🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Батериите от сол на шведската Altris

Скандинавската компания се надява натрият да замени оскъдния литий, който доминира пазара в момента

"Натриевите батерии са готови за пазара", казва Кристер Бергкуист, финансов директор в Altris
"Натриевите батерии са готови за пазара", казва Кристер Бергкуист, финансов директор в Altris
"Натриевите батерии са готови за пазара", казва Кристер Бергкуист, финансов директор в Altris
"Натриевите батерии са готови за пазара", казва Кристер Бергкуист, финансов директор в Altris
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Шведската компания Altris разработва батерии от натрий, дърво и желязо.
  • Те трябва да заменят значително по-оскъдния литий, който доминира индустрията.
  • Компанията е набрала 15 млн. долара и търси още 50 млн. долара.

Само допреди двеста години човечеството на практика не е използвало никакво електричество, съответно не е имало и причина да се тревожи нито как ще произвежда енергия, нито как ще я съхранява. Допреди няколко десетилетия въпросът с батериите беше преди всичко въпрос на удобство. Сега производството на батерии и набавянето на материали за тях е едновременно и потенциален риск в бъдещето, и геополитическа борба. Европа няма най-добрите карти в това състезание, защото почти всички големи залежи на литий, предпочитаният материал за създаване на батерии, се намират далеч от нея. Шведската компания Altris се опитва да промени този баланс. Не като открие още литий, а като го премахне изцяло и създаде масово производство на батерии от също толкова масов източник: сол.

Разработването на батерии от натрий, един от двата елемента в солта, започва през 90-те години на ХХ век, но започва да се разглежда като реална алтернатива на лития едва преди около десетилетие. Пред изследователите в този сектор стоят две сериозни предизвикателства: първо, как да успеят да направят батериите толкова ефективни, колкото тези от литий; и второ, как да убедят пазара да се откаже от лития, с който производителите са свикнали.

"Най-голямата трудност пред нас е наслоеното мислене, че натриевите батерии са само на теория, нещо, което единствено може да изследваш, но не и да продаваш, за разлика от литиевите батерии. Истината е, че натриевите батерии са готови за пазара. Най-трудното е да наложим тази гледна точка и да отместим фокуса от лития", казва Кристер Бергкуист, финансов директор в Altris. "Капитал" се среща с него в края на февруари, по време на събитието InnovEIT, организирано от Европейския институт по иновации и технологии (EIT). Там Altris печели наградата за иновативен екип.

До този момент Altris е набрала 15 млн. долара външно финансиране - от бизнес ангели, EIT InnoEnergy и шведският гигант в производството на батерии Northvolt. Целта на Altris е да набере нов рунд от 50 млн. долара, които да използва за създаването на първия си завод.

Университетски мечти

Altris започва съществуването си като университетски проект през 2015 г. Въпросът пред екипа е как могат да създадат катод, който да бъде едновременно качествен и от лесно откриваеми материали. През 2017 г. университетският проект се превръща в компания, като насоката е катодът (негативния заряд на батерията) да бъде от натрий, а анодът (позитивният заряд) - от дърво, което да играе ролята на твърд въглерод. По средата се свързват с желязо.

"Повечето ни време отиваше в решението на проблема как да създадем качествен катод. През същото това време китайската CATL и други големи производители на батерии започнаха да гледат към създаването на батерии от алтернативни източници като натрий. Основната причина е, че литият, от който се правят повечето батерии днес, е оскъден материал", казва Бергкуист.

През 2021 г. Altris започва да работи с Northvolt. Самата Northvolt е сравнително млада - основана е през 2015 г., но се развива с висока скорост и бързо назначава хиляди хора, докато набира милиарди долари инвестиции, за да може Европа да има свой собствен гигант в производството на батерии. В началото на 2022 г. Altris обявява 10 млн. евро инвестиция в рунд, воден от Northvolt. В него влиза и InnoEnergy, енергийното звено на EIT.

Според Бергкуист компанията е започнала да работи с Northvolt, защото и двете са мислели в посока какво е бъдещето на батериите, предвид сравнително малките общи залежи на литий в света и още по-малките, ако се погледне само към Европа. "Аргументът в полза на натрия е, че е евтин, но може да съхранява енергия по същия начин, по който и лития. Може да създадеш изцяло регионална верига за доставки", казва той.

Към началото на 2024 г. Altris вече има работещ продукт, който е готов за пазара. Батерията е с размери A5, т.е. наполовина на стандартен A4 хартиен лист. Първоначалната цел е тези батерии да бъдат използвани при добива на вятърна енергия и в соларни паркове.

Възрастни реалности

Бергкуист е оптимистичен, че Altris вече е решила основните проблеми на натриевите батерии. Тя държи патента за т. нар. white prussian - материал, който позволява висок капацитет на батерията. Други в сектора не са толкова оптимистично настроени. Анализатори в сектора отбелязват, че макар батериите от сол да са обещаваща технология, която може да свали значително разходите за съхранение на енергия, те все още не са толкова ефективни, колкото лития.

Аргументът на компаниите в сектора, сред които и гиганти като Mitsubishi и Panasonic, е, че развитието на технологията става много бързо. Това накратко е и аргументът на Altris, която твърди, че продуктът ѝ е готов.

"Бих казал, че преди да открием нашия начин за производство на катод, нямаше икономическа логика да се конкурираш с литиевите батерии. Нямаше как да се достигне същата наситеност на енергия. Ние успяхме да стигнем до това ниво на наситеност. Сега начинът на производство е много по-лесен при същото качество на енергията", казва Бергкуист.

Очевидният въпрос е възможно ли е да няма негативи? Отговорът според Бергкуист, е положителен, но ако се сравнява с лития като технология. "Аз очевидно съм пристрастен, но нашите батерии са по-безопасни, имат същата дължина на живота спрямо лития и фосфора. И отгоре на това по този начин не сме зависими от Китай. Единственият проблем е, че трябва да създадем инфраструктура за производство, каквато вече има при лития", казва той.

В търсене на още 50 млн. долара

В момента Altris е в период на разширение. Екипът на компанията наброява 40 души и тя вече мисли как да започне производство на продукта си. За тази цел ще бъдат нужни пари - 50 млн. долара, половината от които според Бергкуист ще отидат за отварянето на първия завод на компанията. Според него планът е той да бъде готов до средата на 2025 г.

"Нашата цел е да достигнем до компании, които се занимават със съхранение на енергия от възобновяеми източници, това е перфектният ни профил на клиент засега. Другото, по което работим, са батерии с нисък волтаж, за да може да заменим автомобилните акумулатори например. Това би трябвало да се случи до края на десетилетието", добавя той.

По-дългосрочните планове включват още два завода до края на десетилетието, което предполага и още инвестиции в компанията. Досега европейските компании за батерии са набирали успешно големи суми пари и това прави плана на Altris да изглежда реалистичен, макар и с немалко въпросителни пред себе си.

Как изглежда оптимистичният сценарий за Altris?

- Ако успеем да постигнем всичките си цели, през следващите пет години ще имаме три фабрики, които да произвеждат по 20 гигавата всяка. Приходите ни биха били около 750 млн. евро на година. Продуктите ни биха били в коли и във вятърни и соларни паркове.

Не е ли скъпо да създадеш подобни заводи?

- Зависи с какво го сравняваш. Ако го сравним с вдигането на заводи за литий, разходите са наполовина. Ако разгледаме самото производство, разликата е още по-голяма. В момента се опитваме да съберем 50 млн. долара инвестиция, от които половината ще идат за построяването на първия завод. Това ще бъде основата за следващите заводи, които биха били и по-големи като размер.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар