🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft наема изпълнителния директор на Inflection, за да увеличи преднината си в AI

Компанията е сключила сделки с водещи AI фирми като OpenAI, Mistral и Inflection

Мустафа Сюлейман поема ръководството на Microsoft AI.
Мустафа Сюлейман поема ръководството на Microsoft AI.
Мустафа Сюлейман поема ръководството на Microsoft AI.    ©  Reuters
Мустафа Сюлейман поема ръководството на Microsoft AI.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Microsoft обяви, че наема Мустафа Сюлейман, съосновател на DeepMind и главен изпълнителен директор на AI стартъпа Inflection, за да ръководи Microsoft AI, новото подразделение на компанията за потребителски AI. Заедно със Сюлейман към Microsoft ще се присъединят Карен Симонян, друг от съоснователите на Inflection, както и още служители на базирания в Пало Алто стартъп.

"Сред тях са някои от най-успешните AI инженери, изследователи и създатели на изкуствен интелект в света. Те са проектирали, ръководили, стартирали и са съавтори на много от най-важните приноси в развитието на AI през последните пет години", заяви Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft, в блог пост.

Наемането на Сюлейман е поредния ход на Microsoft да се възползва от бума в генеративния AI. Новото звено на компанията ще работи по проекти като внедряването на AI асистента Copilot в операционната система на компанията Windows, както и подобряване на употребата на генеративен AI в търсачката Bing, пише Financial Times. В ролята си на главен изпълнителен директор на Microsoft AI Сюлейман ще отговаря директно пред Сатя Надела.

Инвестиции в AI стартъпи

Освен 13 млрд. долара инвестиция в OpenAI в края на миналия месец Microsoft обяви, че компанията е сключила многогодишно споразумение с френския AI стартъп Mistral. Споразумението между двете компании предоставя на Mistral достъп до AI инфраструктурата на Microsoft Azure, за да ускори разработването и внедряването на новите големи езикови модели (LLM) на френската фирма. Като част от споразумението между двете компании Mistral ще предлага достъп до новия си LLM Mistral Large през Azure.

Microsoft също така е един от инвеститорите в Inflection, като миналото лято е участвала в набирането на 1.3 млрд. долара от американския стартъп. "Горди сме, че подкрепяме Inflection AI в осъществяването на тяхната визия за по-надеждни и лични AI преживявания", заяви тогава Кевин Скот, главен технически директор и изпълнителен вицепрезидент по изкуствен интелект в Microsoft. Това е вторият кръг на финансиране на Inflection, като в началото на 2022 г. компанията е набрала 225 млн. долара. Microsoft е взела участие и в този кръг на финансиране.

Във вторник Inflection обяви, че фирмата ще предостави достъп до обявения в началото на март LLM Inflection-2.5 през Microsoft Azure. По думите на Inflection новият ѝ модел е конкурентен на водещи модели като GPT-4 на OpenAI и Gemini на Google. Компанията добави, че в близко бъдеще моделът ще бъде достъпен и през други облачни платформи.

Microsoft обаче трябва да се конкурира с Apple и Google, които се надпреварват да пуснат свои AI продукти. Google вече е пуснал своя чатбот Gemini, докато Apple работи по свои модел, който планира да вгради в своите устройства. Според източници на Bloomberg Apple преговаря с Google да лицензира техния модел, за да го вгради в iPhone.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар