🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полският стартъп за гласов AI ElevenLabs стана еднорог

Компанията набра 80 млн. долара от инвеститори, водени от фонда Andreessen Horowitz

Инструментите ѝ включват AI Speech Classifier, който помага за идентифициране на аудиосъдържание, генерирано от изкуствен интелект
Инструментите ѝ включват AI Speech Classifier, който помага за идентифициране на аудиосъдържание, генерирано от изкуствен интелект
Инструментите ѝ включват AI Speech Classifier, който помага за идентифициране на аудиосъдържание, генерирано от изкуствен интелект    ©  Reuters
Инструментите ѝ включват AI Speech Classifier, който помага за идентифициране на аудиосъдържание, генерирано от изкуствен интелект    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стартъпът за изкуствен интелект (AI) ElevenLabs придоби статут на еднорог (оценка от 1 млрд. долара - бел. ред.) след последния кръг на набиране на средства, съобщи пред Reuters запознат с процеса. Сделката е поредният сигнал за нарастващия интерес на инвеститорите към технологията за генеративен изкуствен интелект, който води до рязко покачване на оценките на стартиращите компании. ElevenLabs е създадена от поляците Пьотр Дабковски, бивш инженер по машинно обучение на Google, и Мати Станишевски, бивш анализатор в Palantir. Създадената от поляци компания съобщи, че е набрала 80 млн. долара в рунд Б от инвеститори, ръководени от фонда Andreessen Horowitz, заедно с предприемачите Нат Фридман и Даниел Грос, както и с участието на друг голям фонд - Sequoia Capital, и др.

Създадената преди две години фирма не разкрива новата си оценка, но според източника на Reuters кръгът на финансиране й дава 1.1 млрд. долара, което я превръща в еднорог, или стартъп за милиард долара. Това е скок в сравнение с оценката от 100 млн. долара при предишното финансиране през 2023 г., сочат данни на PitchBook, които отразяват очакванията за рязък скок в използването на изкуствен интелект за генериране глас от гиганти в областта на игрите и филмови студиа.

Компанията разполага и с продукти, насочени към дублиране на филми, и разработва пазар, който позволява на потребителите да генерират гласове с изкуствен интелект и да печелят пари от лицензирането им.

ElevenLabs, чиято централа е в Лондон, е разработила модели и инструменти за създаване на генерирани от AI гласове с различни езици, акценти и емоции. В нея работят около 40 дистанционни работници в световен мащаб, а до края на годината планира да увеличи броя на служителите си до 100, заяви главният изпълнителен директор Мати Станишевски пред Reuters. Станишевски отказва да коментира оценката.

Какво предлага компанията

Компанията за гласов изкуствен интелект заяви, че нарастващата ѝ клиентска база се състои от индивидуални създатели на съдържание, както и от компании като Storytel, Paradox Interactive и The Washington Post. Щабовете на политически кампании в САЩ използват ElevenLabs, за да достигнат до избиратели, които говорят чужди езици, твърди Станишевски.

"Ще видим повече съдържание с изкуствен интелект в кампаниите в социалните медии. Ключовият прийом е да се уверим, че хората са наясно, че това е AI. Ние сме големи привърженици на това да можем да откриваме съдържание с AI и да го проследяваме обратно", каза Станишевски.

Инструментите ѝ включват AI Speech Classifier, който помага за идентифициране на аудиосъдържание, генерирано от изкуствен интелект. Компанията разполага и с продукти, насочени към дублиране на филми, и разработва пазар, който позволява на потребителите да генерират гласове с изкуствен интелект и да печелят пари от лицензирането им.

Стартъпът се конкурира с други компании за изкуствен интелект, включително OpenAI, чийто ChatGPT популяризира генеративния изкуствен интелект. Подкрепяната от Microsoft компания пусна конкурентни продукти за преобразуване на текст в реч миналата година.