🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българско-американската LucidLink набра още 75 млн. долара

Българският фонд BrightCap бе първият инвеститор в компанията, а общо до този момент LucidLink вече е привлякла 115 млн. долара

LucidLink е основана през 2016 г. от българина Георги Дочев (на снимката) и американеца Питър Томпсън
LucidLink е основана през 2016 г. от българина Георги Дочев (на снимката) и американеца Питър Томпсън
LucidLink е основана през 2016 г. от българина Георги Дочев (на снимката) и американеца Питър Томпсън    ©  Цветелина Белутова
LucidLink е основана през 2016 г. от българина Георги Дочев (на снимката) и американеца Питър Томпсън    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната компания LucidLink, която разработва софтуер за бърза връзка и колаборация в облака, е набрала рунд на финансиране от серия C на стойност 75 млн. долара. Фирмата е съоснована от българина Георги Дочев и работи наполовина от България. Водещ инвеститор в настоящия рунд е американският фонд Brighton Park Capital, като в него влизат още Headline Ventures, Baseline Ventures и Adobe Ventures, фондът на софтуерния гигант Adobe, предишни инвеститори в компанията. Българският фонд BrightCap участва в предишните три рунда в компанията, включително и в най-ранното финансиране.

От LucidLink не коментират оценката на компанията, но при предишния рунд на финансиране в средата на 2022 г., оценката бе 200 млн. долара при 20 млн. долара инвестиция, което предполага, че с новия рунд LucidLink най-вероятно е преминала прага от 500 млн. долара оценка. С новата инвестиция общото външно финансиране, набрано от компанията, достига 115 млн. долара.

"С тази инвестиция ще ускорим най-амбициозните си планове за продукта, ще разширим лидерската си позиция в тази технология и ще създадем персонализирани начини за ползване на продукта, който да позволи на креативните професионалисти да работят по-ефективно", коментира за инвестицията съоснователя Георги Дочев, който е и технически директор в компанията.

В момента LucidLink има общо около 120 служители, от които 63 се намират в офиса в София. Компанията търси още хора в България, като има активни обяви за програмисти.

Горещи пари в студени времена

LucidLink е основана през 2016 г. от българина Георги Дочев и американеца Питър Томпсън. Компанията разработва софтуер, който позволява свръхбърза връзка с облачни услуги от различни хора и на различни места, които да могат да работят едновременно върху един и същ файл. Това прави компанията особено привлекателна за медийната индустрия, откъдето са повечето клиенти на компанията - Spotify, Buzzfeed, Adobe, телевизионни и филмови студиа.

По данни на LucidLink нейните годишни приходи от абонаменти (ARR) са се повишили над пет пъти в последните две години, а броят на потребителите - четири пъти. Това е позволило на компанията да набере внушителен рунд в особено тежка година за рисковия капитал, където макроикономическите сътресения се усещат много по-силно, отколкото на фондовата борса.

"Ние бяхме в позиция, в която нямахме нужда да набираме финансиране, но хипотезата ни беше, че предвид представянето ни и основните ни индикатори са много силни въпреки икономическите проблеми, може би времето ще е подходящо за LucidLink. Заради всички стартъпи с проблеми и свиването на оценките, които се случват в индустрията, сега има сериозна битка за качествени стартъпи", коментира пред "Капитал" Питър Томпсън, съосновател и изпълнителен директор на LucidLink.

"Нашият бизнес расте, имаме силна клиентска база, която задържаме, и това заедно с факта, че много от клиентите ни открито заявяват, че не биха могли да работят без нашия софтуер, ни убеди, че можем да привлечем инвеститори. Това, което не очаквахме, беше лавината от заявки от фондове за рисков капитал. В крайна сметка набирането на капитал не беше никак трудно - намирането на правилния партньор беше по-голямото предизвикателство. Много сме доволни от това как се случи всичко", добавя Томпсън.

В България LucidLink работи през дружеството "ЛусидЛинк", което отчита приходи за 2022 г. 6.1 млн. лв. и към септември има около 60 служители. То е собственост на американската LucidLink Corp.

BrightCap Ventures беше създаден през 2018 г. с капитал 25 млн. евро за инвестиции в pre-seed (до 200 хил. евро) и seed компании (до 3.5 млн. евро). Активният период за финансиране на първия фонд приключи през тази година, като сред десетките компании, в които инвестира, са Software Group, LucidLink, Cloudpipes, Fite (от последните две направи и eкзит) и др. Фондът е създаден с помощта на Европейския инвестиционен фонд и частни инвеститори. Управляващи партньори са Елина Халачева и Георги Митов, а Диана Стефанова е венчър партньор.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар