-рано тази година претърпя провал от акционерите.

По-скромната нова титла на Мърдок може да подейства успокояващо на тези инвеститори. През последните години анализаторите започнаха да говорят за "отстъпката Мърдок" във Fox и News Corp. Новата титла на Мърдок означава, че "допирът му с пазарите е приключил", казва медийният анализатор Клеър Ендерс. "Но е очевидно, че докато е жив, той е човекът, който взима решенията".

Тези твърдения се виждат най-ясно в избора му на наследник. Мърдок проведе десетилетно прослушване между три от децата му: Елизабет, Лаклан и Джеймс (най-голямата му дъщеря Прюдънс почти не взимаше участие в компанията; двете му най-малки деца от друг брак, Грейс и Клоуи, все още са в ранните си 20 години). Въпреки че Джеймс беше този, който организира търга за 21st Century Fox, като продаде на Disney в пазарния пик за 71 млрд. долара, върховната позиция се падна на Лаклан - детето, който се разбира най-добре с баща си. Докато Джеймс и Елизабет от време на време критикуваха политическите позиции на компаниите на баща си, Лаклан, изглежда, споделя политиките на Рупърт Мърдок. Всякакви промени вероятно ще бъдат незначителни: ще има може би малко по-голям фокус върху стрийминга (Tubi, поддържаната от реклами стрийминг платформа на Fox, се представя доста добре) и по-малко върху британските новинарски медии (новото начинание там TalkTV досега не е голям хит).

Когато след време Мърдок старши си тръгне от този свят, компаниите могат да претърпят и по-значителни промени. Контролът върху фамилния тръст, който всъщност държи двете компании, ще бъде прехвърлен към четиримата най-възрастни наследници. Вестникарската и телевизионната индустрия преминават през несигурен дигитален преход, който пък разкрива нови възможности. Активи като Fox News може да бъдат променени или продадени, когато следващото поколение поеме контрола. Все пак може да отнеме доста време, преди това да се случи. Майката на Мърдок живя до 103-годишна възраст. Запитан какво ще стане, когато Мърдок почине, близък до семейството простичко казва: "Той настоява, че това няма да се случи".

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар