Еднорогът Redis отваря офис в България

Компанията ще наеме 75 души в София като начална бройка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичната компания Redis, която разработва софтуер с отворен код в сферата на бази с данни, отваря офис в София. Първоначално компанията ще назначи 75 души, а в бъдеще планът е бройката да нараства. Redis е избрала София пред пет други локации, които е обмисляла за свой следващ развоен център. Българският офис ще работи по всички продукти на компанията.

Redis е основана като търговско дружество през 2011 г., две години след началото на едноименния проект за бази данни с отворен код. Тя позволява на бизнес клиентите си да управляват и достъпват данни в реално време. Това е от особена важност за бизнеси, които разработват свои собствени мобилни приложения.

Redis е базирана в Калифорния и е основана от израелските граждани Офер Бенгал и Ифтах Шулман. Компанията е набрала общо 356 млн. долара външно финансиране от началото на съществуването си, като последната оценка, от април 2021 г., е за над 2 млрд. долара. Въпреки че Redis не е толкова млада компания, за да бъде наречена еднозначно "стартъп", оценката ѝ я прави "еднорог" - фирма, която не е на борсата, но има над 1 млрд. долара оценка.

Бизнес моделът на Redis е да продава софтуер на абонаментен принцип. Сред клиентите на компанията са Apple, Google, Netflix, Microsoft, BNP Paribas, British Airways, Mastercard като общият им брой над е 10 хиляди. Годишните повтарящи се приходи (Annual Recurring Revenue, или ARR, е измерител за органичния ръст, като се елиминират еднократни ефекти) на Redis надхвърлят 100 млн. долара. Това, според вечно променящата се терминология на Силициевата долина, я прави "кентавър" - еднорог, който има не само над 1 млрд. долара оценка, но и над 100 млн. долара приходи.

Кой ще управлява офиса - и какво се търси

Българският офис ще бъде за развойна дейност и ще търси предимно софтуерни инженери. Той ще бъде управляван от Иван Атанасов, който е бивш мениджър на офиса на Uber в България, както и бивш мениджър в германската SAP, която също има голям офис в страната. "Започвам изграждането на силен екип в България измежду ИТ общността в страната, с който да вземем участие в разработката по абсолютно всяко от направленията на изключителните инженерни продукти на Redis, работещи от облака на Amazon, Google или Microsoft върху инфраструктура на клиентите", коментира Атанасов.

Според вицепрезидента на Redis Ричард Хари компанията е избрала София заради редица фактори, включително и предишен негов опит с "изключително талантливи български инженерни екипи" по-рано в кариерата му. Той добавя, че други фактори са били членството на България в Европейския съюз (ЕС) и "самата столица като град". Redis има офиси в още 26 държави, включително Великобритания, Индия и Израел.

Все още няма коментари
Нов коментар