🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Mistral AI, европейската надежда за технологичен гигант

Френската компания за разработка на изкуствен интелект има оценка от 2 млрд. долара след по-малко от година съществуване

Все по-често Mistral е наричана европейският съперник на американския AI гигант OpenAI
Все по-често Mistral е наричана европейският съперник на американския AI гигант OpenAI
Все по-често Mistral е наричана европейският съперник на американския AI гигант OpenAI    ©  Mistral AI
Все по-често Mistral е наричана европейският съперник на американския AI гигант OpenAI    ©  Mistral AI
Темата накратко
  • Френският стартъп Mistral е едно от водещите имена в сферата на изкуствения интелект (AI).
  • Mistral се появява през април 2023 г. и за по-малко от година е оценена на 2 млрд. евро.
  • Компанията предлага продуктите си свободно и с това се превръща във водещ конкурент на Google и OpenAI.

Да се каже, че френският стартъп Mistral се движи с бърза скорост, би било слабо твърдение. За девет месеца и с едва 22 служители, компанията вече има 650 млн. долара финансиране. За това време френският AI стартъп разработи бързи, сигурни и отворени езикови модели, с които да достигне оценка от 2 млрд. долара за по-малко от година. Компанията е основана през 2023 г. от Гийом Лампъл, Артур Менш и Тимоти Лакроа, които с малкия си екип и опита в Google и Meta стават сред лидерите в изкуствения интелект в Европа и света. Това прави Mistral една от малкото надежди на Европа да създаде свой собствен технологичен гигант от ранга на Apple, Microsoft, Google и Meta.

На Световния икономически форум в Давос този месец темата за изкуственият интелект беше доминираща в разговорите между политическите и бизнес лидерите. В дискусиите сред споменатите имена беше и това на Mistral. Пред Financial Times главните изпълнителни директори на три големи технологични компании казват, че най-новият AI модел на компанията е един от най-добрите налични продукти в момента.

Какво е Mistral и как се стига до лидерство на пазара

Mistral е стартъп, базиран в Париж. Основателите на компанията преди това работят в AI лабораторията на Meta (собственик на Instagram и Facebook) в Париж, а Менш има опит като изследовател в DeepMind - AI компания, която Google придобива през 2014 г. за 650 млн долара, пише New York Times.

Mistral започна дейността си във Франция през април 2023 г., като екипът се състои от едва 22 човека. За по-малко от година съществуване компанията разработва два езикови AI модела - Mistral 7B и Mixtral 8X7B, като достъпът до тях е свободен. Технологията, която френският стартъп разработва, може да бъде използвана от различни бизнеси за внедряване на чатботове, търсачки и други продукти, управлявани от изкуствен интелект.

През декември 2023 г. френската компания набра 385 млн. евро във втория си кръг на финансиране в рамките на седем месеца. Сред инвеститорите в рунда са фондовете за рисков капитал от Силициевата долина Andreessen-Horowitz и LightSpeed Ventures.

Защо всички говорят за френския стартъп

Компанията не разкрива оценката си, но източници, запознати с въпроса, казват пред Reuters, че я оценяват на 2 млрд. евро. "Сума, която би поставила френския стартъп сред най-големите AI компании в света", пише агенцията.

Освен останалите си инвеститори Mistral успява да привлече и Nvidia, която е световен лидер в производството на чипове, като инвеститор и стратегически партньор, казва пред Financial Times главният бизнес директор на френската компания Флориан Бресанд. Това дава достъп на стартъпа до най-новите технологии на компанията за чипове.

Все по-често Mistral е наричана европейският съперник на американския AI гигант OpenAI, лидер в сферата на изкуствения интелект, финансиран от Microsoft. Вторият модел на компанията - Mixtral 8X7B, се стреми да бъде европейският отговор спрямо съществуващите платформи за изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google.

Mistral вярва в споделянето на своята технология като софтуер с отворен код, който да може да се копира, модифицира и използва повторно. С това Mistral се превръща във водещ конкурент на OpenAI и Google, които смятат, че подходът с отворен код е опасен и може да се използва за разпространение на дезинформация, реч на омразата или нанасяне на друг тип вреди, пише Financial Times.

OpenAI и Google вярват, че технологията, която разработват, е толкова мощна, че може да се пусне на обществеността само под формата на онлайн чатбот след месеци в проучване дали има вероятност изкуственият интелект да разпространява вредна за обществото информация, добавя New York Times.

Много AI изследователи, технически ръководители и инвеститори на рисков капитал вярват, че състезанието за изкуствен интелект ще бъде спечелено от компании, които създават тази технология и я предлагат свободно.

Все още няма коментари
Нов коментар